1. října 2008 • 15:57

Rozsíval: Průvodce dělat nebudu

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už ve čtvrtek zavítají hokejisté New Yorku Rangers do Prahy, kam se přesunou po dnešním boji v Bernu o Victoria Cup s Magnitogorskem.



Na sobotní a nedělní start NHL proti Tampě Bay pohlíží český bek Michal Rozsíval jako na výjimečnou událost. Už se na ni podle opory defenzivních řad slavného klubu z Manhattanu těší celý tým.

"Myslím si, že jsou všichni natěšení. Vědí, co od Prahy můžou čekat. Někteří už tam byli a byli nadšení, že je Praha krásný město," řekl v rozhovoru s českými novináři Rozsíval.

Svým kamarádům z týmu rád poradí, kam v případě volné chvíle v české metropoli vyrazit. "Průvodce jim dělat nebudu, ale budu se jim snažit pomoct, jak to půjde. Uvidíme, kam se dostaneme. Každý má jiné zájmy, tak uvidíme, co budou chtít vidět. Jestli vidět zajímavou památku nebo někam na večeři."

Rangers ale mají v přípravě na evropském turné nabitý program. "Třeba trochu času bude. My tam samozřejmě nejedeme prohlížet památky, ale hrát hokej. Je třeba se na to soustředit, chceme odjíždět se čtyřmi body," navázal Rozsíval.

Informace o dění a přípravách v Praze moc nemá, starat se ale musel hlavně o zajištění vstupenek pro řadu příbuzných a známých. "Nevím přesné číslo, ale bylo potřeba lístků hodně.Chtěl jsem to samozřejmě umožnit co nejvíce lidem, aby se mohli podívat na zápas NHL v Čechách," řekl.

S rodinou se rodák z Vlašimi potká asi jen v Praze. "Zatím to naplánované úplně není, ale domů určitě nepojedu. Sejdeme se s rodinou někde po zápase, manželka se také přiletí z New Yorku podívat," podotkl.

Výjimečnosti dvou zápasů v Praze si považuje. "Určitě je to pro mě dost osobní, bude tam hodně lidí z rodiny. Dá se to považovat i za jeden z nejdůležitějších zápasů.

Hrát v Praze NHL je prostě něco výjimečného, to už se nemusí nikdy poštěstit. Možná budu i trošku nervózní, ale jak to znám, tak když to všechno půjde, tak to po pěti minutách odpadne."

Z někdejší české kolonie v Rangers už zůstali po odchodech Jaromíra Jágra, Martina Straky a Marka Malíka jen Rozsíval a útočník Petr Průcha. Tampa Jezdce svým zastoupením díky Václavu Prospalovi, Radimu Vrbatovi a bitkaři Davidu Kočímu předčí.

Rozsíval doufá, že fanoušci podpoří obě strany. "Snad to bude rozdělený tak nějak napůl a budou fandit hokeji. Každopádně budeme spokojení, když tam vytvoří dobrou hokejovou atmosféru," prohlásil bek, který podepsal s Rangers novou čtyřletou smlouvu celkově na 20 milionů dolarů.

S krajany z tábora soupeře Rozsíval moc v kontaktu nebyl. "Jen v kempu jsme si párkrát psali, teď ale už ne. Soustředíme se na přípravu. Asi se sejdeme ještě někde před zápasem na nějaký společný večeři nebo něčem takovým. Taky se trošku hecneme," usmál se Rozsíval.

Kluby se v přípravných zápasech potkaly dvakrát. "Tampa má silnej mančaft. Oba zápasy jsme sice prohráli, ale zkoušely se lajny a kombinace. Uvidí se, až budeme oba týmy hrát v plný sestavě."

Rangers procházejí obměnou a omlazením kádru. V Praze načnou novou éru po Jaromíru Jágrovi, který po skončení smlouvy zamířil do Omsku.

"Tabulkově nám bude chybět asi tak osmdesát bodů, které si Jarda odvezl do Ruska. Je to samozřejmě vynikající hokejista, který dokázal sám tým strhnout k velikému výkonu.Není tady už takové hokejový jméno, jako bývávalo," okomentoval třicetiletý bek proměnu po odchodu kapitána.

Rozpad české kolonie je prý v kabině cítit. "Byl to trošku jinej pocit, když jsme letos přijeli. Není slyšet čeština, jako byla loni. Ale člověk si na to zvykne a bere to tak, jak to je," podotkl Rozsíval. V kempu se snažil bojovat o smlouvu také Petr Nedvěd, ale přes dvě vstřelené branky a jednu asistenci šanci na návrat do NHL po roční pauze nedostal.

"Je to škoda, Petr měl výbornej kemp. Hrál dobře a škoda, že se vedení nakonec rozhodlo tak, že mu neumožnilo tady zůstat. Petr je kvalitní hokejista, v Rangers ho znali z dřívějška a věděli, co jim přinese.

Nedopadlo to, jak si představoval, i mě to mrzí," řekl na adresu útočníka, který byl původně v případě neúspěchu dohodnutý na angažmá v Liberci. Ale zájem je i jinde, například generální manažer Rangers Glen Sather v rozhovoru s českými novináři prozradil Petrohrad.

Rangers mají při svém turné v Evropě po proměně kádru čas utužit partu. "Hodně jsme se sblížili jako kolektiv na ledě i mimo. Začínáme se víc sehrávat, více si rozumět.

Je to vždycky tak, že když mančaft má možnost jet spolu na delší dobu, tak se parta vždycky utuží. Je čas popovídat, posedět a udělat nějaké týmový věci, dojít i na večeři," řekl Rozsíval.

Právě on má patřit mezi hlavní tahouny týmu. V elitní obraně mu bude dělat společnost jedna z hlavních posil Wade Redden z Ottawy. Měli by se starat o produktivitu týmu při přesilových hrách na modré čáře.

"Je to kvalitní hráč s velkými zkušenostmi v NHL. Přínos pro Rangers. Třeba v zápase proti Bernu naše přesilovky vypadaly dobře. Doufám, že to bude pokračovat a přenese se to i do začátku sezony v Praze," řekl český zadák, který v uplynulé sezoně nasbíral v 80 zápasech základní části 38 bodů a v deseti duelech play off přidal dalších šest.



Články odjinud


Články odjinud