19. dubna 2013 • 20:49

Mazák Nedvěd trefil extraligu! Liberec a Chomutov zůstávají mezi elitou

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle byl nervák jako hrom! Baráž o hokejovou extraligu muselo rozseknout až páteční poslední kolo, z udržení mezi elitou se nakonec radují hráči Chomutova a Liberce. A zatímco Piráti v Olomouci vyhráli i díky hattricku Káni jasně 4:0, v přímém souboji mezi Libercem a Mladou Boleslaví to bylo až 54. minuty 0:0. Pak ale jednu z mnoha šancí Bílých Tygrů proměnil Petr Nedvěd, a když se o dvě minuty později trefil i Filippi, bylo rozhodnuto - Liberec si zahraje extraligu i příští sezonu a Boleslav to musí s návratem zkoušet opět od nuly.



Chomutov měl před posledním zápasem relativně nejsnazší úlohu: V Olomouci stačilo Pirátům uhrát alespoň bod, což se poměrně snadno podařilo - Chomutov i díky hattricku Káni zvítězil 4:0 a baráž vyhrál.

Čistým hattrickem se o to zasadil především útočník Tomáš Káňa. Neméně výraznou postavou vítězů byl brankář Miroslav Hanuljak, který ještě za otevřeného stavu tým několikrát podržel a vynikající výkon nakonec ozdobil čistým kontem.

Až se v úvodu zdálo, že Chomutov hřeší na své nejvýhodnější postavení před závěrečným kolem. Vypadalo to, že o život jde spíše Hanákům. Do soupeře se pustili bez velkých vytáček a v první přesilovce přišly i šance, které však v šesté minutě v krátkém sledu Diviš ani Švaňhal nevyužili a minuli branku.

Chomutov za devět minut nic zvláštního nevymyslel, pak ale paralyzoval aktivního protivníka gólovým zásahem. Padl z první vážnější situace před olomouckou klecí, Káňa puk zpoza branky zasunul Halászovi pod betonem za čáru.

Brankář Chomutova Miroslav Hanuljak v akci. Příliš práce ale s olomouckým soupeřem neměl
Brankář Chomutova Miroslav Hanuljak v akci. Příliš práce ale s olomouckým soupeřem neměl

Piráti pak převzali otěže utkání a do konce první části měli výrazně navrch, jenže další branky přidat nedokázali a Olomouc jim v druhé třetině znovu pořádně zatopila. Domácí však byli v koncovce naprosto bezzubí. Švaňhala vychytal Hanuljak a chomutovského gólmana neprostřelil ani Kucharczyk, který stál sám mezi kruhy.

Takový hazard se domácím musel vymstít. Severočeši přetavili v gól hned svoji první přesilovou hru: Kraft připravil v 32. minutě ideální pozici pro Káňu, který zblízka překonal Halásze podruhé.

Chomutov hned vzápětí dostal ještě výhodu přesilovky pět na tři a střelecky disponovaný Káňa stál v pravý čas na správném místě. Po Palinově ráně si počkal u tyčky na odraz o zadního mantinelu a zkompletoval hattrick.

Hosté i přes tříbrankový náskok v závěru jenom nebránili a Kůs prostřelil příklepem z levého křídla Halásze ještě jednou. Olomouc na výtečného Hanuljaka naopak nevyzrála ani z nevyloženějších šancí, jako měl Jergl. A tak domácí fanoušci museli vzít zavděk alespoň pěstním soubojem Králíka s Palinem.

Liberec extraligu uhájil

Hokejisté Liberce porazili v přímém souboji o účast v příštím ročníku nejvyšší soutěže Mladou Boleslav 2:0 a udrželi se mezi elitou. Bílí Tygři rozhodli duel závěrečného 12. kola baráže až ve třetí třetině v přesilových hrách. Skóre otevřel při hře pět na tři kapitán Petr Nedvěd, druhý gól přidal v klasické výhodě Tomáš Filippi.

Domácím usnadnila vstup do utkání rychlá přesilovka, již po 14 sekundách byl vyloučen mladoboleslavský Demel. Tygři ale gól dát nedokázali, i když blízko k otevření skóre byl Kudrna. Ve 3. minutě měl gól na hokejce Štich, jeho střela však do soupeřovy odkryté branky neprošla.

