František Suchan
6. srpna 2014 • 05:00

Jak vypadají stadiony před extraligou? O výjimku žádají tři týmy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stařičký mrazák v Třinci nahradila luxusní nová aréna, v Hradci už si nebude puk vystřelený po mantinelech dělat, co chce. Z extraligy zmizela kladenská stodola, ale i top areál Chomutova. Nově příchozí: maličký stadion v Mladé Boleslavi a olomoucká plechárna. Tolik hrubá inventura arén klubů nejvyšší soutěže, kterou právě rozjel šéf ligy Josef Řezníček. Počítá se opět i s výjimkami.



Netipli byste, že zrovna tady se bez výhrad může hrát extraliga. Když před sebou vidíte oplechovanou pravoúhlou stavbu kousek od olomouckého centra, jako byste se vrátili do šedesátých let minulého století. Tedy do doby, kdy místní poválečný stadion dostal střechu.

Přesto právě sem začnou od září zase jezdit nejlepší tuzemské kluby, aniž by slevily z řády nastavených podmínek. Hokejově prehistorická stavba by měla hravě splnit všechny potřebné náležitosti, nutné pro elitní soutěž.

„Stadion má vyhovující kapacitu. Jak na sezení, tak celkovou. Ano, má svůj věk a velkou nevýhodu, že není zateplený, ale ohledně zázemí očekávám, že bude splněno vše, co jsme zadali,“ tvrdí Josef Řezníček, ředitel extraligy, který v pondělí vyrazil na tradiční obhlídky ledových arén. Kontroluje, jak jsou nechystané na sezonu.

ŽÁDOSTI O VÝJIMKU
Mladá Boleslav - celková kapacita a počet míst k sezení
Litvínov - počet míst k sezení
Slavia - počet míst k sezení v Edenu

Hanákům po jarním postupu nařídil instalaci nového videosystému a vylepšení osvětlení.

„Město i kraj projevily zájem dát stadion do kupy a podle mě se tam odvedl kus práce. O nějaké výjimce se ani nemluví, všechno, co jsme zadali, bude splněno,“ těší Řezníčka, který v místních kulisách slavil jako hráč titul v roce 1994 a vizáž stánku se od té doby i přes dílčí rekonstrukce příliš nezměnila…

Ony výjimky jsou potřeba jinde. V Litvínově, kde ani loňská investice více než 21 milionů korun nezajistila dostatečný počet tří a půl tisíce sedaček, a u druhého z nováčků, v Mladé Boleslavi.

Její Škoenergo Aréna nemá kapacitu pět tisíc a nenabízí ani potřebné množství míst na sezení. Oba kluby, spolu se Slavií, která si nechává pro případ termínových kolizí schválit tréninkový zimák v Edenu, požádaly o výjimku z licenčního řádu a měly by ji bez obav obdržet.

Nová luxusní aréna hokejistů Třince je těsně před dokončením
Video se připravuje ...

„Tohle je těžké téma. Když jsme jako svaz extraligu přebírali, stadiony v Litvínově a na Kladně měly vyhlídky na rekonstrukce za třeba čtvrt miliardy, což ale v současných podmínkách není možné, městské rozpočty něco takového nedovolují,“ vysvětluje Řezníček, proč není vedení soutěže tak striktní.

„Spíše jsme začali dbát na to, aby kluby investovaly do zázemí, což zvládají. Zvýšit diváckou kapacitu je otázka desítek milionů korun, v Litvínově byl projekt spíš o stovkách milionů, což nebylo možné splnit. Hledají se alespoň cesty, jak investovat peníze správně, aby se to projevilo na komfortu.“

Choreo českých fanoušků v O2 areněFoto Michal Beránek (Sport)

Jinými slovy: pokud nejsou finance na stavbu nových arén, jaké v posledních letech vyrostly v Liberci, Karlových Varech, Chomutově nebo naposledy v Třinci, ať se alespoň zkvalitňuje prostředí stávajících staveb.

„Usoudili jsme, že raději budeme na kluby tlačit, aby zvelebovaly zázemí či zdravotnickou službu, než abychom jim demagogicky nutili, že pokud nezvednou střechu o patnáct metrů a nepřidělají dva tisíce sedaček, extraligu hrát nebudou,“ předkládá Řezníček pohled výkonného výboru svazu.

„Když totiž Boleslav přinutíme, aby dostavěla 800 míst, spotřebuje na to třeba 20 milionů, ale těch 800 diváků navíc tam stejně chodit nebude. Proto říkáme, že to je zbytečné a peníze je třeba raději investovat smysluplně, ne aby se vystavěly jen tribuny kvůli licenčnímu řádu, byť ten má samozřejmě určitou funkci.“

Není ovšem vyloučené, že pevně dané počty nejdiskutovanější oblasti – tedy kapacity – se v licenčních podmínkách budou do budoucna upravovat a případně i zpřísňovat jejich dodržování.

Teď ovšem Řezníček s kolegy po současných kontrolách sepíše zápisy, případně dodá seznam výtek, které je ještě třeba doladit. Výkonný výbor svazu pak udělí licence, které určitě dostanou všichni účastníci extraligy.

„Kluby opravují, renovují, vylepšují. Navenek to nemusí vypadat úplně zásadně, ale týká se to věcí, které jsou důležité,“ uzavírá šéf ligy první dojmy z inspekcí.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud