Zdeněk Janda
13. dubna 2013 • 10:34

Sen kouče Plzně? Titul pro Straku a pak chalupa s Horváthem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mnozí ho považovali za dočasnou náhradu. Trenéra, jenž má překlenout dobu, než se naskytne někdo lepší... Chyba! Milan Razým (51 let) sice absolvuje na plzeňské střídačce premiéru v roli hlavního kouče, ale hned dovedl tým až do finále. „Jsme šťastní, že můžeme Martinu Strakovi splatit tu důvěru, kterou nám dal,“ říká někdejší dlouholetý asistent o svém realizačním týmu.



Zezačátku bojoval s nedůvěrou. Ne všichni mu věřili. I na klubovém webu se od fanoušků objevovaly názory, že on rozhodně není ten, kdo by mohl Indiány dovést k titulu.

Milan Razým to zaznamenal, leč kuráž a energii mu to nevzalo. A vida – hned v prvním roce v roli extraligového šéfa buší na zlatou bránu. Čehož si moc váží.

„Někomu se přitom nemusí to, že hraje finále, podařit v celé kariéře,“ má jasno kouč, jenž předtím v Plzni šest let působil jako asistent.

A ví, o čem mluví. Když byl ještě dvacetiletý junák, s Jihlavou získal titul. „No a potom už jsem se k tomu ani nepřiblížil,“ vrací se do hráčské kariéry někdejší útočník. O to víc ho extraligové zlato s Plzní láká.

MATCH OVERVIEW LEGACY
13. 4. • 14:45
HC Škoda Plzeň
HC Škoda Plzeň
0:3
ONLINE
13. dubna
14:45
PSG Zlín
PSG Zlín
Góly

Domácí:

Hosté: 13:24. Hamrlík, 15:56. Kostourek, 30:49. Čech

Sestavy

Domácí: Mazanec (Svoboda) – Frolo, Jeřábek, St. Pierre, Hanzlík, Poživil, Slovák, Mozík – Hollweg, Kovář, Straka – Kratěna, Sýkora, Pletka – Balej, Kašpařík, Vlasák – Dvořák, Johnson, Lev – Petruška, Vampola

Hosté: Sedláček (Štůrala) – Hamrlík, Linhart, Zámorský, Řezníček, Tesařík, Matějíček, Urbanec, Horák – Balaštík, Leška, Köhler – Holík, Čajánek, Veselý – Okál, Kostourek, F. Čech – Fořt, Ondráček, Šlahař

Rozhodčí

Hradil, Minář – Bláha, Kostka

Stadion

ČEZ Aréna

O sobě ale příliš mluvit nechce. Používá MY, nikoli JÁ. A velebí práci svých pomocníků (Michala Straky, bratra klubové legendy, Rudolfa Pejchara, někdejšího gólmana, a nově i Jaroslava Špačka, olympijského šampiona z Nagana).

„Většinou se mluví o hlavním kouči, ale vůbec bych nepodceňoval úlohu asistentů. Ta je neméně důležitá, někdy mají i více práce. Pracují na rozborech, na videu,“ tvrdí Razým, jenž s touto rolí má košaté zkušenosti.

A hodně mu daly i tři roky po boku Mariana Jelínka, vyhlášeného psychologa.
I z jeho umu čerpá. „V tomhle ohledu tady zanechal skvělou stopu, hodně mi toho dal do další práce,“ připouští.

V bojích o titul má na střídačce i slavného parťáka. Bývalý obránce Jaroslav Špaček se do role asistenta vžil velmi rychle. „On tím žije, je hodně slyšet. Což je dobře. Mně osobně pomáhá v tom, že nemusím upozorňovat hráče na chyby nebo je neustále poplácávat. To dělá on, já mám potom více času na dění na ledě,“ říká Razým o někdejším elitním bekovi, jenž při trénincích piplá právě obránce. „Zaměřují se na detaily, jeho přínos je obrovský,“ chválí ho.

Razým, sám někdejší prvotřídní hráč, má na střídačce čuch na to, koho zrovna poslat na led. Jeho trenérský cit je ve finále důležitý. A věří, že se zlaté dílo povede. Hlavně kvůli Strakovi, největšímu srdcaři.

„On by si to zasloužil nejvíc, to je jasné. On je tím středem, kolem něj se tady tým buduje. Jsme tedy šťastní i za něj, že si finále můžeme zahrát,“ říká Razým. K vysněné metě si stačí odškrtnout „maličkost.“ Tři výhry do konce sezony...

Až bude po všem, trenér už se těší, jak se natáhne na lehátku na chalupě a vezme si biografii Pavla Horvátha. Tu má rozečtenou, náročný program mu však zatím nedovolil knihu přelouskat celou.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud