2. dubna 2008 • 00:00

Hokejisté neměli moc práce

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká hokejová reprezentace má za sebou první přípravný zápas před světovým šampionátem. A svěřenci trenéra Hadamczika si proti Bělorusku s chutí zastříleli, když soupeře rozdrtili 7:2.



Čeští hokejisté zahájili úspěšně zápasovou přípravu na mistrovství světa a v Třebíči dnes rozdrtili Bělorusko 7:2. Svěřenci trenéra Aloise Hadamczika rozhodli už v úvodní třetině, kterou vyhráli 4:1. I v sedmém vzájemném utkání v historii s tímto soupeřem slavili Češi výhru. Odveta se hraje ve čtvrtek od 18:00 v Havlíčkově Brodu. Český tým nastoupil při absenci řady opor při rozehraných soutěžích se šesti reprezentačními nováčky - gólmanem Kopřivou, obránci Mojžíšem, Kundrátkem a útočníky Krenželokem, Cetkovským a Šindelem. A při úvodní třetině se hned tři z nich zapsali mezi střelce. Bělorusové už po 35 vteřinách hráli po Kolosovově faulu v oslabení, ale Netíkovu střelu gólman Milčakov vyrazil a Kohn s Rosou těsně minuli branku. Následně přečkal Hadamczikův výběr bez problémů Mojžíšovo vyloučení a v oslabení zahrozil Rolinek. Skóre otevřeli domácí v 6. minutě. Po Jánského střele ještě neuspěl z dorážky Cetkovský, ale vzápětí opět po přihrávce litvínovského útočníka zamířil přesně z mezikruží Krenželok a puk se odrazil o pravou tyčku do branky. Za 38 vteřin prostřelil zblízka mezi betony gólmana běloruského Vitebsku Šindel. Po rychlých vyloučeních Kolosova a Suška měli Češi téměř dvě minuty výhodu pěti proti třem a tentokrát se po trefách debutantů prosadil kapitán Straka. Celek amerického kouče Frasera si vytvořil nápor až po čtvrt hodině hry při dalším Mojžíšově trestu, ale pak opět Bělorusové faulovali a hráli dalších 68 vteřin ve třech proti pěti. Přesto se v době, kdy hráli už ve čtyřech v poli, dočkali snížení díky přesně trefě obránce Švedova. Hned za 22 vteřin ještě v pokračující přesilovce dorážkou vrátil tříbrankové vedení českému výběru další debutant Cetkovský. I do druhé části vstoupili čeští reprezentanti s chutí a potrestali Cvetkovovo vyloučení. Černošek vysunul v 23. minutě ideálně do úniku Kohna, který vyzrál na Milčakova. Běloruský gólman za dvě minuty opustil branku, když ho překonal z dalšího úniku Kubiš a zaznamenal první reprezentační gól. Milčakovův kolega z Vitebsku Maljutin udržel čistý štít při další Kubišově šanci. Hosté hráli dvě přesilovky a při druhé se dočkali zkorigování stavu, když se Kopřiva snažil skokem pod nohy sebrat puk Jelisejenkovi, který ale stihl blafák a zamířil do prázdné branky. Skóre mohli čeští hokejisté navýšit při dalších početních výhodách, ale na Maljutina nenašli recept ani v 46 vteřin dlouhé dvojnásobné výhodě. Více než minutu a půl trvající stejná přesilovka Bělorusů také změnu stavu nepřinesla. Kopřivu prověřil jen od modré Baško a zblízka Kulakov. Výsledek dovršil tvrdou a přesnou ránou do levého horního rohu Maljutinovy branky Rolinek.


Česká republika - Bělorusko 7:2 (4:1, 2:1, 1:0) Branky a nahrávky: 6. Krenželok (Jánský), 7. Šindel (Kubiš, Rachůnek), 9. J. Straka (Kutlák), 19. Cetkovský, 23. Kohn (Černošek), 25. Kubiš, 56. Rolinek - 19. Švedov (Kulakov, Děmagin), 38. Jelisejenko (Kukuškin). Rozhodčí: Minář, Šindler - Kalivoda, Pouzar. Vyloučení: 8:9, navíc Zadělenov (Běl.) 10 min. Využití: 3:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 4853. Česká republika: Kopřiva - Černošek, Kutlák, Hrabal, Čáslava, Benák, Mojžíš, Kundrátek - Rosa, J. Straka, Kohn - Netík, Koukal, Rolinek - Jánský, Cetkovský, Krenželok - Kubiš, Šindel, Rachůnek. Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček a František Musil. Bělorusko: Milčakov (25. Maljutin) - Maslenikov, Kolosov, Baško, Švedov, Suško, Cvetkov, Černook, Šumskij - Děmagin, Kurilin, Andruščenko - Kulakov, Zadělenov, Antoněnko - Gorbokoň, Kukuškin, Usenko - Jelisejenko, Krutikov, Magdějev. Trenéři: Curt Fraser, Glen Hanlon, Oleg Mikulčik a Eduard Zankovec.
Hlasy po utkání: Čeští hokejisté zvládli dobře zápasový vstup do přípravy před mistrovstvím světa a o jediný gól nevyšlo kouči Aloisu Hadamczikovi vyrovnání nejvyššího vítězství za jeho téměř tříleté působení na lavičce národního týmu. Právě Bělorusy jeho tým porazili loni při vstupu do mistrovství světa v Moskvě 8:2. Hadamczikův asistent Josef Paleček si pochvaloval dnešní výkon týmu, který je plný nováčků a méně zkušených hráčů. "Mužstvo si zaslouží pochvalu za to, jakým způsobem k utkání přistoupilo. Hrálo s ohromnou chutí a agresivním bruslením po celé utkání. Jádro týmu je dobré, tak by to mělo vypadat," řekl na tiskové konferenci po utkání Paleček. Český tým rozhodl už v první třetině, kdy získal vedení 4:1 a Paleček očekává, že čtvrteční odveta v Havlíčkově Brodu bude těžší. "Bude to o něčem jiném. Oni se z toho poučí. Byli dneska ze začátku nervóznější, my jsme dali góly, což nám pomohlo. I když mají mladý tým, tak budou nebezpeční," navázal Paleček. V Havlíčkově Brodu by měla nastoupit stejná sestava, do branky se postaví znovu Miroslav Kopřiva. "Pouze uvidíme, jak to bude vypadat s Kutlákem, který odstoupil ze třetí třetiny pravděpodobně s naraženým loktem," prohlásil Paleček, podle něhož je možné, že pokud by Kutlák nemohl nastoupit, byl by už na zápas povolán jeden z beků z týmů vyřazených semifinalistů. Ti se jinak budou hlásit až na sobotním srazu v Praze. Pozváni byli z Liberce brankář Marek Pinc, obránci Angel Krstev, Lukáš Zíb a útočníci Leoš Čermák a Václav Nedorost, z Českých Budějovic zadák Vladimír Sičák a forvardi Tomáš Vak s Ondřejem Veselým. Pro zranění se omluvili liberečtí Pavel Kašpařík a českobudějovický Tomáš Kůrka. Po čtvrtku se tak několik hráčů současného kádru rozloučí. "Chceme mít v neděli k dispozici osm beků, čtyři útoky a dva gólmany," dodal Paleček. Paleček si pochvaloval atmosféru na zaplněném stadionu v Třebíčí a doufá, že v Havlíčkově Brodu to bude podobné. "Je to dobrý tah hrát zápasy takto v regionech, kde přijde plný stadion a zápas má dobrou atmosféru. Je to zážitek pro lidi a hráči se jim dnes odvděčili," dodal Paleček. Americký trenér Curt Fraser prý očekával, že to jeho tým nebude mít proti české reprezentaci jednoduché. "Češi podali velmi dobrý výkon. My jsme očekávali, že to bude těžké, protože máme mladý tým. Byla to pro naše hráče cenná zkušenost a pro mě také," řekl Fraser.

Témata: 


Články odjinud


Články odjinud