7. dubna 2011 • 09:00

Hokejistka (†23) 2,5 roku bojovala s leukémií

Autor: rou
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Téměř dva a půl roku žila Amerika i Kanada příběhem hokejistky Mandi Schwartzové (†23) a jejího boje s leukémií. Poté, co vyburcovala tisíce lidí k darování kostní dřeně a sama se dvakrát vyléčila, se jí ale vražedná choroba opět vrátila. Napotřetí už  mladá sportovkyně neměla sílu bojovat, odmítla podstoupit další kolo léčby s téměř nulovou šancí na uzdravení a tuto neděli v kruhu svých blízkých zemřela.



Hráčka z Yaleovy univerzity inspirovala (nejen) hokejový svět k několika kampaním na darování kostní dřeně a kmenových buněk napříč celou Amerikou, která nakonec pomohla i jí.

Vloni v září totiž všechno vypadalo nadějně. Ubíjející kolečko chemoterapií uzavřené transplantací kmenových buněk bylo nakonec úspěšné, třiadvacetiletá dívka byla plná plánů do budoucna.

Jenže v prosinci přišla rána: Leukémie se vrátila! "Bylo to jako náraz do zdi ve dvoustovce," nechali se slyšet její blízcí. Mandi se rozhodla, že ukončí léčbu, která podle lékařů neměla prakticky šanci na úspěch.

V neděli 3. dubna pak přišla zpráva, že obrovská bojovnice a dívka, která inspirovala tisíce hokejistů k podpoře darování kostní dřeně, zemřela.

Mandi Schwartzová hrála hokej za Yaleovu univerzitu
Mandi Schwartzová hrála hokej za Yaleovu univerzitu

"Bojuje s tím a lékaři jí stále pomáhají jak jen to jde," svěřoval se ještě minulý týden její bratr Jaden Schwartz, čtrnáctý hráč loňského draftu NHL, kterého si vybralo St. Louis.

"Párkrát se přišla podívat i na zápas," připomněl Jaden, který i s bratrem Rylanem září v týmu Colorado College v NCAA. "Byla pro mě obrovským vzorem i před tím, než začala bojovat s rakovinou. Jen to, jak tvrdě v životě pracovala a jakou vášeň měla pro hokej i pro školu bylo ohromně inspirující."

Vstoupit do diskuse
1


Články odjinud


Články odjinud