Adam Sušovský
23. července 2016 • 17:53

Doma byl za rváče, v Americe zachraňoval životy. Teď Ustrnul vede děti

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Budil hrůzu, působil rozruch. Když přišel v roce 2005 do extraligy, byl jako zjevení. Nebál se rozdávat pěsti, do toho rád mluvil do novin. Co rozhovor, to perla. Libor Ustrnul býval středem pozornosti, teď o ni moc nestojí. V Česku se po něm slehla zem, jeho příběh přitom může být v mnohém inspirující. Zlý muž extraligy sekl s hokejem už před šesti lety, usadil se v Americe, studoval a plnil si své dětské sny: Chvíli zachraňoval lidské životy jako hasič, dnes v Chicagu trénuje malé děti.



Tři sezony hrával za Karlovy Vary, tamní fanoušci ho zbožňovali, stadiony soupeřů na něj pískaly. Libor Ustrnul měl v extralize kontroverzní pověst. Dva metry vysoký a více než metrák vážící bek vnesl do ligy tvrdost, na jakou mnozí nebyli zvyklí a dávali mu to najevo. I proto se rozhodl skončit kariéru v nejlepším hokejovém věku, s odstupem času přiznává, jak moc byl otrávený. 

„Hrál jsem v Česku svůj styl hokeje a pískali mi i fauly, které nebyly. Neměli mě v Česku rádi, to mě trošku znechutilo, odešel do Finska a tam mě hokej bavil! Jenže taky se mi nastřádaly zranění, tělo dostalo možná i mým způsobem hry zabrat. Měl jsem asi pět otřesu mozků, problémy s kolenem i páteří, protože mi hned ve druhé sezoně ve Varech praskl jeden obratel. Nehrál jsem kvůli tomu čtyři měsíce. To byl jeden důvod, proč jsem s hokejem skončil,“ říká Ustrnul s tím, že druhý důvod těžkého rozhodnutí byla rodina.

Tu už se šest let živí jinak. V Americe, kde se s manželkou a dvěma dcerami usadil, začal studovat, aby si splnil svůj sen. Podařilo se, bývalý urostlý bek se stal hasičem a půl roku zachraňoval lidské životy.

„Kolikrát se podívám nazpět a říkám si, co jsem to tehdy jako hráč vyváděl za kraviny. Člověk zraje, je chytřejší, učí se životem. Já celý život hrál hokej, ale je to jen sport a vlastně při tom vůbec na ničem nezáleží. Když jsem mohl zachraňovat lidi, otevřelo mi to oči,“ říká chlapík, který dnes v Americe trénuje malé děti a vedle práce v klubu provozuje také vlastní hokejové školy.

V Česku byl za posledních osm let na návštěvě jen jednou. Na rovinu říká, že jeho domov je Amerika. Za svou minulostí extraligového rebela při tom Ustrnul dělá tlustou čáru.

„Ve Varech po mě chtěli, aby se mě týmy bály. Ze začátku to fungovalo. Já hrál dobře, rozhodčí mě neznali a protihráči na ledě ze mě byli posraní. Hrálo mi to všechno do karet, ale sám jsem začal přehánět a rozhovory kolikrát připepřil. Říkal jsem věci, kterými jsem si naběhl. No jo, mladej a blbej. Už jsem se hodně ponaučil,“ usmívá se bývalý obránce, který extraligu opustil po třech sezonách v roce 2008, aby si na chvíli zkusil finskou ligu. Pak kariéru ukončil, bylo mu jen šestadvacet let.

Exkluzivní rozhovor s Liborem Ustrnulem čtěte v Nedělním Sportu.

Libor Ustrnul platil v hokejové extralize za pořádného ranaře
Libor Ustrnul platil v hokejové extralize za pořádného ranaře

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud