Květoslav Šimek
8. ledna 2013 • 13:41

Historicky první Australan v extralize načas opouští Vítkovice

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nathan Walker, historicky první Australan v české extralize, dává načas sbohem Vítkovicím. Stále ještě osmnáctiletý útočník odchází do americké juniorské soutěže USHL, do konce sezony bude hrát za Youngstown Phantoms.



„V letošní sezoně jsem nedostával tolik prostoru ve vítkovickém A týmu, kolik bych si představoval, nebo potřeboval,“ říkal pro klubový web Walker. „Lepší to nebylo ani v první lize za Šumperk, a tak jsme se po domluvě s mým agentem rozhodli zkusit jednu z nižších amerických soutěží. Myslím, že to v tuto chvíli bude pro mě nejlepší.“


Walker přišel do Vítkovic už ve třinácti letech, z Austrálie si jej „přivezl“ juniorský kouč Jakub Petr. Nevysoký útočník zaujal bojovností, nasazením i palbou. V sedmnácti letech si poprvé zahrál za Vítkovice extraligu, hned ve svém druhém utkání v elitní soutěži si připsal bod. V uplynulé sezoně zaznamenal nakonec 9 bodů (4+5) ve 34 zápasech, zaujal i na Spengler Cupu.

Zkušenosti už má Walker i se zámořím. Přestože dosud nebyl NHL draftován, pozval si jej před touto sezonou Washington na tréninkový kemp nováčků. „Kabinu mají nádhernou, whauu, ale do NHL mám ještě hodně daleko,“ říkal po návratu v rozhovoru pro Sport.

Daleko teď měl ovšem Walker i do prvního týmu Vítkovic. Týmu se nedařilo a mladý Australan postupně vypadl z extraligové sestavy. Ve vítkovické juniorce nasbíral ve 13 zápasech úctyhodných 24 bodů (12+12), ale sám chce hledat nové výzvy. I proto se po konzultaci se svým agentem Vladimírem Vůjtkem mladším rozhodl pro americkou juniorku.   

„Je to podobný typ soutěže jako kanadské WHL nebo OHL,“ líčil Walker. „Rozdíl je jen v tom, že do USHL nemusí být hráč draftovaný, ale může přestoupit normálně, to ve WHL nebo OHL nejde. Budu víc na očích skautům z NHL, než třeba u nás v první lize. Ale uvidíme, jestli mi to nakonec pomůže, nebo ne.“


Smlouvu s Vítkovicemi bude mít Nathan Walker dál platnou. Klub počítá s tím, že se po sezoně vrátí. „Obecně jsou v USHL velice dobré podmínky, velký důraz se tam klade na tvrdou fyzickou přípravu, což je pro mladé hráče jen pozitivní,“ říkal pro klubový web vítkovický manažer Petr Husička.

„Také proto jsme jako klub souhlasili a uvolnili Nathana do konce sezony. Já osobně, i všichni ve Vítkovicích, mu přejeme hodně štěstí při jeho prvním zámořském angažmá.“

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud