17. dubna 2008 • 00:00

Hokejisté se radují z výhry

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté porazili v úvodním zápase turnaje Česká pojišťovna Cup Švédsko 5:3. Seveřanům se podařilo v poslední třetině vyrovnat dvoubrankové manko, ale branky Čermáka a Kuby rozhodly o výhře domácího týmu.



Čeští hokejisté porazili na úvod turnaje Česká pojišťovna Cup v Liberci Švédsko 5:3 a mají tak stále šanci obsadit v konečném hodnocení seriálu Euro Hockey Tour druhé místo. Brankami se na vítězství svěřenců trenéra Aloise Hadamczika podíleli Josef Straka, Tomáš Rolinek, Ladislav Kohn, Leoš Čermák a Filip Kuba. Český tým vstoupil do utkání aktivně, hlavně díky elitní formaci tvořené výhradně z hráčů NHL. Již ve třetí minutě byl ale vyloučen Krstev, který odstartoval sérii trestů. V početní výhodě hráli zejména Švédové, vážněji prověřit brankáře Hniličku se jim ale nepodařilo. V krátkých sekvencích dopadli podobně i čeští hráči. Do první velké šance duelu se dostal až v 10. minutě Irgl. Nejlepší střelec play off ruské superligy však na Ersberga ve švédské brance nevyzrál. Podobně dopadli i Vrbata s Hanzalem ve 14. minutě. O chvilku později již ale Češi vedli, když gólmana Los Angeles překonal kapitán Straka. O 61 vteřin později to bylo již 2:0, když po Irglově akci těžil z důrazu u levé tyčky Rolinek. Na začátku druhé třetiny měli Češi jedinečnou šanci vedení zvýšit, 40 vteřin dlouhou přesilovku pět na tři ale nevyužili. Nebezpečně střílel jen Kotalík. Poté přišly švédské chvilky. Nejprve se na Hniličku řítil rovnou z trestné lavice osamocený Fabricius, poté jej po pěkné kombinaci prověřil Warg. Český gólman, jenž naposledy nastoupil v soutěžním zápase 7. března, byl ale pozorný. Ve 27. minutě ale již Hnilička inkasoval, když jej v početní výhodě překonal od modré Stralman. Český tým ale na jeho úspěch dokázal rychle odpovědět. Již o 34 vteřin později se před brankou nejrychleji zorientoval Kohn a Hadamczikův výběr vedl opět o dva góly. Ještě zvýšit náskok mohl ve 32. minutě Netík, ale Ersberg jeho pokus vyrazil. Vzápětí ale česká obrana zaváhala a pohotový Fabricius opět snížil na nejtěsnější možný rozdíl. Oba celky poté prohospodařily přibližně stejně dlouhou přesilovou hru pět na tři, ale Švédové následně prokázali, že jim hra v početní výhodě jde mnohem lépe. Pokračující klasickou přesilovku totiž využili. Hnilička předvedl několik úspěšných zákroků, proti Widingově pokusu už byl ale bezmocný. Ztráta náskoku však české mužstvo nepoznamenala. Vrátit vedení mu po rychlém přečíslení mohl Vrbata, ale povedlo se to až v 52. minutě Čermákovi, jemuž gól připravil Veselý. Následně trefil Rolinek tyč a osamoceni neuspěli před Ersbergem ani Veselý s Hanzalem. Nakonec se ale Češi pátého gólu dočkali, při power play Švédska se o něj postaral Kuba.


Česká republika - Švédsko 5:3 (2:0, 1:2, 2:1) Branky a nahrávky: 15. Straka (Čermák, Veselý), 16. Rolinek (Irgl, Kohn), 28. Kohn (Rolinek, Irgl), 53. Čermák (Veselý), 60. Kuba - 27. Stralman (Fabricius, N. Wallin), 33. Fabricius (Hörnqvist), 42. Widing (N. Wallin, Videll). Rozhodčí: Čerenkov (Rus.), Partanen (Fin.) - Kalivoda, Pešek (oba ČR). Vyloučení: 10:9. Využití: 0:2. Diváci: 3649. ČR: Hnilička - Kuba, Šmíd, Benák, Černošek, Sičák, Čáslava, Krstev, Zíb - Vrbata, Hanzal, Kotalík - Irgl, Kohn, Rolinek - Jánský, Netík, Kubiš - Čermák, Straka, Veselý. Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček a František Musil. Švédsko: Ersberg - Edler, Hallberg, Frögren, K. Jönsson, Stralman, N. Wallin, Jonsson, Lindström - Nilsson, Warg, Ekman - Videll, R. Wallin, Widing - Hörnqvist, Holmqvist, Fabricius - Sundh, Andersson, Harju. Trenér: Bengt Ake Gustafsson.
Hlasy po utkání: Trenér Alois Hadamczik byl po zápase spokojený hlavně s nasazením a odhodláním svých svěřenců. "Bylo vidět, že chtějí vyhrát. Myslím si, že jsme hráli i takticky dobře a neztráceli puky ve středním pásmu," řekl Hadamczik novinářům. Záporem byly hlavně přesilové hry ve variantě pět na tři, Česko neproměnilo dvě. "V některém jiném utkání by nás to mohlo mrzet. Stejně jako některé zbytečné fauly. Disciplína se musí zlepšit. Faul patří k hokeji, ale zbytečný ve středním pásmu ne," podotkl. Potěšil ho i výkon brankáře Milana Hniličky, který si připsal 35 úspěšných zákroků. "Kdybych nevěděl, že měsíc nechytal, tak bych nic nepoznal. Hlavní je, že je zdravotně v pořádku a chce dokázat, že je to zkušený gólman, který se s tím umí vyrovnat. Ta vůle dokázat, že když někde v Rusku řekli, že ho mají jako pojistku, to nebylo z důvodu výkonu, ale že to prostě tak rozhodli," řekl Hadamczik na adresu hráče ruské Ufy, který naposledy chytal 7. března. Češi se podle něj vyrovnali i s tím, že řada z nich hrála poprvé na malém kluzišti zámořských rozměrů. "A s jiným stylem hry, než který hrajeme na velkém hřišti. Myslím si, že si plnili obranné role dobře. Bylo to pro ně hodně nové. Měli méně času na všechno, takže jsme čekali, co to s hráči udělá, jak se adaptují," uvedl Hadamczik. Maximální nasazení podle něj souviselo s tím, že řada hráčů bojuje o nominaci na mistrovství světa. I díky tomu se snažili maximálně se tlačit do předbrankového prostoru, ze kterého se i gólově prosazovali. "Byli jsme důrazní, což je pravda. Vůle byla extrémní. Spousta hráčů si toho váží, že jsou tady, a z toho pramenil i jejich pohyb," řekl. Asistent trenéra švédské reprezentace Anders Eldebring viděl příčinu prohry svého mužstva ve špatné první třetině a hře ve vyrovnaném počtu hráčů na ledě. "Při pět na pět jsme se těžko prosazovali. Do příštího zápasu se musíme zlepšit," řekl. Švédové podle něj také hráli málo agresivně. "Na malém kluzišti jsme věděli, že musíme být důrazní, ale to se nám nepodařilo. Sice jsme se zlepšili, podařilo se nám i vyrovnat, ale když jsme se snažili dostat do vedení, udělali jsme chyby v obraně a inkasovali," uvedl Eldebring.
Tabulka EHT: 1. Rusko 10 8 0 0 2 34:14 24 2. Finsko 10 4 1 0 5 23:27 14 3. Česko 10 4 0 1 5 29:40 13 4. Švédsko 10 3 0 0 7 23:28 9

Témata: 


Články odjinud


Články odjinud