Baráž o extraligu muselo rozseknout až páteční poslední kolo, z udržení mezi elitou se nakonec radují hráči Chomutova a Liberce. Bílé Tygry pomohl v extralize udržet gólem i Petr Nedvěd.Foto ČTK

Výrazně více práce než Schwarz měl Valent, překonat jej však nedokázali Dušek, Vantuch, Bulíř ani po samostatné akci Urban. Hosté se výrazněji připomněli až v přesilové hře, Vrbatovy střely však za brankovou čáru neprošly.

Oba týmy s přibývajícím časem hrozily zejména v početních výhodách. V koncovce se jim ale nedařilo, což potvrdili domácí kapitán Nedvěd i hostující Pabiška. V závěru druhé třetiny si Tygři vypracovali velký závar před brankou soupeře, puk za čáru ale nikdo z elitní formace neprotlačil.

Dramatická bitva tak pokračovala i ve třetí části. Oba celky věděly, že k účasti v příští sezoně extraligy potřebují jakkoli vyhrát, a nechtěly udělat chybu, kterou by soupeři nabídly vedení. Velkou příležitost rozhodnout měl v 50. minutě v přesilovce Filippi, Valent ale vleže jeho střelu zastavil betonem a ustál i následující tlak.

S blížícím se koncem normální hrací doby rostly i emoce. Domácí k výhře přiblížil verdikt rozhodčích, kteří v 53. minutě poslali do kabin s pětiminutovým trestem Nouzu. Jeho střet s Bulíkem sice původně nezaznamenali, ale po následné poradě jej vyloučili za napadení. Následně navíc putoval na trestnou lavici za zdržování hry Pabiška a Nedvěd v přesilovce pět na tři otevřel skóre.

V pokračující klasické výhodě se trefil i Filippi a o výhře domácích bylo rozhodnuto. Hosté se snažili duel zdramatizovat v power play, ale nepodařilo se jim to. Nadále tak budou hrát v první lize.

MATCH OVERVIEW LEGACY
19. 4. • 18:00
HC Olomouc
HC Olomouc
0:4
ONLINE
19. dubna
18:00
Piráti Chomutov
Piráti Chomutov
Góly

Domácí:

Hosté: 08:02. Káňa, 31:22. Káňa, 32:37. Káňa, 45:22. Kůs

Sestavy

Domácí: Halász (Kašík) – Bartoň (C), Ondrušek, Kříž, Janáček, Valenta, Rašner, Kadela, Lhotský – Rác, Kucharczyk, Kucsera – Lehečka, Herman, Selingr – Švaňhal, Diviš, Vodný – Jergl A., Králík, Novotný.

Hosté: Hanuljak – Trefný, Palin, Pulpán, Pavlas, Bartejs, Rýgl, Rutta, Stehlík – Hruška, Káňa, Kubinčák – Šagát, Kraft, Hřebejk – Důras, Sikora, Hromas (C) – Račuk, Gajovský, Kůs.

Rozhodčí

Šír, Hodek – Pouzar, Bádal

Stadion

Zimní stadion Olomouc. Kapacita: 5.300 míst.

Návštěva

2024 diváků

MATCH OVERVIEW LEGACY
19. 4. • 18:00
Bílí Tygři Liberec
Bílí Tygři Liberec
2:0
ONLINE
19. dubna
18:00
BK Mladá Boleslav
BK Mladá Boleslav
Góly

Domácí: 53:43. Nedvěd, 55:51. Filippi

Hosté:

Sestavy

Domácí: Schwarz (Vošvrda) – Čakajík, Jánošík, Výtisk, Derner, Šimek, Kajínek, Štich – Dušek, Víšek, Bulík, Špaček, Pospíšil, Kudrna, Filippi, T. Urban, Kica, Duda, Vantuch, Bulíř, Nedvěd.

Hosté: Valent (Will) – Bohunický, Toman, Chaloupka, Kasík, Žabka, Pojkar, Jindra, Němeček – Výborný, Pitule, Demel, Mikulík, Vrbata, Jiránek, Koudelka, Ondřej, Nouza, Kafka, Pabiška, Rys.

Rozhodčí

Fraňo, Jeřábek – Lederer, Hlavatý

Stadion

Tipsport arena, Liberec.

Návštěva

7 500 (vyprodáno) diváků

  Tým Z V VP PP P Skore B
1. Piráti Chomutov 12 6 1 3 2 27:26:00 23
2. Bílí Tygři Liberec 12 7 1 0 4 32:27:00 23
3. BK Mladá Boleslav 12 6 1 0 5 35:24:00 20
4. HC Olomouc 12 1 1 1 9 13:30 6

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud