24. ledna 2023 • 04:55

Nejstarší hokejisté v ligách: Legenda legend či bitkař, jenž se věnoval MMA

Autor: iSport.cz, ryp
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Byť za necelý měsíc oslaví 51. narozeniny, na hřišti stále dokáže pobláznit hokejové fanoušky. Jaromír Jágr je znovu díky své neuvěřitelné dlouhověkosti a ochotě pomoct Kladnu v extralize obrovským lákadlem. Kladenský velikán ovšem není jediným nestorem, který v elitní soutěži naskočil do ostrých zápasů i dlouho po čtyřicítce. V článku iSport.cz si přečtěte o hráčích, kteří udivovali svými starty v nejvyšších hokejových ligách i přes svůj pokročilý věk.

  • Arne Kroták (44)

    útočník
    Poprad (Slovensko) 2017/18
    zápasy 7
    body 1 (1+0)

    Ve své poslední sezoně se tak nějak vytratil, ale ještě rok zpátky dovedl jako kapitán Popradu nasbírat 35 bodů (14+21). Je legendou slovenské soutěže, vždycky patřil mezi nejproduktivnější hráče, ale za reprezentaci nastoupil jen v šesti zápasech. Přitom na startu kariéry patřil do československé osmnáctky, kde si zahrál třeba s Martinem Strakou nebo Janem Čalounem. Sám pak říkal, že nejvíc je hrdý na to, že odehrál 22 sezon za rodný Poprad. Chybí mu ale titul, jen třikrát si zahrál finále.

  • Wally Schreiber (44)

    útočník
    Hannover (Německo) 2005/06
    zápasy 27
    body 5 (1+4)

    V Německu si získal velký respekt. Do ligy přišel v roce 1989 s 41 zápasy v NHL za Minnesotu. S Kanadou pak dvakrát získal olympijská stříbra (1992 a 1994). Zdálo se, že skončil kariéru ve druhé nejvyšší soutěži v roce 2005. Narovnal brusle na střed, zamával a „Ende“. Ale pak si střihl ještě jeden rok za Hannover, od prosince začal zase hrát. Kvůli bradce si vysloužil přezdívku Robin Hood. Zpátky se vracet původně nechtěl, ale Hannover měl marodku, měsíc ho vedení lámalo. Tak ještě kývl, opravdu naposledy.

  • Gil Montandon (43)

    útočník
    Bern (Švýcarsko) 2008/09
    zápasy 44
    body 13 (4+9)

    V nejvyšší švýcarské soutěži odehrál 1070 zápasů. Patří do generace, která na mistrovství světa ještě jezdila spíš na výlet a hlavně s přáním nespadnout do béčka. Švýcarsko reprezentoval na velkých akcích do roku 1994, pak si zahrál už jen pár menších turnajů během sezony, ale v profi kariéře pokračoval až do roku 2009. Ukončila mu ji sedmizápasová semifinálová série s Davosem. Bern vypadl, on skončil. Třikrát získal titul, platil za produktivního centra. Chvíli trénoval, teď dělá televizního analytika.

  • Donald Brashear (43)

    útočník
    MODO (Švédsko) 2014/15
    zápasy 12
    body 0

    Překvapivé jméno, že? Peter Forsberg pracoval v MODO jako asistent generálního manažera, a když týmu chyběl důraz, vylovil v telefonu číslo na bývalého spoluhráče z Philadelphie. Domluvili se, takže jeden z nejlepších bitkařů historie NHL odešel do Švédska. Zajímavé je, že se do akce vracel po roční pauze, kdy se věnoval i MMA. Jediný gól vstřelil pak v baráži, kde tým uspěl. Díky jedné sezoně, kterou si prodloužil profikariéru, vystrčil z pozice nejstaršího hráče Tommyho Sjödina, legendu Brynäs.

  • Raimo Helminen (44)

    útočník
    Ilves Tampere (Finsko) 2007/08
    zápasy 53
    body 21 (5+16)

    Bruslící kronika finského hokeje. Na olympiádu jel v roce 1984, za reprezentaci stabilně hrál do roku 2002. Tři sezony odehrál v NHL (hned ta první byla nejlepší, kdy získal za NY Rangers 40 bodů), odskočil si do Malmö. Ale když nastupoval ve Finsku? Tak jedině doma za Ilves Tampere. Tam začal i skončil. Při jeho poslední sezoně se s ním loučil každý finský klub, dostával dary, užíval si poklony, i když sám pozornost nikdy moc nemusel. Po posledním zápase se tleskalo čtvrt hodiny a jediný divák neodešel z haly dříve.

  • Dominik Hašek (46)

    brankář
    Spartak Moskva (KHL) 2010/11
    zápasy 46
    úspěšnost 91,5 %

    Jak byl zvyklý, jel v plném zápřahu. Ale poslední sezona kariéry nedopadla podle vysněného scénáře. Rok zpátky ohromil extraligu, pobláznil Pardubice, byl jejich nejlepším hráčem a dovedl je k titulu. V Moskvě ale pak bojoval s trenérem Říhou, Hašek si dělal věci po svém, jak byl zvyklý celou kariéru. Tady to nefungovalo. Smeknete, jak i v pokročilém věku válel. Jen při svém maximalistickém pohledu na hokej nekončil spokojený. Nebyl nejlepší, neodcházel jako vítěz. Spartak vypadl v prvním kole play off.

  • Gordie Howe (52)

    útočník 
    Hartford (NHL) 1979/80
    zápasy 80
    body 41 (15+26)

    Legenda všech legend. Hrál pětadvacet sezon za Detroit, pak usedl slavnostně do vedení klubu. Jenže nikdy ho ani nijak řídit neměl, byl hráč. Spíš měl zůstat atrakcí, legendou z povolání, což mu nevonělo. Takže v 45 letech zase začal hrát hokej, šest sezon patřil mezi největší hvězdy WHA. Když soutěž zkrachovala, dal si ještě jeden ročník v NHL za Hartford. Vlastně byl na konci podobný jako Jágr, rychlost zmizela, hokejový um zůstal. V 52 letech odehrál celou sezonu, neskutečný výkon.

  • Jaromír Jágr (50)

    útočník
    Kladno (Tipsport extraliga) 2022/23
    zápasy 13
    body 9 (2+7)

    V únoru oslaví jedenapadesáté narozeniny, posouvá limit tam, kde ho už sotva někdo překoná. Není normální v tomhle věku pravidelně hrát extraligu. Vidíte, že už góly neslaví, nejde mu o ně. Vždycky, když se v posledních sezonách objeví na ledě, tak proto, že cítí, jak Kladnu pomůže. Zatím se mu nepovedlo postavit silný tým, aby patřil jinam než na dno tabulky. Tak ho chce postrčit na ledě. Nejlepší na tom je, že nejde o nějakou falešnou naději. Jako ředitel přesilovek je pořád velmi dobrý. Prostě Jágr.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud