19. května 2011 • 14:30

Zachránce Jágr dával Kladnu 20 milionů ročně

Autor: zej
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

„Tady Jarda Jágr, dobrý den. Nedáte nám, prosím, nějaké peníze?“ I v této roli se během léta ocitne Jaromír Jágr mladší. I když je legendou, které se všichni klaní, neznamená to automaticky, že rozpočet kladenského klubu, který minulou sezonu činil 73 milionů, naplní jednoduše. A že by z toho on osobně jakožto vlastník profitoval? Na to může rovnou zapomenout...



Po jeho boku prorazil v NHL. A teď má i stejnou funkci. Jaromír Jágr se stává stejně jako jeho vzor Mario Lemieux spolumajitelem klubu. Tedy pokud dohody vejdou v platnost.

Není to sice Pittsburgh, je to „pouze“ Kladno. Ale i tak bude mít obrovskou fušku, aby spolu se svými parťáky rozpočet naplnil. „Žádná sranda to není, my to každopádně máme těžký. Ale zase Jarda je díky svému jménu úplně někde jinde, třeba to bude mít jednodušší,“ myslí si jeho velký kamarád Martin Straka, který podobnou roli plní v Plzni.


Také on hokej ve městě v létě roku 2009 zachránil tím, že koupil zadlužený klub. Tehdy do toho vložil 18 milionů korun z vlastního, později svůj podíl rozdělil ještě mezi další dvě osoby. O tom, kolik peněz do záchrany Plzně celkově investoval, ale nechce mluvit.

20
Až tolik milionů korun ze svého napumpovali každoročně podle zákulisních informací Jaromír Jágr se svým otcem v posledních letech do klubu, aby finančně přežil. Rozpočet klubu v minulé sezoně činil 73 milionů korun

Jisté je, že být vlastníkem extraligového klubu v Česku, především za současných ekonomických podmínek, není žádný výdělečný byznys. „Určitě se na tom nedá zbohatnout. Děláme to, protože nás to baví, je to o srdci,“ říká Straka, jenž si ale kvůli finančním problémům Plzně v minulých letech prožil spoustu bezesných nocí...

Teď uvidí, jak se ve stejné pozici bude dařit jeho velkému kamarádovi. „Ale ještě jsme se o tom spolu vůbec nebavili,“ říká k tomu Straka, jenž na rozdíl od Jágra řídí klub přímo z kanceláře na stadionu. Což u slavnějšího parťáka bude jinak, on se totiž s největší pravděpodobností chystá ještě rok zůstat v cizině, nejspíš v KHL.

„To bude mít hodně těžký, ale záleží na něm a na spolupracovnících. Protože u spousty schůzek člověk musí být osobně, aby ty lidi poznal,“ myslí si Straka, jenž je v současnosti 70procentním vlastníkem klubu. Zbylých 30 procent patří občanskému sdružení.


A jaký vlastnický podíl v Kladnu bude mít Jágr? Konkrétní procento není známé, ale mělo by se jednat o majoritní podíl. V nově vzniklé společnosti s ručením omezeným by mělo mít město zhruba třetinovou účast.

„A město by za to zaplatilo kolem dvaceti milionů korun,“ uvedl už dříve Dan Jiránek, primátor Kladna. Na město byl navíc už v minulosti převedený stadion a magistrát podle informací Sportu zaplatí 22 milionů za jeho provoz a podíl z této částky poputuje i na mládež.

Jágr převezme většinový podíl po svém otci, který jakožto prezident klub řídil 17 let. A není žádným tajemstvím, že do něj pumpoval ročně miliony korun ze svého, aby ho udržel při životě. Stejně jako Jágr mladší.

Jágrovy výdělky v NHL
98 038 851 dolarů přibližně 1,5 miliardy korun v KHL

18 000 000 dolarů přibližně 306 milionů korun

O konkrétních částkách, které klub držely nad vodou, ale nikdo nechce mluvit. Podle hrubých odhadů Sportu se ale v posledních letech mohlo od rodiny Jágrů jednat až o dvacet milionů každý rok...

Jak ale bude vypadat konkrétní dohoda mezi Jágrem a městem, to není jasné. Ani jedna ze stran ji nechtěla blíže komentovat. „Další detaily chystané spolupráce připraví právníci, kteří je předloží ke schválení radě města a zastupitelstvu,“ uvedl mluvčí magistrátu Vilém Frček.

Město každopádně věří, že třetinovým podílem ve společnosti bude mít detailní přehled o finančních tocích v klubu. Navíc vsází na to, že Jágr zafunguje jakožto velké lákadlo pro sponzory. Jenže velkých firem je v Kladně a okolí nedostatek, proto se bude muset Jágr se svými spolupracovníky pořádně ohánět.

„Náklady na chod klubu jsou pro jednotlivce neúměrné,“ říkal k tomu Jágr mladší před pár dny. „Táta dělal celý život charitu, z jeho práce měli prospěch ostatní. Ale to nejde donekonečna.“

Teď to vypadá, že charitu přichází dělat Jágr junior...

Jaromír Jágr zachránil hokej v Kladně
Jaromír Jágr zachránil hokej v Kladně



.


Vstoupit do diskuse
5


Články odjinud


Články odjinud