19. října 2009 • 13:05

Fleuryho kniha: O zneužívání a sebevraždě

Autor: spo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejový raubíř Theoren Fleury vypráví ve své knize drsný příběh. O sexuálním zneužívání trenérem či závislosti na alkoholu a drogách. Jeho problémy ho téměř dohnaly k sebevraždě. "Strčil jsem si pistoli do pusy," vzpomíná.



Fleuryho autobiografie Playing With Fire (Hrátky s ohněm) není veselým čtením. Nyní už bývalý hráč NHL se svěřuje o tom, jak byl v mládí pohlavně zneužívaný trenérem svého juniorského týmu Moose Jaw Warriors z WHL.

Přes dva roky u něj přespával doma. "Přesvědčil mě, že to, co děláme, je správně," vysvětluje Fleury.

Ten se později stal jedním z nejlepších útočníků NHL. Se svým osudovým  týmem Calgary Flames vyhrál v roce 1989 Stanley Cup, v dresu Kanady pak v roce 2002 olympijské hry.

Přestože jeho kariéru provázely skandály. S dopingem, drogami, alkoholem i závislotí na hazardu.

"To všechno mě stálo dohromady více než 50 milionů dolarů (podle dnešního kurzu 870 milionů korun)," počítá Fleury.

Theoren Fleury se loučí. Definitivně
Theoren Fleury se loučí. Definitivně

To už ovšem nyní neplatí. "Už je to více než 1500 dní, co jsem nepil žádný alkohol, nevzal si žádné drogy," tvrdí napravený Fleury. "Pamatuji si to přesně, bylo to v září 2005."

Tehdy mu šlo o život, z NHL ho vyloučili a jeho závisloti ho dohnaly na pokraj sil. Dokonce si koupil pistoli a strčil si její hlaveň do pusy.

"Přestal jsem mít rád sám sebe, neviděl jsem žádnou cestu, jak z toho ven," prozradil Fleury. Ukazovákem ale za spoušť nezatáhl.

K sebevraždě tak naštěstí nedošlo. "V ten moment se všechno změnilo," tvrdí. "Šest sedm dní v kuse jsem nespal. Pak jsem klekl jsem na kolena a řekl: Bože, takhle už to dál nejde. Další den jsem se probudil a závislost byla pryč."

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud