23. listopadu 2022 • 20:30

Vítkovice a Dynamo: porovnali jsme NEJ týmy extraligy. Kdo může přidat?

Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Nadchlo vás vysokojakostní představení aktuálně nejlepších týmů Tipsport extraligy? Bitva Vítkovic s Pardubicemi (4:5sn) měla grády, bavila. Pár zápasů před polovinou základní části jsou Pardubice první, Vítkovice druhé. V čem jsou silné stránky výběrů Radima Rulíka a Miloše Holaně? A jak vyznívá průběžné srovnání nejlepších celků soutěže na stupnici od 1 do 10?

  • Brankáři

    Pardubice: 10

    V garáži vám stojí Ferrari a Lamborghini. Otázka, jestli je jeden z vozů lepší nebo horší je úplně zbytečná. Oba se blýskají, jen se k nim musíte chovat tak, abyste obě káry drželi v provozu. S Romanem Willem a Dominikem Frodlem je to stejné, postupně se rozchytali do velké formy. Dynamo si užívá luxusu, že má dvě jedničky. Stačí vybrat, kdo vyjede z garáže, nespletete se.

    Vítkovice: 8

    Bránu si zabukoval Aleš Stezka, je nejvytíženějším gólmanem ligy. A šlape jako Volvo. Na první dobrou možná neoslní designem, ale je na něj spoleh. Z osmnácti zápasů pomohl k dvanácti vítězstvím, třikrát udržel nulu (úspěšnost zákroků 92,32 %, průměr 2,22). Druhou stranou mince je, že Lukáš Klimeš zatím naskočil jen třikrát (90,12 %, 2,70), aktuálně je zraněný.

  • Defenzivní hra

    Pardubice: 9

    Hodně cítíte Tomáše Dvořáka, tvrdý bek rozjel po příchodu ze Sparty životní ročník. Čekáte, že výkony Davida Musila porostou směrem k play off, on je vyhlášená bestie v zápasech o všechno. Ale síla Dynama spočívá i v tom, že nemá kádr narvaný jen útočnými kouzelníky. Zohorna s Poulíčkem patří k nejlepším defenzivním útočníkům ligy. Dost práce udělají i Adam Musil, Koffer nebo Rákos.

    Vítkovice: 8

    Tradičně silná zbraň Vítkovic, přestože v obraně nemají (až na Juraje Mikuše) tak zvučná jména jako Pardubice. Poctivou práci dozadu odvádějí útočníci, pod Milošem Holaněm se dokonce pomalu „učí bránit“ i nezkrotný ofenzivní živel Dominik Lakatoš. O solidní defenzivě svědčí i slušně zvládaná oslabení. Úspěšnost ubráněných přesilovek mají 81,25 %, čtvrtou nejlepší.

    Vítkovice - Pardubice: Skvělý Dvořák! Stezku prostřelil znovu za 25 sekund, 1:2
    Video se připravuje ...

  • Útočná síla

    Pardubice: 8

    Asi jste čekali desítku, že? Ale zatím ne. Pořád máte pocit, že když utkání nechytne první pardubická formace, ostatní jsou dobří, ale málokdy zápas urvou sami. Radil, Zohorna a Kousal nastříleli 51 % gólů ze všech útočníků. Jednou na ně někdo umotá past, pak bude důležité sílu ukázat i jinde. Vysokou nadhodnotu přinášejí vzadu Košťálek s Čerešňákem, s nimi se hraje dopředu daleko lépe.

    Vítkovice: 8

    Nejvýraznější posun proti předchozím letům. Se střílením branek a využíváním přesilovek měli Ostravané dlouho problémy. I bez Petera Muellera, který kvůli zdravotním výpadkům odehrál jen 8 zápasů (5+6), jsou s Pardubicemi gólově nejúdernější. Pomohly tomu i vydařené letní posily – centr Peter Krieger (9+11) a obránci Juraj Mikuš (1+13) s Willie Raskobem (3+6) skvěle zapadli.

    Vítkovice - Pardubice: Lakatoš vyslal v přesilovce nechytatelnou ránu, 2:2
    Video se připravuje ...

  • První formace

    Pardubice: 10

    Ukloňte se a smekněte. Od elitních útočníků chcete, aby dominovali, dávali góly a asi i bavili tribuny. Splněno na sto procent. Radil je při hře v ofenzivní třetině nejdominantnějším útočníkem soutěže. Víte, že změní směr a stejně vás opláchne. Kousal už není jen útočníkem s vysokým potenciálem, do puntíku plní svoje vysoké možnosti. Zohorna je silný v kombinaci i při čtení hry.

    Vítkovice: 7

    Elitní vítkovickou letkou mají být Peter Mueller, Peter Krieger a Roberts Bukarts. Jenže vousatý kanorýr z Komety zatím tráví víc času na marodce, než na ledě, takže útok číslo jedna momentálně tvoří Dominik Lakatoš, Petr Chlán a Petr Fridrich. Dravci s budoucností, Lakatoš vede bodování extraligy, ale Zohornova řada je při vší úctě jinde. A Mueller? Pomalu se vrací do tréninku.

    Vítkovice - Pardubice: Radil vrátil Dynamu vedení v přesilové hře, 2:3
    Video se připravuje ...

  • Hloubka kádru

    Pardubice: 8

    Mají poměrně dost hráčů, kteří zvládají hrát extraligu ve špičkovém týmu, byť na rozdílové pozice zatím nemají. Matýs i Koffer se zlepšují, měli by sem mířit jako první. Průlom se pořád čeká od Urbana. Herčík s Rouhou by měli být nachystáni spíš na příští sezonu. Čekalo se, že mnohem výraznější bude mladý bek Hrádek, ale Vála i Bučko naopak překvapili. Při absencích smolaře Koláře si vedou slušně.

    Vítkovice: 9

    V plném stavu má vítkovický kádr kvalitu a patřičnou hloubku. I čtvrtá řada umí zápas rozhodnout, minimálně bod si připsalo 20 borců. V případě potřeby jsou v záloze junioři, zatím do hry naskočili tři (Krejsa, Prčík, Macias). A epizodně si zahrálo hned šest borců z Poruby (Šlahař, Vildumetz, Gřeš, Berisha, Urbanec, Toman). Plus brankáři Bláha a Dolejš v rolích náhradníků na střídačce.

  • Lídři

    Pardubice: 10

    Hodně funguje, když máte v týmu hráče typu Lukáše Radila, Tomáše Zohorny nebo Petera Čerešňáka. Oni jsou hvězdy, které ani v nejmenším neřeší na svoje jméno. Nebudou se flákat a ulevovat si. Dovolili byste si vedle nich něco vypustit? Ani není potřeba řvát. Patrik Poulíček je logickou volbou na kapitána, odchovanec, který si musel nejdřív projít v kariéře bahnem. Přirozený lídr.

    Vítkovice: 8

    Pětadvacetiletý Dominik Lakatoš vede kanadské bodování (13+12) i průběžnou tabulku střelců. Že většinu svých bodů (7+7) nasbíral v přesilovkách? To nesnižuje jeho ofenzivní schopnosti. Ránu má parádní, střílet se nebojí. Žádný z extraligových hráčů neposlal na brány soupeřů víc puků (21 zápasů/ 90 střel). A s kapitánským céčkem navíc ubral na zbytečných výlevech a faulech. Zkušeným lídrem je i mezinárodně ostřílený Juraj Mikuš.

  • Herní disciplína

    Pardubice: 9

    Číslo se u Dynama postupně zvedá, tímhle tempem brzy bouchne do desítky. Je vidět, že Radim Rulík tým učí svůj hokej a hráči ho chápou, věří mu. Tým vypadá, že je velmi dobře trénovatelný, poslouchá, nepřicházejí hluchá období, se kterými se Pardubice trápily před rokem. Rulík chtěl, aby výkonnostní křivka postupně rostla a výpadků se objevovalo co nejméně. Ano, tohle vychází.

    Vítkovice: 9

    Trenér Miloš Holaň se do rodného klubu vrátil v prosinci 2020. Vítkovice vedl už v sezoně 2006/07 a nijak neskrývá, že se změnil. Musel. „Dělal jsem spoustu chyb, byl jsem arogantní, neuměl vycházet s hráči. Byl jsem mladý a neotřískaný. Poučil jsem se.“ Tohle platí. Vítkovice mají jasně daný systém, každý zná svou roli. Pod Holaněm jdou výsledkově i herně nahoru.

  • Možnost ještě přidat

    Pardubice: 10

    Tak schválně, počítejte. Z marodky se brzy vrátí Tomáš Hyka, v lednu dorazí Jan Mandát (chtěly ho i Vítkovice), dohromady se dá i Ondřej Rohlík. Do toho majitel Petr Dědek zkusí určitě sehnat ještě nějakého válečníka pro play off a třeba posílí i defenzivu. Hlavní je všechno nepřepísknout, ale v únoru tady můžete vidět Vsetín 2.0. Handicapem jen může být, že klub cílí výhradně na české a slovenské hráče.

    Vítkovice: 7

    Finanční budget mají Ostravané našponovaný a „přestřelený“ už z léta, žádné velké posily se čekat nedají. Do tahanice o svého bývalého beka Lukáše Kloka se ani neměly šanci pustit. Na druhou stranu – na marodce mají Petera Muellera, Mária Grmana a Lukáše Krenželoka. Všechno velké šajby. Lepší posily byste na hráčském trhu stejně nenašli.

    Vítkovice - Pardubice: Zohorna rozhodl v samostatných nájezdech, 4:5
    Video se připravuje ...

  • Celkem

    Pardubice: 74

    Vítkovice: 64

    Před sezonou se hodně mluvilo o finále snů Sparta-Pardubice. Ale kdybyste první klub vyměnili za Vítkovice, určitě byste se nenudili. Miloš Holaň cvičí zdravě agresivní partu, která má možnosti proměnit zápas ve válku. Tak nějak cítíte, že urputné typy mohou být v play off ještě daleko nepříjemnější. Série na čtyři vyhrané zápasy by vás tady rozhodně bavila.

    Vítkovice - Pardubice: Bek Musil tvrdě atakoval u mantinelu Fridricha, pak se strhla mela
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud