Miroslav Horák
20. června 2013 • 13:15

Loni přišel o nohu, teď Bernat pomáhá druhým. Věnuje 20 tisíc na povodně

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to prostě formát. Nadaný hokejový útočník Roman Bernat loni po těžké nehodě přišel o nohu, během jedné vteřiny ztratil slibně se rozvíjející kariéru v týmu Českých Budějovic, když při tréninku na kole skončil pod koly náklaďáku. V devatenácti letech přišel o většinu svých snů. Kdekdo by se na jeho místě psychicky složil, přestal komunikovat se světem, zavřel se do sebe. Ne tak on.



Roman Bernat je bojovník, zařadil se úspěšně do normálního života, chystá se studovat vysokou školu, trénuje děti v Soběslavi. Ba co víc, pomáhá druhým.

„Dostává se mi pomoci od jiných a já cítím, že je správné udělat to samé,“ prohlásil při turnaji Hokej Charity Golf Cup v resortu Kunětická hora, jehož partnerem je i deník Sport.

Jeho první ročník uspořádal dvojnásobný mistr světa Jiří Vykoukal. S dvěma cíli: přispět druhým v nesnázích a konečně dát do kupy hokejisty, kteří to umí výborně i na greenu a rozjet tak tradici republikových šampionátů.

Napoprvé se z triumfu radoval budějovický útočník Vladimír Škoda. Do akce se zapojili i olympijští vítězové Jan Čaloun, David Moravec a řada mistrů světa.

Milion na protézu

Roman Bernat nejprve převzal šek v hodnotě 100 tisíc korun, aby následně z této sumy věnoval 20 tisíc na konto lidem, kteří při nedávných povodních přišli k újmě.

Radim Vrbata předvedl své golfové umění na Hokej Charity Golf Cupu pod Kunětickou horou
Radim Vrbata předvedl své golfové umění na Hokej Charity Golf Cupu pod Kunětickou horou

„Je to moc pěkná akce, výborný nápad od Jirky Vykoukala. Obdivuju ho za to, že vedle svých dalších aktivit si udělá čas a má chuť zorganizovat tak velkou akci, která pomáhá druhým. Klobouk dolů,“ smekl Roman Bernat, jemuž řada účastníků akce v zázemí golfového klubu významně poklepávala na rameno. Na znamení toho, jak statečně svádí boj s krutým osudem.

„Psychická podpora je důležitá, ale ta finanční samozřejmě také. Pro mě je to velmi důležitá suma, protože protéza, kterou mám, stojí přes milion korun, a ačkoli jsem pojištěný, pojišťovna mi ji zaplatit nechce, schválené mám jen její užívání na čtyři roky. Hodí se mi tedy každá koruna,“ tvrdí Bernat.

Jen Nedvěd s Ručinským zůstali na lodi

Už před rokem po květnovém incidentu vedení HC Mountfield založilo konto na pomoc Romanu Bernatovi a věnovalo vstupní částku 200 tisíc korun. Nyní přichází další podpora od duchovního otce projektu Charity Golf Cupu. Tomu se podařilo sezvat na jedno místo na 45 zručných golfistů s hokejovým „pasem“.

„Všichni oslovení kluci přijeli, což je super,“ pochvaloval si viditelně spokojený Jiří Vykoukal. „Nepřijeli mi jen Petr Nedvěd s Martinem Ručinským, kteří si prodloužili dovolenou a ještě mi jezdí na lodi na Floridě,“ usmál se.

„Udělala se dobrá věc, pomohli jsme Romanovi, navíc jsme si konečně zahráli o nejlepšího golfistu mezi hokejisty. Už to nebylo jen o turnaji několika celebrit, ale o soupeření mezi sebou. Děkuju moc klukům a našim partnerům. Doufejme, že uskutečníme i další ročníky,“ věří Vykoukal, jenž uzavřel profesionální kariéru loni v Plzni.

Kdo by rád usnadnil život Romanu Bernatovi, finanční prostředky do výše 20 tisíc korun může zasílat na konto 2633860173/0800.

Pořadí nejlepších při 1. ročníku Hokej Charity Golf Cupu

1.Vladimír Škoda 79

2. Václav Kočí 82

3. Petr Kořínek 83

4. Lukáš Mensator 85

5. Pavel Brendl 85

6. Aleš Kotalík 87

7. Milan Král 87

8. Jan Novák 87

9. Jan Čaloun 90

10. Pavel Richter 90

11. Tomáš Jelínek 90

12. Luboš Pázler 92

13. Václav Eiselt 94

14. David Havíř 94

16. Petr Koukal 95

17. David Pospíšil 96

18. Milan Gulaš 96

19. Lukáš Radil 97

20. Petr Sailer 98

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud