9. dubna 2008 • 00:00

Hokejistům se podařilo jen snížit

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté prohráli ve svém třetím přípravném utkání na mistrovství světa se Švýcarskem 2:3. Domácí se dostali do tříbrankového vedení, Hadamczikovi svěřenci se prosadili až v závěrečné třetině.



Čeští hokejisté podlehli v prvním ze dvou přípravných zápasů ve Švýcarsku domácí reprezentaci 2:3. Výběr kouče Ralpha Kruegera dnes nastartovaly ke třetí výhře ze čtyř posledních vzájemných zápasů trefy Iva Rüthemanna a Juliena Sprungera. Gólmana Marka Pince ještě překonal Paul Di Pietro, ve třetí třetině snížili Ladislav Kohn a Leoš Čermák. Odveta se hraje v pátek od 20:00 ve Winterthuru. Do první šance se dostal hned při prvním střídání kapitán českého týmu Straka, který oklamal brankáře Rüegera, ale z úhlu trefil jen boční síť. Na druhé straně Pinc kryl Ambühlovu příležitost a v dobré pozici minul také útočník Fischer I. V páté minutě putoval na trestnou lavici Veselý a domácí početní výhodu zužitkovali. Nejdříve Plüss přestřelil, ale vzápětí rozjel opět útočník švédské Frölundy akci, po které Bärtschi přistrčil puk před prázdnou branku Rüthemannovi a nejostřílenější reprezentant ve výběru trenére Kruegera jednoduše skóroval. Za čtyři minuty jásaly tři tisícovky fanoušků na stadionu ve sportovním centru v Zuchwilu znovu. Sprunger nahodil od modré čáry lobem na Pince a puk skončil za zády překvapeného libereckého gólmana. Do další šance se řítil Bärstchi, ale místo střely zvolil naštěstí pro český tým nepřesnou přihrávku. Na druhé straně zahrozil Netík a při Wickově vyloučení neprostřelil Rüegera Rachůnek. Zvýšit náskok Švýcarska odmítl v přesilovce Sprunger. Hned na začátku druhého dějství se vyznamenal Pinc, který se sice dostal při sólu a blafáku Sprungera na zem, ale kotouč za svá záda nepustil. Hadamczikův tým se snažil zkorigovat stav, ale Netíkův průnik skončil na Rüegerových betonech a stejně dopadla Rosova střela. Skóre se měnilo opět ve prospěch Švýcarů. Po akci Fischera I a Plüsse se dostal k dorážce Di Pietro a Pinc potřetí kapituloval. Netíkova teč Benákovy střely od modré čáry také gólmana Klotenu o čistý štít nepřipravila. Češi pak bez potíží přestáli oslabení při Černoškově trestu, sami se ale při Ambühlově pobytu na trestné lavici také neprosadili. Proti dobře bruslícím Švýcarům se hostům nedařilo dostávat do šancí a museli si dávat neustále pozor na rychlé brejky. Na začátku závěrečné třetiny kryl Pinc při přesilovce Švýcarů Spungerovu ránu. Kouč Hadamczik zamíchal sestavou a v 48. minutě se dočkal gólu i český tým. Po skrumáži před brankovištěm překonal Rüegera Kohn. Hned z protiútoku ohrozili Pince Wick s Fischerem I, ale hosté se ubránili i při Čermákově trestu a mohli ještě vykřesat naději. Rachůnek však neuspěl bekhendovým pokusem, ani tečí Benákovy střely. Rosa prověřil švýcarského gólmana i v oslabení. Nebezpečný byl i Černoškův tečovaný pokus necelých pět minut před koncem. Naději na vyrovnání dal Čechům 104 sekund před koncem v přesilovce Čermák, který doklepl puk do okryté branky. V závěrečné power play se už ale na stavu nic nezměnilo. Českému týmu zabránilo v náporu i Strakovo vyloučení, ale Jánský ještě možnost v závěru měl.


Švýcarsko - Česká republika 3:2 (2:0, 1:0, 0:2) Branky a nahrávky: 6. Rüthemann (Bärtschi, Plüss), 10. Sprunger, 25. Di Pietro (P. Fischer I, Plüss) - 48. Kohn (Jánský), 59. L. Čermák (Čáslava). Rozhodčí: Mandioni, Popovic - Fluri, Dumoulin (všichni Švýc.). Vyloučení: 4:8. Využití: 1:1. Diváci: 3071. Švýcarsko: Rüeger - Helbling, P. Fischer II, Furrer, Vauclair, Diaz, B. Gerber, Ngoy - Paterlini, Ziegler, Rüthemann - Di Pietro, Plüss, P. Fischer I - Reichert, Sannitz, Sprunger - Wick, Ambühl, Lemm - Bärtschi. Trenéři: Ralph Krueger a Jakob Kölliker. Česká republika: Pinc - Kundrátek, Čáslava, Černošek, Benák, Krstev, Zíb, Hrabal, Sičák - Čermák, J. Straka, Rolinek - Kotrla, Vak, Veselý - Jánský, Cetkovský, Netík - Rosa, Rachůnek, Kohn - od 41. navíc Kubiš. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.
Hlasy po utkání: Kouč Alois Hadamczik přiznal, že Švýcarsko bylo úplně jiným soupeřem než Bělorusko, které čeští hokejisté minulý týden v Třebíči a Havlíčkově Brodu dvakrát jednoznačně porazili. "Byl to náročný hokej, měl vysokou úroveň a velké tempo. Ze začátku nás trošku silově a bruslařky předčili, pak se hra vyrovnala," řekl Hadamczik po utkání ČTK. Po úvodních šancích Češi jako první inkasovali v 6. minutě v přesilovce, kdy se prosadil Ivo Rüthemann. Navíc v polovině úvodního dějství po nahození Juliena Sprungera nešťastně odskočil puk před gólmanem Markem Pincem a bylo to 2:0 pro domácí. "Byl to náhodný gól, nahozený puk, který špatně odskočil," uvedl Hadamczik. Přes švýcarskou defenzivu se čeští hráči těžko dostávali a naopak ještě inkasovali druhý gól. "Dvě třetiny jsme se nemohli prosadit, Švýcaři hrají velice zarputile a dobře v obraně. Bojují o místa na mistrovství světa, jsou tu více než dvě třetiny hráčů, kteří do Kanady pojedou. Jsou už delší dobu velice nebezpeční pro světovou špičku," ocenil Hadamczik kvality soupeře. Z jeho nynějšího týmu má naději na MS minimum hráčů, ale kouč byl s výkony svých svěřenců spokojený. "Někteří hráči splnili očekávání. Hrát v takovém tempu je ale něco jiného než extraligový zápas. Klukům se nedá upřít velká bojovnost a nasazení. S výsledkem spokojený nejsem, ale hra se lepšila a poslední třetinu jsme hráli velmi dobrý hokej," řekl Hadamczik. "Škoda, že jsme nevyrovnali, měli jsme šance. Ale musím také říct, že jsem si sice v nároďáku nikdy nestěžoval na rozhodčího, ale to co dneska pískali, to byl vrchol." Hadamczikovi se v zápase nelíbilo hned několik situací, které byly podle něj chybně posouzeny. "Měli jsme mít penaltu, když jel Rolinek sám a sundali ho, a taky dvakrát přesilovku pět na tři. To mě trošku mrzí, na to se ale vymlouvat nemůžu," podotkl reprezentační kouč, jenž při závěrečné power play dostal trest za zdržování hry, protože se sudím nelíbilo střídání českého týmu. "Netíka při naší přesilovce sekerou vezmou po lýtku a slovenský rozhodčí mu řekne promiň 'Néťu.' To asi není v pořádku, když to prohlásí po hrubém faulu," postěžoval si Hadamczik na Karola Popovice, který už dlouhou dobu působí ve Švýcarsku. "Byla tam v závěru i sekera jak mačetou přes ruce a taky nešli domácí do tří," dodal kouč, který má se Švýcary ze čtyř zápasů bilanci jediné výhry a tří porážek.

Témata: 


Články odjinud


Články odjinud