Adam Sušovský
29. dubna 2016 • 15:00

Růžičku chtějí u soudu. Je to pitomost, hájí ho majitel Chomutova

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kauza hokejového trenéra Vladimíra Růžičky a jeho údajného přijetí úplatku od otce mladého hokejisty Miroslava Palaščáka má nový vývoj. Rok od zveřejnění tajného videa na internetu policie ukončila vyšetřování a navrhuje Růžičku kvůli zpronevěře půl milionu korun poslat před soud. Pokud státní zástupce návrh přijme, hrozí trenérovi až pětileté vězení.



Od zveřejnění známého videa, na kterém se otec mladého hokejisty snaží usvědčit hokejového trenéra z přijímání úplatku, uběhl přesně rok. Právě tak dlouho trvalo i policejní vyšetřování, které je nyní u konce. Kriminalisté, kteří na konci ledna obvinili hokejového trenéra Vladimíra Růžičku ze zpronevěry částky půl milionu korun, předali případ státnímu zástupci s návrhem na obžalobu.

„Mohu potvrdit, že vyšetřovatelé oddělení hospodářské kriminality ukončili vyšetřování tohoto případu vyhotovením návrhu na podání obžaloby pro trestný čin zpronevěry. Tento návrh pošlou v nejbližších dnech příslušnému státnímu zástupci,“ shrnul ve čtvrtek tiskový mluvčí pražské policie Tomáš Hulan nové skutečnosti, o kterých jako první informoval Český rozhlas.

Co to přesně znamená? Pokud státní zástupce návrh přijme, půjde někdejší trenér hokejové reprezentace a nyní šéf střídačky extraligového Chomutova před soud. Hrozí mu až pětileté vězení či peněžitý trest. „To, že policie podala návrh na obžalobu, ale ještě furt nic neznamená. A taky je to absolutní pitomost,“ řekl Sportu současný Růžičkův šéf a majitel chomutovského klubu Jaroslav Veverka starší s tím, že klub za trenérem dál stojí.

CELÉ VIDEO: Jak je to s Růžičkou a záhadným půl milionem?
Video se připravuje ...

Sám Růžička deníku Sport odmítl posun v kauze komentovat a odvolal se na svého právníka Víta Kučeru. I ten komentář odmítl. „Nebudeme se k tomu vyjadřovat. Stanovisko jsme již dříve sdělili, na něm trváme a více nyní nebudeme dodávat,“ napsal Kučera v textové zprávě. Oba dříve obvinění odmítali a označili ho za mediální kampaň.

Konec policejního vyšetřování ještě nemusí znamenat, že Růžička před soudem skončí. Vše má nyní v rukou státní zástupce. Ten kromě vypracování obžaloby může případ také odložit nebo vrátit k dalšímu šetření policie. To vše bez zákonné lhůty, proto se celý případ může ještě dlouho vléct.

Kauzu odstartoval podnikatel Miroslav Palaščák těsně před začátkem loňského mistrovství světa v Praze a Ostravě. Otec mladého hokejisty zveřejnil nahrávku ze skryté kamery, která měla dokázat, že od něj v letech 2012 a 2013 Růžička přijal celkem půlmilionový úplatek za to, aby jeho syn dostal šanci v extraligovém klubu.

Růžička svou vinu popíral, částku nejprve označil za sponzorský dar pro klub HC Slavia, kde tehdy působil, a pak za půjčku, ani policie v následném vyšetřování nedokázala Růžičkovi přijímání úplatku dokázat. Kapitán zlatého týmu z Nagana nicméně pod tlakem veřejnosti rezignoval na pozici hlavního trenéra reprezentace a až v lednu tohoto roku byl obviněn z přečinu zpronevěry. Poškozeným má být klub HC Slavia Praha, protože peníze, jež Růžička označil za sponzorský dar, nezanesl do klubového účetnictví.

VÝVOJ KAUZY VLADIMÍRA RŮŽIČKY
12. DUBNA 2015 - V médiích se objevuje video, kterým chce Miroslav Palaščák usvědčit reprezentačního trenéra Vladimíra Růžičku z korupce.
14. DUBNA 2015 - Na Vladimíra Růžičku podal trestní oznámení podnikatel a provozovatel serveru Protikorupcnilinka. cz Jiří Jehlička. Růžička označil peníze za sponzorský dar a měl důvěru hokejového svazu.
15. DUBNA 2015 - Šéf svazu Tomáš Král svolal mimořádnou tiskovou konferenci. Na ní řekl, že necelé tři týdny před začátkem šampionátu v Praze Růžičku z funkce trenéra reprezentace neodvolá.
20. KVĚTNA 2015 - Mistrovství světa v Praze skončilo, český tým obsadil čtvrté místo a Vladimír Růžička podepsal rekordní smlouvu s Chomutovem na 10 let
26. SRPNA 2015 - Růžička poprvé vypovídal u policie. Podle MF Dnes řekl, že ho Palaščák vydíral a chtěl po něm 1,1 milionu korun. Kvůli tomu také na otce mladého hokejisty podal trestní oznámení.
14. ŘÍJNA 2015 - Policie trestní oznámení Vladimíra Růžičky na Miroslava Palaščáka velmi rychle odložila.
27. LEDNA 2016 - Policie obvinila Vladimíra Růžičku ze zpronevěry a zahájila trestní stíhání.
28. DUBNA 2016 - Policie vyšetřování ukončila a případ předala státnímu zastupitelství s návrhem na obžalobu Vladimíra Růžičky.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud