20. června 2015 • 22:45

Voráčkovy momenty: Céčko v reprezentaci či produktivita v NHL

Autor: mto, vrb
Vstoupit do diskuse
0
  • Zlatou hokejku vyhrál Jakub VoráčekZlatou hokejku vyhrál Jakub VoráčekFOTO: Barbora Reichová (Sport)

    Triumf ve Zlaté hokejce jen korunuje povedenou sezonu Jakuba Voráčka. Zářil v NHL a byl i tahounem české reprezentace na domácím mistrovství světa, na kterém skončila těsně za medailovým pořadím čtvrtá. Portál iSport.cz vybral PĚT nejvýraznějších momentů Voráčkovy uplynulé sezony.

  • Kapitán národního týmu

    Kapitán s céčkem na hrudi Kapitán s céčkem na hrudiFoto Blesk - Martin Sekanina

    Voráček se v 25letech stal po Robertu Reichlovi (1996) druhým nejmladším kapitánem v historii reprezentace. Nápad vzešel od asistentů Špačka a Weissmanna, hlavní kouč Růžička to posvětil. „Je to pocta. Nikdy bych to nečekal. Kdyby mi předloni nebo loni někdo řekl, že budu kapitánem, tak si klepu na hlavu. Trenéři se tak rozhodli a já se budu snažit o to, abych byl dobrým kapitánem, a budu chtít kolektiv stmelit, to bude hodně důležité,“ řekl po zvolení Voráček. Sice tým k medaili nedovedl, ale byl správným vůdcem, který kolektiv stmelil a spoluhráči za ním šli.

  • Nejproduktivnější Čech na MS

    Voráček střílí gól za záda německého brankáře PielmeieraFoto Pavel Mazáč (Sport)

    S devíti kanadskými body v deseti zápasech ovládl českou produktivitu. Možná se od něj čekal víc gólů než tři, i tak je jeho bilance solidní. Připsal si hlavně dvě asistence v klíčovém čtvrtfinále, v němž český tým porazil Finsko 5:3, když byl u obratu z 1:2 na 3:2.

  • Lídr bodování NHL

    Jakub Voráček je hlavní atrakcí Flyers.Foto Profimedia

    Tohle tady dlouho nebylo. Český fanoušek si znovu po letech mohl užívat pocit národní hrdosti při pohledu na kanadské bodování NHL. Voráček přes léto neuvěřitelně vyspěl, stal se z něj dominantní hráč, na kterého tým může spoléhat a který je schopný sám rozhodovat zápasy. Navíc bylo vidět, že nejde o chvilkovou záležitost, že není pouze kometou. O čelo bodování bojoval celý ročník, několik týdnů byl dokonce na jeho čele. Nakonec s 81 body (22+59) skončil čtvrtý.

  • Velký ranař

    Voráček se popral podruhé v sezoně a i v tomto případě zvítězil.Foto Reuters / Anne-Marie Sorvin-USA TODAY Sports

    Na hře českého forvarda byla vidět přes léto skutečně velká změna. Nasbírané sebevědomí a fyzická vyrovnanost byly poznat téměř při každém střídání českého křídla. I díky tomu se v této sezoně zapletl do dvou bitek a obě vyhrál. Nejdříve v lednu zbušil obránce Roba Scuderiho v pittsburském derby, v březnu se pro změnu pustil do olympijského vítěze Dana Hamhuise z Vancouveru. A tady předvedl výkon hodný zkušeného ranaře. "Je to cool když vidíte nejproduktivnějšího hráče ligy vidět takhle bojovat za tým," pochválil tehdy české křídlo Wayne Simmonds.

  • Hvězdou mezi hvězdami

    Jakub Voráček právě střílí jeden ze svých tří gólů.Foto Reuters / Andrew Weber-USA TODAY Sports

    Tohle byla exhibice v pravém slova smyslu. Voráček byl poprvé v kariéře nominován do tradiční All-Star Game a hned předvedl výkon, který se zapsal do dějin. K vítězství 17:12 se totiž připojil hned šesti body (3+3) a vyrovnal tak 27 let starý výkon legendárního Maria Lemieuxe. "Voráček a Lemieux? Já v tom cítím docela rozdíl. Měl jsem tři druhé nahrávky, takže není důvod k přehnanému srovnávání," krotil po zápase novináře.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud