1. března 2024 • 20:17

Kometa drží elitní čtyřku, Vary slaví předkolo. Dynamo vyrovnalo rekord

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Místo v elitní čtyřce zajišťující přímý postup do čtvrtfinále nadále drží Kometa. Brňané v pátečním 51. kole Tipsport extraligy vyhráli v Liberci 6:4. O jeden bod za nimi se drží Motor, který si doma poradil s Kladnem (5:3). Jistotu předkola si zajistily Karlovy Vary, které rozebraly Spartu 5:1. Mladá Boleslav sice porazila Olomouc 2:0, ale už ví, že v neděli pro ni sezona skončí. Absolutní extraligový rekord v počtu bodů vyrovnaly Pardubice, které v Třinci dokázaly smazat tříbrankové manko a získat alespoň bod za porážku 3:4 po nájezdech.



Kometa nadále drží 4. místo

Hokejisté Brna vyhráli v 51. kole extraligy na ledě Liberce 6:4 a udrželi se na čtvrté místě tabulky zajišťující přímý postup do čtvrtfinále. Bílí Tygři jsou sedmí a čeká je předkolo. Kometa porazila Liberec i počtvrté v sezoně, dvěma góly se na tom podílel útočník Steve Moses. Kapitán hostů Martin Zaťovič vstoupil do Klubu hokejových střelců deníku Sportu.

Lépe do utkání vstoupilo Brno a již ve 2. minutě měl první gólovou příležitost Moses, který najížděl sám na Hrenáka. Liberecký brankář ale jeho bekhendový blafák lapil. Poté mohl do vedení Kometu poslat Okál, jeho střelu však zastavila horní tyč. V 7. minutě utkání už se ale hosté radovali z vedení. Cingel vyhrál vhazování přesně na Zaťoviče a jeho pohotová střela skončila až v síti. Brněnský kapitán vstřelil v součtu extraligy a reprezentace 250. gól.

Bílí Tygři mohli ihned odpovědět, s šancemi Flynna a Rychlovského si ale výborně poradil Furch. Udeřilo tak znovu na druhé straně. Po krásné přihrávce Pospíšila překonal přesunujícího se Hrenáka krajan Kollár. Poté navíc domácí Knot fauloval kolenem Zbořila a rozhodčí jej poslali s pětiminutovým trestem předčasně do kabin. Kometa ale dlouhou početní výhodu nesehrála dobře a neskórovala.

Krátce po ubráněném oslabení navíc Severočeši sami udeřili. Flynnovu střelu v samostatném úniku ještě zastavila levá tyč, odražený kotouč si ale dojel Najman a střelou mezi Furchovy betony snížil. Liberce byl najednou plný led a dostával Kometu pod tlak. Ve 26. minutě pak Najman využil Furchovo zaváhání při rozehrávce a našel volného Rychlovského, který střelou do odkryté branky vyrovnal.

V polovině utkání si ale Moravané vzali své vedení zpět, po Kollárově přihrávce Hrenáka překonal Moses. Vedení Komety ještě mohl navýšit Kollár, Hrenák ho ale v samostatném úniku výborně vychytal. V samém závěru druhé části hráli ještě domácí přesilovou hru, kterou po pěti vteřinách bleskově využili. Po Flynnově přiťuknutí překonal ležícího Furcha Filippi.

Na začátku třetí části mohli jít Liberečtí do vedení, střelu Faška-Rudáše ale zastavila horní tyč. Bílí Tygři pokračovali v tlaku i nadále a Furch měl plné ruce práce se střelami Rychlovského a Flynna. Na opačné straně z ojedinělé akce trefil Pospíšil levou tyč Hrenákovy branky.

Poté dostali Brněnští možnost početní výhody a dokázali ji proměnit. Cingelovu střílenou přihrávku chytře usměrnil za Hrenákova záda Marcinko. Vedení hostů ještě mohl navýšit Flek, z blízka ale Hrenáka nepřekonal. V 54. minutě ale ujel domácí obraně Moses a i když Hrenák jeho první střelu i následnou dorážku chytil, na třetí pokus už byl krátký.

Domácí ale nesložili zbraně a tři minuty před závěrečnou sirénou je dostal zpět na dostřel tvrdou ranou Hawryluk.Vyrovnat ale Severočeši nedokázali, při power play upravil na 6:4 pro Kometu Flek.

Hlasy trenérů:

Jiří Kudrna (Liberec): „Byl to důležitý zápas pro oba týmy. Chtěli jsme do utkání vstoupit lépe, soupeř byl ale v první třetině produktivnější. Ve druhé části jsme přidali a tlačili se hodně do ofenzivy. Myslím si, že jsme po zásluze vyrovnali. Škoda, že jsme poté zase nechali Kometu odskočit do vedení. Ještě před přestávkou jsme ale dokázali vyrovnat a třetí část tak byla kdo s koho. Měli jsme dobrý začátek a vytvořili si brankové příležitosti, ale neproměnili je. Zlomový gól nakonec vstřelil soupeř a dokázal zápas dovést do vítězného konce. Soupeře pro předkolo play off si nevybíráme, v Plzni chceme v neděli vyhrát a uvidíme, kdo na nás vyjde.“
Jaroslav Modrý (Brno): „Byl to divoký zápas. Nám se podařil začátek, dostali jsme se do dvoubrankového vedení. Pak nám ale ublížila dlouhá pětiminutová přesilovka. Hra se nám rozsypala, hráči ztratili disciplínu, pokoru a Liberec následně ukázal svou sílu a vrátil nám to. Ve třetí třetině jsme si pomohli přesilovou hrou pár minut do konce. Zbytek zápasu jsme již ubojovali a navíc nás podržel Dominik Furch v brance.“

Góly

Domácí: 20:55. A. Najman, 25:48. Rychlovský, 39:13. Filippi, 56:45. Hawryluk

Hosté: 06:17. Zaťovič, 10:36. Kollár, 29:48. Moses, 51:34. Marcinko, 53:07. Moses, 58:18. Flek

Sestavy

Domácí: Hrenák (D. Král) – McCoshen, Melancon, Galvas, Knot, Ivan, Budík, Derner – Bulíř (A), Filippi (A), Faško-Rudáš – Rychlovský, A. Najman, Flynn – Birner (C), Vlach, Hawryluk – Kel. Klíma, Šír, Zachar.

Hosté: Furch (Lukeš) – Ďaloga, Gazda, Ščotka (A), Holland, Kaňák, Moro, Osburn – Zaťovič (C), Cingel, Flek – Pospíšil, Kollár, Moses – Vincour, Marcinko (A), Kos – Okál, Zbořil, Kohout.

Rozhodčí

Kika, Šindel – Kajínek, Rampír

Stadion

Home Credit Arena, Liberec

Motor ztrácí bod na čtvrtou Kometu

Hokejisté Českých Budějovic porazili v 51. kole extraligy poslední Kladno 5:3, vyhráli potřetí za sebou a udrželi se ve hře o přímý postup do čtvrtfinále play off. Aktuálně je Motor pátý, bod za čtvrtým Brnem.

Domácí měli hned v úvodu výhodu přesilové hry, Bowa v kladenské brance ale ohrozil jen Harris. Kanadský útočník si poté vypracoval další šanci, krajan v dresu Rytířů byl ale opět připraven. Na druhé straně ohrozili Strmeně Pytlík a Sideroff, ani oni po přečíslení dva na jednoho skórovat nedokázali. Bezbrankový stav změnil ve 13. minutě Přikryl.

Na začátku druhé části promarnili Jihočeši druhou přesilovku. Bylo patrné, že jim dělá problémy bojovnost soupeře. Před polovinou základní hrací doby ale budějovičtí hráči předvedli učebnicovou akci. Pech vyhrál vhazování, kotouč se odrazem od mantinelu dostal na modrou čáru ke Štenclovi, rychlá přihrávka našla mezi kruhy Valského a jeho střelu po ledě bez přípravy zastavila až vnitřní branková konstrukce.

O dvě minuty později však snížil kladenský kapitán Smoleňák, který jel sám od útočné modré a kličkou do bekhendu překonal Strmeně. Za další minutu si obránce Kachyňa nabruslil do mezikruží na Douderovu přihrávku a našel skulinku mezi betony klečícího Bowa.

Neurovnaná hra ve třetí části dlouho nenabízela žádný zajímavý moment ani na jedné straně. Výjimkou mohl být Beránkův pokus, jenže budějovický útočník mířil nepřesně. Potlesk si vysloužily teprve dvě opakované Douderovy střely z levé strany.

Úlohu rozdílového útočníka poté naplnil Kondelík, který po přihrávce od Gulaše poslal kotouč k pravé tyčce. Hosté trochu rezignovali a častěji se hrálo v jejich pásmu. Výsledkem byl pátý gól, jehož autorem se stal Beránek.

Středočeši ale vzápětí kontrovali z brejku, zblízka se prosadil Frolík. V závěru ještě Toman nabídl Kladnu přesilovku, hosté zkusili hrát v šesti a zásluhou Smoleňáka se jim podařilo ještě jednou snížit.

Hlasy trenérů:

Ladislav Čihák (České Budějovice): „Věděli jsme, že Kladno už nemá co ztratit. Hosté hráli velice aktivně, forčekovali a my jsme s tím po celý zápas měli problém. Špatně jsme přecházeli přes střední pásmo. Chtěli jsme hrát jednoduše, ale ztráceli jsme puky a dostávali jsme Kladno zpátky k nám do hry. Mrzí mě závěr, kdy jsme opět faulovali a dostali gól. V tom se musíme zlepšit. Jsme ale rádi, že jsme to dnes dotáhli do vítězného konce, máme tři body a rozhodne se v neděli.“
Otakar Vejvoda (Kladno): „První třetinu jsme neodehráli špatně, měli jsme přečíslení dva na jednoho i přesilovky. Po nepokrytí hráče jsme však dostali gól. Pokračovali jsme aktivně, získávali jsme puky, ale nedařilo se před bránou při dorážkách. Zlomový byl gól na 1:4.“

Góly

Domácí: 12:47. F. Přikryl, 28:06. Valský, 32:37. Kachyňa, 49:36. Kondelík, 52:22. M. Beránek

Hosté: 30:30. Smoleňák, 53:01. Frolík, 58:56. Smoleňák

Sestavy

Domácí: Strmeň (Hrachovina) – Štencel, Pýcha, Doudera, Kachyňa, Gulaši, Hovorka, Štich – Ordoš, Kondelík, Gulaš – M. Beránek, Harris, F. Přikryl – Kubík, Pech, Valský – Toman, Koláček, Vopelka.

Hosté: Bow (Mitens) – Nemčík, Slováček, Martenet, Veber, Trojna, Ticháček – Tralmaks, Klepiš, Smoleňák – Kusý, Pytlík, Sideroff – M. Procházka, Babka, Strnad – Jarůšek, Vimmer, Frolík.

Rozhodčí

Jeřábek, Zeliska – Frodl, Ondráček

Stadion

Budvar aréna, České Budějovice

Návštěva

6421 diváků

Litvínov ještě drží naději na 4. místo

Hokejisté Litvínova porazili v 51. kole extraligy doma Vítkovice 5:4 a po druhé výhře z posledních pěti zápasů si udrželi naději na posun na čtvrté místo, které zaručuje přímou účast ve čtvrtfinále. Shodně třemi body za gól a dvě asistence k tomu přispěli Nicolas Hlava a Ondřej Kaše. Ostravané neuspěli poprvé po sérii pěti vítězství.

Litvínov, který v minulých dvou zápasech nebodoval, se v úvodu ubránil při Jurčíkově trestu, ale v 5. minutě se už hosté radovali z vedení. Lednický nejdříve nadvakrát před Tomkem neuspěl, ale vzápětí se k němu dostal puk znovu a bekhendovým zakončením už otevřel skóre. Za 145 sekund Severočeši vyrovnali. Při Kriegerově vyloučení zakončil kombinaci Hlavy a Ondřeje Kašeho kapitán Sukeľ.

V polovině úvodní části si Klimeš poradil s Havelkovou tečí a stihl před ním zalehnout puk. Při Fridrichově pobytu na trestné lavici neuspěl po Koblasově střele z dorážky Kirk. Další šanci domácích měl v 15. minutě David Kaše, který se zbavil Grmana, ale s bekhendovým zakončením ztroskotal na vítkovickém gólmanovi. V čase 18:20 se při signalizovaném vyloučení trefil z levého kruhu Kirk a otočil skóre.

Ostravané smazali ztrátu v 27. minutě při Abdulově vyloučení, kdy se dostal k puku mezi kruhy Percy a zamířil přesně k levé tyči. Klimeše vzápětí prověřil Czuczman. V čase 28:51 se Litvínov opět dočkal vedení. Ondřej Kaše přenechal puk u pravé tyče bratru Davidovi, který snadno skóroval.

Hosté se ubránili při vyloučení za příliš mnoho hráčů na ledě a po návratu z trestné lavice v 33. minutě po Fridrichově přihrávce ujel Puček a vyrovnal na 3:3. Tomek potom zneškodnil vyrážečkou Chlánovu střelu z pravého kruhu. Litvínov si vzal vedení zpět 124 sekund před druhou pauzou, kdy se trefil z pozice mezi kruhy po Hlavově přihrávce Ondřej Kaše.

V úvodu třetí třetiny si Tomek poradil se dvěma Chlánovými pokusy a zlikvidoval i Přibylovu šanci. V 50. minutě se po vyhraném vhazování Davida Kašeho z levého kruhu trefil Hlava a zvýšil na 5:3. Domácí odolali při Hlavově vyloučení, ale šest sekund po jeho návratu na led dotlačil puk za Tomka Claireaux.

V 56. minutě nevyužil Fridrich velkou šanci na vyrovnání, Litvínov odolal i při Czuczmanově trestu, při kterém Ostravané sáhli k power play. Raskobovu příležitost zlikvidoval betonem litvínovský gólman. Na posledních 61 sekund zkomplikoval hostům situaci Chlánův faul a skóre se už nezměnilo.

Hlasy trenérů:

Karel Mlejnek (Litvínov): „Věděli jsme, jaký soupeř proti nám přijede. Teď asi za posledních 20 kol je na nějakém třetím čtvrtém místě. Takže velmi kvalitní soupeř s obrovskou formou. Je vidět, že změny, které ve Vítkovicích proběhly, tak byly pod vedením nového realizačního týmu jednoznačně ku prospěchu. Za nás velký respekt. Jsme samozřejmě rádi, že jsme vyhráli. Po výsledkově nepovedeném úterním utkání (v Kladně) stále žije v naději na přímý postup do čtvrtfinále víc týmů a jsme rádi, že do posledního kola jsme u toho.“
Pavel Trnka (Vítkovice): „Gratuluji soupeři k vítězství. My jsme neodehráli úplně ideální utkání. Nebylo to z naší strany to, co jsme si představovali. Plán, který jsme měli do utkání, se úplně nezdařil. Dostali jsme jsme zbytečné, za mě až laciné góly po našich chybách. Těžko se takto vyhrává s takto kvalitním týmem. Máme ještě další zápas doma a připravíme se na předkolo.“

Góly

Domácí: 06:51. Sukeľ, 18:20. Kirk, 28:51. D. Kaše, 37:56. O. Kaše, 49:22. Hlava

Hosté: 04:26. Lednický, 26:23. Percy, 32:56. R. Půček, 53:48. Claireaux

Sestavy

Domácí: M. Tomek (Zajíček) – Zile, Baránek, Jaks, Šalda, D. Zeman, Czuczman, Demel – Koblasa, Sukeľ (C), Kudrna – O. Kaše (A), D. Kaše (A), Hlava – Abdul, Kirk, Jurčík – Havelka, Gut, Zygmunt.

Hosté: Klimeš (Machovský) – Raskob, Percy, Grman, Mikuš (C), Prčík, Auvitu (A), R. Jeřábek – P. Zdráhal (A), Barinka, Fridrich – Ri. Bukarts, Krieger, Ro. Bukarts – Lednický, Claireaux, R. Půček – Přibyl, Chlán, Peterek.

Rozhodčí

Hribik, Pilný – Lhotský, Štěpánek

Stadion

Zimní stadion Ivana Hlinky, Litvínov

Návštěva

4033 diváků

Vary slaví postup do předkola play off

Hokejisté Karlových Varů porazili v 51. kole extraligy Spartu 5:1 a zajistili si postup do předkola play off. Energie uspěla po šesti porážkách, v tabulce se posunula na jedenácté místo a na třináctou Mladou Boleslav má před nedělním závěrečným kolem základní části náskok čtyř bodů.

Západočeši se Spartou, která do play off postoupí z druhého místa, po první třetině prohrávali, ale ve druhé části vývoj utkání otočili. Dvěma góly a asistencí se na výhře domácích podílel kapitán Jiří Černoch, tři kanadské body nasbíral také finský útočník Iikka Kangasniemi. Karlovy Vary porazily Spartu potřetí v sezoně.

Téměř čtyři tisíce diváků v KV areně čekalo na první gól až do závěru první třetiny. Po sérii slibným příležitostí na obou stranách se prosadil nenápadnou střelou nejproduktivnější hráč Sparty Chlapík.

Ve druhé části byli o poznání nebezpečnější Západočeši, což dokumentoval počet střel i velkých šancí. V polovině zápasu však byl blízko gólu sparťanský Forman, ale při přečíslení dvou na jednoho jeho střelu z první perfektně zlikvidoval Frodl.

Energie vyrovnala ve 31. minutě, kdy Kangasniemi nabruslil do mezikruží, naznačil střelu a poté nezištně přihrál Černochovi, pro kterého nebylo problémem zasunout poprvé puk od odkryté Kovářovy branky. Povzbuzení domácí přidali na aktivitě a svým pohybem nutili hráče z hlavního města k častým faulům. Ve 37. minutě otočil vývoj zápasu Procházka, který pohotovou dorážkou potrestal faul Harpera.

Ve třetí třetině domácí nevyužili první ze dvou přesilovek pět na tři trvající necelé dvě minuty, ale poté, co přežili dvě krátce po sobě jdoucí oslabení, dostali v 50. minutě při vyloučení Mikliše a Kempného opět šanci hrát dvojnásobnou přesilovku a tentokráte ji už využili.

V 51. minutě prudkou střelou z první protlačil puk pod Kovářovým betonem Černoch. Povzbuzení Západočeši využili další nedisciplinovanost Pražanů a po efektní kombinaci na jeden dotek navýšil vedení na na tříbrankový rozdíl Hladonik. Euforii domácích potvrdil v 55. minutě výborně hrající Kangasniemi, když po přesném vysunutí Bartejsem překonal v samostatném úniku Kováře popáté.

Hlasy trenérů:

Vojtěch Šik (Karlovy Vary): „Často jsme říkali, že potřebujeme hrát celých šedesát minut a držet plán. Dnes se nám to konečně povedlo. Byli jsme celý zápas disciplinovaní, pomohli jsme si konečně přesilovou hrou a dobře jsme ubránili oslabení. Velký dík patří celému týmu, celému realizačnímu týmu a všem fanouškům, kteří dnes přišli. Vážíme si toho a těšíme se na závěrečné boje.“
Miloslav Hořava (Sparta): „Chtěl bych pogratulovat soupeři k výbornému výkonu a třem bodům. K našemu výkonu se vyjadřovat nebudu, protože to bylo o disciplíně a vůbec nastavení hlavy. Tím bych ale shazoval výkon domácích a to nechci.“

Góly

Domácí: 30:01. Černoch, 37:33. O. Procházka, 50:53. Černoch, 52:48. Hladonik, 54:34. Kangasniemi

Hosté: 17:33. Chlapík

Sestavy

Domácí: Frodl (Habal) – Mikyska, Bartejs, Huttula, Plutnar, McFadden, Stříteský, Dlapa – Kangasniemi, Černoch (C), O. Beránek (A) – Rachůnek (A), Gríger, O. Procházka – Redlich, Hladonik, Koffer – Čihař, Kofroň, Kružík.

Hosté: J. Kovář (Kořenář) – Kempný, Moravčík, Krejčík, Mikliš, Beaudin, Irving – Forman, Sobotka (A), Řepík (C) – Chlapík, D. Vitouch, P. Kousal (A) – Buchtele, Konečný, Hrabík – Harper, Lajunen, Mužík.

Rozhodčí

Veselý, Jaroš – Gerát, Zíka

Stadion

KV Arena, Karlovy Vary

Návštěva

3674 diváků

Další výhra, ale Bruslaři ztratili naději na předkolo

Hokejisté Mladé Boleslavi porazili v utkání předposledního 51. kola základní části extraligy Olomouc 2:0. Přes čtvrtou výhru z posledních pěti duelů ztratili Bruslaři při úspěchu Karlových Varů proti Spartě (5.1) naději na předkolo, skončí třináctí a v neděli jim sezona skončí. Góly domácích dali Vojtěch Malínek, jenž oslavil první extraligový gól, a Róbert Lantoši. Páté čisté konto v sezoně vychytal Jan Růžička. Hostující obránce Jiří Ondrušek odehrál 1000. soutěžní zápas v dresu Hanáků.

Úvodní dějství přineslo jen minimum vzruchu před oběma brankami. Středočeši, bojující o další prodloužení naděje na účast ve vyřazovacích bojích, byli přece jen o trochu aktivnější. Už ve třetí minutě hráli přesilovku, Romanovu šanci však zlikvidoval Sedláček. Hostující gólman pak v sedmé minutě vyhrál i souboj s Rohdinem, a když Bruslaři nepotrestali ani Marešův přestupek proti pravidlům z 16. minuty, skončila první třetina bez branek.

Ve 23. minutě už se domácí dočkali. Závora se dostal k puku po vlastní zblokované přihrávce, dokázal ho ještě posunout těsně přes Sedláčka, kde stihl jednoruč šťouchnout do kotouče Malínek a v 19 letech mohl slavit první branku v extralize. Ve 33. minutě si první početní výhodu zahráli i hosté, možnosti Pláška a Musila však zlikvidoval Růžička. Nedlouho po skončení přesilovky zaskočil Sedláčka odražený puk u zadního hrazení, skokem před branku však Rohdinovi značně ztížil zakončení a stav se nezměnil.

Do třetí části si domácí přenesli většinu čtyřminutové přesilovky po Nahodilově faulu vysokou holí a využili toho ke vstřelení uklidňující druhé trefy, když vše před sebou prostřelil pokusem od modré čáry Lantoši. V 47. minutě sice dostal kotouč do branky Macuh, ale po trenérské výzvě Středočechů a dlouhém zkoumání videa rozhodčí gól kvůli nedovolenému bránění brankáři neuznali - Navrátil krátce předtím po souboji na kraji brankoviště vyrazil Růžičkovi hokejku. Další komplikace už domácí nepřipustili, Růžička nepřišel o nulu ani v dlouhé závěrečné power play Kohoutů.

Hlasy trenérů:

Richard Král (Mladá Boleslav): „Jsme spokojení. Měli jsme v sestavě nějakých šest juniorů, ale myslím, že to zvládli velice dobře. Měli jsme pohyb, dvě třetiny to byl velice dobrý výkon. Samozřejmě v té třetí třetině nás Olomouc dostala trošku pod tlak, ale mám za to, že vedle toho neuznaného gólu tam neměli žádné vyložené šance. To bylo asi rozhodující, že nám vyšla trenérská výzva.“
Jan Tomajko (Olomouc): „My jsme dnes nevstřelili branku, to se pak těžko vyhrává. Vytvořili jsme si nějaké příležitosti, které jsme však bohužel neproměnili. Ani jsme dnes neměli tolik přesilovek, abychom si v nich pomohli. Paradoxně jsme sami dostali gól v oslabení, prohrávali jsme 0:2 a potom to bylo těžké. Škoda toho gólu, který nebyl uznaný, to by nás možná vrátilo trošku do zápasu, ale bohužel. Další porážka není s ohledem na blížící se předkolo příjemná, ale v neděli máme ještě jeden domácí zápas a já věřím, že to bude něco úplně jiného a vstřelíme i nějaké branky.“

Góly

Domácí: 22:53. Malínek, 41:02. Lantoši

Hosté:

Sestavy

Domácí: J. Růžička (F. Novotný) – Pyrochta (A), Bernad (C), Čech, F. Pavlík, Lintuniemi, Štibingr, Vlasák – Skalický, O. Roman, Lantoši (A) – Stránský, Järvinen, Rohdin – Krivošík, Hradec, Gardoň – Malínek, Závora, Zvagulis.

Hosté: Sedláček (Konrád) – Ondrušek (C), Řezníček, Sirota, Rutar, Škůrek, Mareš – Plášek, Macuh, Navrátil – Kunc, Anděl, Bambula – Klimek, P. Musil, Orsava – Káňa, Nahodil (A), Kusko.

Rozhodčí

Úlehla, Sýkora – Klouček, Hnát

Stadion

ŠKO-ENERGO Aréna, Mladá Boleslav

Návštěva

2871 diváků

Dynamo vyrovnalo extraligový rekord

Třinečtí hokejisté zdolali v 51. kole extraligy na svém ledě Pardubice 4:3 po nájezdech a soupeře poprvé v sezoně porazili. Obhájce titulu vedl o tři góly po trefách Libora Hudáčka, Adama Helewky a Patrika Hrehorčáka až do 54. minuty. Lídr soutěže vyrovnal i díky dvěma gólům při risku bez brankáře. Zápas zdramatizoval dvěma zásahy Richard Pánik. Nájezdy rozhodl Hudáček. Dynamo vyrovnalo extraligový bodový rekord Liberce (118) z ročníku 2015/16.

Oceláři udeřili v jedenácté minutě z nenápadné akce a zblokovanou střelu Daňa dorazil do sítě Hudáček. Třinec gól povzbudil, ale Daňo, Adámek ani Kurovský už Willa nepřekonali.

Obhájce titulu odskočil na začátku prostřední části na 3:0. Sice promarnil 44 sekund dlouhou výhodu dvou mužů v poli, ale v dohrávané přesilové hře zvýšil z dorážky Helewka. Za necelou minutu a půl přidal třetí gól Hrehorčák střelou z mezikruží.

Lídr soutěže promarnil ve zbytku třetiny několik šancí a měl i smůlu. Pauloviče zastavil v přečíslení obětavým zákrokem Nedomlel a Poulíčkova střela skončila na tyči. Pardubice nevyužily ani jednu ze tří přesilových her, i když zejména v poslední si vytvořily několik nebezpečných situací a Košťálek trefil od modré čáry brankovou konstrukci.

Pardubicím se ještě v sezoně nestalo, že by nedaly gól, ale Mazanec dlouho odolával. Překonal jej až z dorážky Pánik, který sezonu začal právě v Třinci a byl vyměněn na východ Čech za Ciencialu. Při ohlašování autora gólu se na slovenského útočníka snesl z tribun pískot. Vrátit domácím tříbrankový náskok odmítl Růžička. Z úniku nevyzrál na Willa ani Voženílek.

Pardubice vyrovnaly při hře bez gólmana. Nejdříve snížil se štěstím Kousal. Hosté pokračovali v šesti a Daňo skóroval do prázdné branky, ale rozhodčí už předtím přerušili hru a vyloučili třineckého beka Kundrátka. Pánik, který byl faulován, zákrok sám potrestal vyrovnávacím gólem.

Mazanec podržel Třinec v prodloužení, ve kterém zneškodnil úniky Sedláka a Hyky. Další Pánikův výpad zastavil s nasazením vlastního zdraví Jeřábek, který byl na ledě ošetřován a zafixovali mu pravou nohu. Hrací plochu opustil na nosítkách ve velkých bolestech.

V rozstřelu se prosadil jen ve druhé sérii Hudáček, kterému sice nevyšlo ideálně zakončení s hokejkou mezi bruslemi, ale Willa zmátl a puk se došoural do branky.

Hlasy trenérů:

Zdeněk Moták (Třinec): „Celý dnešní sport zastiňují myšlenky na Kubu Jeřábka. Kubo, drž se, prosím tě.“
Marek Zadina (Pardubice): „Na konec základní části se hrálo oboustranně skvělé utkání. Mělo nasazení, bojovnost, emoce. V prvních dvou třetinách jsme ale nehráli moc dobře, dopustili jsme se mnoha nepřesností. Udělali jsme dvě velké chyby v obranném pásmu a dostali ještě gól z přesilovky. Takhle v Třinci nemůžeme hrát. Ale třetí třetinu jsme hráli velmi dobře. Je skvělé, že jsme schopni v Třinci vyrovnat z 0:3. V prodloužení jsme byli lepší, měli jsme spoustu šancí, podržel je gólman Mazanec. Rozhodla dovednost, nájezdy, ve kterých byl Třinec šťastnější. Zápas se mi ale velmi líbil. Kluci makali a věřili jsme, že jsme schopni zápas zdramatizovat, a to se povedlo.“

Góly

Domácí: 10:47. L. Hudáček, 22:56. Helewka, 24:24. Hrehorčák, . L. Hudáček

Hosté: 53:12. Pánik, 58:04. Radil, 59:19. Pánik

Sestavy

Domácí: Mazanec (Kacetl) – Marinčin, Smith, Kundrátek, Nedomlel, Adámek, J. Jeřábek, Šenkeřík – M. Růžička (A), Nestrašil, Voženílek – L. Hudáček, Cienciala, Daňo – Hrehorčák, Vrána (C), Helewka – Kurovský, Čacho, Dravecký (A).

Hosté: Will (Pavlát) – Čerešňák, D. Musil, Košťálek, T. Dvořák, Kolář, Vála, Koudelka – Hyka, Sedlák (C), Pánik – Radil, Zohorna (A), R. Kousal – Paulovič, A. Musil, Říčka – Vondráček, Poulíček (A), Mandát.

Rozhodčí

Jiří Ondráček, F. Vrba – Axman, P. Blažek

Stadion

Werk arena, Třinec

Návštěva

5 400 (vyprodáno) diváků

Skvělý Klouček na Hradec nestačil

Hokejisté Hradce Králové porazili v předposledním kole základní části extraligy Plzeň 3:1 a posunuli se na 8. místo zajišťující výhodu domácího prostředí na startu předkola play off. Plzeňský brankář Milan Klouček sice statečně čelil značné střelecké převaze domácích, Mountfield ale i tak zvítězil 3:1 díky rozdílovému gólu Radovana Pavlíka ze 48. minuty.

Utkání postrádalo výraznější emoce a přístup hráčů nasvědčoval tomu, že se před nadcházejícím předkolem play off v první řadě nechtějí zranit. Paradoxně ale už ve třetí minutě musel ze hry odstoupit Holešinský, jenž po nárazu Jaspera poměrně ošklivě upadl na mantinel. Člen elitního útoku Plzně se držel za rameno.

Právě Jasper měl po deseti minutách první větší možnost, na druhé straně kontroval průnikem Straka. Šance se rodily spíš z individuálních chyb než vypracovaných akcí. Nebyl to však případ otevírací branky, kterou v 17. minutě pohledně vymyslel nahrávající Okuliar pro zakončujícího Kevina Klímu.

Indiánům se nedařilo prosazovat a nadějně sehraný protiútok Indráka s juniorem Soukupem ve vlastním oslabení byl spíše výjimkou. Tlak Mountfieldu postupně narůstal, ale rozbíjel se o skvěle chytajícího Kloučka, který si ve druhé třetině připsal 21 zákroků.

Neinkasoval ani po sólu Okuliara, jenž mohl přiživit šanci na zisk koruny extraligových střelců. Slovenský útočník v celém utkání zaznamenal dvanáct střel na branku. I jeho trápení v koncovce umožnilo Plzni na začátku třetí části vyrovnat. Malákova nepřesná rána se odrazila k Pourovi, jenž snadno dopravil puk za Paříka.

Po čtyřech minutách však Východočeši odpověděli rozhodujícím momentem. Pavlík vystihl špatnou rozehrávku a když svou bekhendovou kličku zakončil mezi Kloučkovy betony, slavil gól po dlouhých pěti měsících.

Smolař večera Okuliar trefil v plzeňské power play tyčku prázdné branky, ale osmnáct sekund před sirénou už nezaváhal a svým 24. gólem sezony zpečetil hradecké vítězství.

Hlasy trenérů:

Tomáš Hamara (Hradec Králové): „Jsme rádi, že jsme zápas převážili na svou stranu, protože byl hodně těžký. Vstoupili jsme do něj dobře, ale šance jsme trochu přehrávali, což nás poslední dobou trápí. Soupeře jsme ve všech třetinách přestříleli, akorát potřebujeme být důraznější a šikovnější a jakýmkoli způsobem to tam dotlačit.“
Petr Kořínek (Plzeň): „Vstup nebyl z naší strany moc dobrý, pak se to srovnalo, ale inkasovali jsme gól. Druhá třetina taky nebyla špatná a ve třetí se nám podařilo srovnat, bohužel jsme ale soupeři hrubou chybou dali šanci a on ji využil. Byl to vyrovnaný zápas a kluci ho odmakali, ale po té chybě už se převrátil na hradeckou stranu a tahali jsme za kratší konec.“

Góly

Domácí: 16:11. Kev. Klíma, 47:19. R. Pavlík, 59:43. Okuliar

Hosté: 42:57. Pour

Sestavy

Domácí: Pařík (Lukáš) – Freibergs, Blain (A), Pavelka, Pláněk, Pilař, McCormack, Marcel – Perret, Tamáši, Jasper – Okuliar, Kev. Klíma, Jergl (A) – Eberle (C), Estephan, Šťastný – R. Pavlík, Lalancette, Miškář.

Hosté: Klouček (Hlavaj) – Laakso, Zámorský (A), Malák, Bučko, Kvasnička, Dujsík – Holešinský, Mertl, Schleiss (C) – Šiler, Jansa, Rekonen – Pour, Benák, Indrák – Straka, M. Soukup, Matýs.

Rozhodčí

Mejzlík, Květoň – Hynek, Dědek

Stadion

ČPP Aréna, Hradec Králové

Návštěva

4 173 diváků

Z V VP PP P Skóre B
1. Pardubice 52 33 8 6 5 203:115 121
2. Sparta 52 32 6 3 11 172:119 111
3. Třinec 52 25 9 6 12 172:132 99
4. Brno 52 21 9 5 17 160:139 86
5. Litvínov 52 23 5 4 20 163:165 83
6. Č. Budějovice 52 23 2 10 17 147:149 83
7. Liberec 52 24 3 4 21 174:165 82
8. Mountfield 52 16 8 11 17 135:137 75
9. Vítkovice 52 18 5 8 21 132:138 72
10. Olomouc 52 16 7 6 23 123:155 68
11. K. Vary 52 14 8 3 27 128:146 61
12. Plzeň 52 14 6 4 28 130:155 58
13. M. Boleslav 52 12 6 6 28 106:154 54
14. Kladno 52 7 4 10 31 120:196 39
  • Generali Play-off
  • Předkolo Generali Play-off
  • Baráž

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
4
Finále
Články odjinud


Články odjinud