12. listopadu 2013 • 14:24

Kladenští mladíci se tvrdosti nezalekli a v Chicagu dominovali

Autor: Vladimír Škaloud
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na všechno méně času, samý osobní souboj, tvrdé střety. Tohle čeští hokejisté zrovna nemilují. Před takovým stylem hokeje mívají respekt a těžko se proti němu prosazují. Až na výjimky potvrzující toto pravidlo. Nejčerstvější z nich jsou starší dorostenci Kladna, kteří triumfovali na největším světovém turnaji World Hockey Invite v Chicagu, když v konkurenci téměř stovky zámořských týmů ovládli kategorii do 16 let.



„S takovým úspěchem jsme vůbec nepočítali, rychle jsme museli přeobjednávat zpáteční letenky,“ přiznává trenér Jindřich Lidický. Kladenští mladíci ale za velkou louži neletěli jako vyplašené ptačí hejno. Většina hráčů tam startovala už loni, když českou hokejovou školu reprezentovali ve společném týmu s mladšími dorostenci Třince.

„Bylo dobré, že kluci už věděli, co je čeká,“ přitaká Lidický. „Letošní novinkou bylo, že bydleli v amerických rodinách, což pro ně bylo výborné už kvůli tomu, že týden mluvili hlavně anglicky. Navíc poznali jiný životní styl. Rodiny si je oblíbily a rovnou je zvaly, aby přiletěli znovu,“ doplňuje trenér.

Hráči rok staré hokejové zkušenosti zúročili na maximum. V průběhu turnaje jedinkrát zaváhali, když v základní skupině podlehli těsně 1:2 týmu Jr. Hurricanes, dorosteneckému mužstvu organizace Carolina Hurricanes. Jinak mladí Rytíři válcovali jednoho soupeře za druhým. V osmifinále smetli Omahu 7:1. „To bylo jediné utkání, které jsme hráli na kluzišti evropských rozměrů. Soupeři jsme prakticky nepustili k puku,“ přibližuje Lidický. Jeho svěřenci se ale nezalekli ani fyzického hokeje na amerických nudlích.

„Měli jsme průpravu z dorostenecké extraligy, kde kluci nastupují většinou proti o rok starším soupeřům, takže jsou zvyklí na větší rychlost a důraz. Navíc Letňany hrají také na malém hřišti a jejich hra připomíná zámořský styl,“ upozorňuje kladenský kouč.

„Důležité bylo, že jsme zůstali u své kombinační hry a zároveň jsme se přizpůsobili zámořské tvrdosti. Máme také silové typy, takový Štěpán Bláha se tam svou přímočarou hrou přímo hodil, ale obstáli i ostatní. Přispěli k tomu i perfektní rozhodčí, kteří trestali všechny zákroky mířící nad číslo na zádech. Nikdo nás tak nemohl mastit, soupeři to ani neměli v úmyslu, což nás příjemně překvapilo. Bylo to tvrdé, ale férové,“ pochvaluje si Lidický.

Kladno mělo v rukávu ještě jeden trumf. Gólman Daniel Vladař byl vyhlášen nejlepším maskovaným mužem své věkové kategorie. Svoji dominanci potvrdil vychytanými nulami v semifinále (4:0 s Oakland Jr. Grizzlies) i finále (3:0 s Chicago Hawks). „Čekali jsme, že Dan bude oporou. Už loni zanechal na turnaji velmi dobrý dojem,“ připomíná Lidický. „Když bylo potřeba a dostávali jsme se pod tlak, tak bránu prostě zavřel. Z brejků jsme potom dávali góly.“

Vladař by se mohl stát dalším z řady skvělých českých gólmanů. „Zatím se to těžko odhaduje, ale předpoklady pro to má. V extralize i reprezentační sedmnáctce podává stabilní výkony, navíc se stále zlepšuje. Je to úžasně poctivý, pracovitý a skromný kluk,“ chválí jednoho z klíčových hráčů Lidický.

Trofej, kterou dorostenci v Chicagu získali, ukážou kladenským fanouškům před středečním extraligovým zápasem Rytířů s Libercem.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud