Pavel Ryšavý
9. února 2021 • 11:58

Kváča je jackpot! Rozbor jedničky Tygrů, která vládne statistikám

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Může to být kauf sezony! Liberec si na jaře upsal brankáře bez výraznějších zkušeností v extralize a trefil se. Petr Kváča (23) navázal na vysoký standard z minulého ročníku, rychle se z něj stala silná jednička. Aktuálně vládne všem brankářským číslům v soutěži. Má stabilní výkonnost, kterou navíc v roce 2021 posunul zase o dost výš. Tygři s ním vyhráli jedenáct zápasů z dvanácti. Pro iSport Premium rozebíráme jeho skvělé výkony i pomocí pokročilých statistik.



„Chci, ať je brankář mladý. Chci, ať má výkonnostní strop hodně vysoko nad sebou. Ale taky chci, ať může rovnou chytat.“ Zhruba takhle vám odpoví každý manažer, který by začal hledat gólmana. Postupně pak z nároků ubírá. Protože najít takového hráče znamená poklad, který nevykopete v každé šatně. Přesto se jeden takový v extralize podařilo najít. Má ho Liberec. Přitom v létě se nabízela otázka: je Petr Kváča vážně ten pravý?

Únorová odpověď zní: stoprocentně. V minulosti si Liberec vždycky zakládal na tom, že měl brankoviště obsazené silně, velkým jménem. Když se vracel z Ameriky mistr světa Milan Hnilička, dostal luxusní smlouvu pod Ještědem. Po něm nastoupil další reprezentant Marek Pinc. Následoval slovenský mistr světa Ján Lašák, který vedle sebe připravoval Romana Willa, jenž si čichl k NHL. Pak sice nevyšel krok s Justinem Petersem, ovšem okamžitě přišel ucpat branku Dominik Hrachovina.

V létě z Třince dorazil Kváča. Brankář, co do té doby odchytal pětatřicet zápasů v extralize. Ještě víc pak zaujalo, když liberecký trenér gólmanů oznámil, že na první místo staví charakter. Nezmínil žádnou speciální dovednost. Tohle ovšem byla absolutní trefa i z výkonnostního pohledu.

Liberecký brankář Petr Kváča v derby proti Mladé Boleslavi
Liberecký brankář Petr Kváča v derby proti Mladé Boleslavi

Ať se teď podíváte na jakoukoliv základní statistiku, je třiadvacetiletý brankář první. Totálně odskočený pak je, když si uděláte statistický filtr od 1. ledna. Vyhrál jedenáct zápasů z dvanácti a ten jeden prohrál až po nájezdech. Úspěšnost zákroků za dané období činí 95,5 procenta!

Když před ním čísla nahodíte, tak všechno převrací do týmové roviny: „Snažíme se být konzistentní všichni a celou sezonu. Ať jde o mě, obránce i útočníky, je to stejné. Potřebujeme držet nějakou výkonnostní přímku co nejvýš, pak se nám bude dařit. Hlavně musíme plnit detaily, pak přijde odměna. Na tréninku potřebujete dělat všechno na sto procent, přihrávky, dohrávání... V zápase se to projeví. Pro tohle my si jdeme. Doufám, že takhle se to bude dařit dál.“

Jenže u něj není výkonnostní přímka rovnoběžná s osou, stoupá.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud