9. května 2009 • 19:14

IIHF mění pravidla, hlavně v přestupech

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

K několika změnám pravidel sáhla na kongresu v Bernu Mezinárodní hokejová federace, která mimo jiné změnou v přestupním řádu zabrání tomu, aby mohli hráči s platným kontraktem opustit klub a zamířit jinam.



IIHF řešila v nedávné době několik takových případů a mezi nimi vynikal odchod ruského útočníka Alexandra Radulova z Nashvillu do Ufy.

Radulov loni v létě opustil Nashville, ačkoliv měl ještě do konce sezony 2008/09 platný kontrakt na necelý milion dolarů. Zamířil ale za lukrativnějším angažmá do Ufy. IIHF rozhodla v říjnu, že Radulov smlouvu s Ufou podepsal neoprávněně, ale s tím, že hráče nemůže potrestat, protože neexistuje dohoda s NHL, která určovala pravidla transferů mezi NHL a zástupci IIHF.

Nyní už s platností od 1. července 2010 bude mít mezinárodní federace možnost hráče, asociace či kluby při provinění proti novým regulím přestupního řádu potrestat. Pokud by totiž hráč nastoupil bez platné mezinárodní transferkarty, následoval by pro něj automatický zákaz startu v oficiálních národních i mezinárodních zápasech na čtyři měsíce. O dalším postihu může rozhodnout generální sekretariát IIHF.

Disciplinární komise IIHF může hráče, který nastoupí bez platné mezinárodní transferkarty, potrestat pokutou od pěti do patnácti tisíc švýcarských franků za každý takový odehraný zápas od doby, kdy dojde k porušení pravidla IIHF. Klub může mít po provinění pozastaveny přestupy na tři až 24 měsíců. Hráče může čekat trest od jednoho do tří roků.

Došlo i k dalším změnám pravidel pro roky 2010 až 2014. Po vzoru NHL či švédské Elitserien nebude moci vystřídat tým poté, co zahraje puk na zakázané uvolnění. Po vyloučení se bude vhazovat v obranném pásmu potrestaného celku a buly se bude odehrávat jen na devíti bodech pro vhazovaní, nikoliv už na "imaginárním" místech poblíž místa přerušení hry. Tato tři pravidla začnou platit už od 1. července 2009, takže se podle nich bude hrát už na olympijských hrách ve Vancouveru v únoru 2010.

Další změny regulí se budou uplatňovat až o rok později. Například v případě trestného střílení na něj musí jít faulovaný hráč. Dosud si mohl trenér vybrat jakéhokoliv exekutora. Při ztrátě helmy bude muset hráč odjet na střídačku, zatímco dosud stačilo, když si ji nasadil, a mohl pokračovat ve hře.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud