12. července 2011 • 04:00

Z vraku se nedostal. Jiřík (†71) uhořel v letadle

Autor: Pavel Skořepa
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
Q&A: Zadinův výstup. Dědkova práce? Co Varaďa do Sparty a Hořava v Kladně?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Posadil se do sportovního letadla, vznesl se k nebi a těšil se na to, co nadevše miloval – svobodu, pohled na Brno a okolí z ptačí perspektivy. Jaroslav Jiřík (†71), Čech, který jako první okusil zámořskou NHL, si v neděli přivezl nové letadlo za milion korun. Včera nezvládl krizovou situaci a krátce po startu se zřítil k zemi. Nehodu v Brně-Medlánkách neměl šanci přežít. Když letoun dopadl do obilného pole, vznítil se a shořel.



Jiřík měl krátce po startu technické problémy a havaroval. „Nehodu oznámil svědek, jenž spatřil, jak letoun spadl doprostřed pole a začal hořet,“ řekl mluvčí hasičů Jaroslav Haid.

Podle zpráv TV Prima v tu chvíli pilot nejspíš bojoval o život. Z vraku letadla se ale bez cizí pomoci nedostal a uhořel.

„Záchranáři dorazili na místo do osmi minut, ale pilot byl už po smrti. Tělo zůstalo zaklíněno ve zdemolovaném stroji na odlehlém a špatně přístupném místě,“ doplnil Haid.



Přesná příčina zatím není známa, škoda je vyčíslena na zhruba milion korun.

Bývalý československý reprezentant prý zkoušel nový letoun, který si objednal před pár týdny a teprve den před nehodou si jej přivezl do Brna.

„Byl to fanatik do letadel. Zkušeností měl hodně, minimálně tak třicet let lítal,“ vyprávěl Josef Augusta, bývalý Jiříkův spoluhráč. Nešťastná zpráva ho zaskočila.

„Vždyť jsem s ním ještě před pár dny mluvil. Dokonce mi nabízel, že se spolu někdy můžeme proletět. Teď už nám to, bohužel, nevyjde,“ smutnil.

Pilot neměl šanci přežít
Pilot neměl šanci přežít


Jiřík létání miloval odmala, ale v době, kdy se proháněl po ledě, na svoji zálibu čas neměl. „Myslím, že s tím pořádně začal, až když s hokejem skončil,“ přemýšlel Augusta, který se jen těžko smiřoval s tím, co se stalo.

„Na Jardu budu vzpomínat jako na člověka, který nikdy nezkazil žádnou srandu. Byl společenský a rád se bavil.“



Jiřík největšího úspěchu dosáhl v sezoně 1969/70, kdy se stal prvním hokejistou z východního bloku, který nastoupil v NHL. Za St. Louis odehrál tři zápasy. S reprezentací byl třikrát na olympijských hrách a desetkrát startoval na mistrovství světa.

Vstoupit do diskuse
4


Články odjinud


Články odjinud