Zdeněk Janda
8. srpna 2009 • 02:00

Pardubice se chystají na hokejovou show

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - V minulosti sváděli s tehdejšími československými borci nelítostné souboje na ostří nože. U nás byli i vzhledem k politické situaci nenávidění. Teď už jsou ale někdejší vládci sovětské hokejové školy v Česku vítáni.



Spolu s finskými a švédskými legendami opepří i nedělní hvězdnou exhibici v Pardubicích. Včera se ještě kochali v Praze.

Na charitativní utkání, které pořádá někdejší reprezentant Otakar Janecký, dorazí i Vjačeslav Fetisov! Současný ruský ministr sportu a někdejší člen obávané pětky s Kasatonovem a útočníky Makarovem, Larionovem a Krutovem.

Vjačeslav FetisovFoto Archiv Sport


„Dorazí v neděli, v Pardubicích nebude chybět,“ potvrdil Jaroslav Zídek, agent Jaromíra Jágra, jinak velký znalec ruského prostředí. A právě on Janeckému pomohl do Česka přivábit ruské legendy v čele s Fetisovem.

„Už se na ten benefiční zápas opravdu moc těším, přeci jenom jsem tady u vás byl naposledy před dvaceti lety,“ vykládal usměvavý Sergej Makarov, ofenzivní klenot ze zmíněné sovětské letky, která v osmdesátých letech přiváděla k šílenství všechny soupeře. Včetně těch československých.

„Jo, to byly opravdu nezapomenutelné bitvy,“ vzpomínal jednapadesátiletý bývalý útočník. Seděl v restauraci Bredovský dvůr a při vyprávění o soubojích s někdejšími československými soky mu zářily oči. A v neděli budou moct čeští fanoušci uvidět jeho umění naživo.

„Na bruslích už tak často nejsem, ale snad to zvládnu. Snažím se pořád udržovat v kondici,“ dodal útočník, který odehrál i 424 zápasů v NHL.

Původně měl dorazit také Vladimir Krutov, jenže ten se musel ze zdravotních důvodů omluvit. Při včerejším slavnostním obědě ale nechyběly další sovětské osobnosti – Alexandr Jakušev nebo bratři Golikovovi.

„Jsem moc rád, že všichni dorazili. A to ještě není všechno,“ usmíval se Janecký, když s telefonem u ucha odběhl od stolu, na němž se servírovalo vepřové koleno a potom pečená kachna. Zrovna dolaďoval detaily ohledně příletu švédských a finských osobností.

Z nich se v neděli v ČEZ Areně (od 17.30 hodin) představí mimo jiné Willy Lindström, Timo Blomqvist nebo Anders Carlsson.

A velkým lákadlem bude i účast Slováků – legendárního střelce Petera Bondry nebo Zdena Cháry, největší hvězdy Bostonu. Tenhle více než dvoumetrový pořízek letos získal Norris Trophy pro nejlepšího zadáka NHL. Přitom před lety se mu vysmívali i v pražské Spartě...

Představí se rovněž čeští hráči zvučných jmen – třeba Robert Reichel, Jiří Šlégr nebo Martin Erat.

Výtěžek ze vstupného, které je jednotné sto korun, bude podle Janeckého předán obyvatelům povodněmi postižené obce Markvartice. Přestávky mezi třetinami zpestří miniutkání fotbalových osobností v čele s Pavlem Kukou, Horstem Sieglem nebo Jaroslavem Šilhavým.

Od 14.30 hodin se navíc v AFI Paláci Pardubice bude konat autogramiáda s hráči.

janecký charita
janecký charita

Vstoupit do diskuse
2


Články odjinud


Články odjinud