5. března 2010 • 10:11

Hašek se pustil do Paroubka: Hokeji nerozumí!

Vstoupit do diskuse
16
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prý chce spasit český hokej. Vrátit ho na výsluní. Jiří Paroubek, předseda ČSSD, slibuje svým voličům další medaile z velkých světových turnajů. A radu má i pro mladé hráče. „Neodcházejte do Kanady, v tamním kapitalistickém prostředí se ztratíte,“ varuje.



U expertů s tímto názorem příliš nepochodil. „Politici profesionálnímu sportu nerozumí,“ tvrdí legendární brankář Dominik Hašek.

456998:medtitle:true:true Paroubek: Hokejisté, neutíkejte do kapitalistické ciziny »
Jiří Šlégr povzbuzuje hokejisty Litvínova Jiří Šlégr povzbuzuje hokejisty LitvínovaFoto Michal Beránek (Sport)
Paroubek chce nastartovat hokej. Co na to Šlégr? »

Paroubek se ponořil do sportovní problematiky s nebývalou vervou. V rámci předvolební kampaně křižuje republiku s mobilním ledovým kluzištěm a o vize, jak hokeji pomoci, nemá nouzi. Naposledy své myšlenky rozvinul v rozhovoru pro čtvrteční deník Sport. Tento článek včera vzbudil značnou odezvu v dalších českých médiích.

„Sportu by se mělo věnovat víc prostoru. Všeobecně a mnohem víc než doteď. Ale politici by se neměli zajímat o profesionální sport, to není jejich parketa. Měli by řešit to, jak zařídit, aby se dávalo víc peněz na děti. Aby školy měly větší možnost trénovat a rodiče by na to museli přispívat co nejméně,“ hodnotí Dominik Hašek Paroubkovu snahu.

V čem se Paroubek mýlí

* V tom, že v zámořských juniorkách nepůsobí kvalitní trenéři. Kanaďané kladou na výchovu velký důraz, u mládeže mnohdy působí trenéři, kteří prošli NHL. Také jsou náležitě placeni, až statisíci dolarů ročně.
* V tom, že čeští mladíci v Severní Americe nemají patřičné zázemí. Starají se o ně rodiny, které jsou kluby placeny, aby hráčům zajišťovaly kompletní péči. V případě neshod není problémem hráče umístit do jiné rodiny. Často vznikají pevné vazby přetrvávající i v jejich další kariéře.
* V tom, že mladí hráči hokejově strádají. Ne všichni se samozřejmě prosadí do NHL, každý na to prostě nemá. Když ale ustojí změnu prostředí a přistoupí na tvrdou přípravu, získají velice dobré předpoklady pro to, aby se hokejem mohli živit, po návratu klidně třeba v české extralize.

„Do profesionálního sportu ať ale politici nezasahují. To je složitá věc, které nemůžou rozumět. Ale překvapuje mě, že do toho tolik vidí…“ dodává s úsměvem brankář olympijských vítězů z Nagana, kteří jsou dáváni za příklad ideální generace.

Co měl na mysli? Paroubkovy hluboké znalosti o problematice juniorských hráčů. Prý nemají odcházet v mladém věku do Kanady, prý tam panuje kapitalistické prostředí, není tam dostatečné rodinné ani trenérské zázemí. S tímto tvrzením může souhlasit jen málokterý skutečný expert.

„Na to nepřišel pan Paroubek jako první, o tom se samozřejmě mezi manažery klubů vedou dlouhé diskuse. Ale ti kluci momentálně nemají moc jiných šancí. V extralize možnost nedostanou, tak proč by neodešli do Kanady, kde mají daleko větší šanci proniknout do NHL?“ pokládá si řečnickou otázku Michal Sivek, bývalý útočník Pittsburghu Penguins a nyní hráčský agent.

Tady je hlavní úskalí Paroubkovy rady. Mladí hokejisté nemají v Česku moc šancí prorazit mezi dospělé. V extralize většinou dostane přednost lety ozkoušený mazák před talentovaným mladíčkem. Junioři proto rádi sáhnou po nabídce jít si zahrát do světa.

„Navíc se neustále posouvá hranice označení mladý hráč. Když jsem já bojoval o místo v áčku, tak jsme byli mladí v sedmnácti až devatenácti. Teď se u nás totéž tvrdí o třiadvacetiletých. To je špatně,“ zlobí se syn prezidenta pražské Sparty Viliama Sivka, který juniorskými soutěžemi v Severní Americe prošel a nemůže si své zkušenosti vynachválit.

Vůbec nesouhlasí, že by v zámoří čeští „náctiletí“ strádali. „Kdo je dobrý, prosadí se. Rozhodně spíš než u nás. Problém je, že někteří kluci vyrážejí do Kanady s myšlenkami na herny a kavárničky. Pak na ně někdo jednou udělá bu bu bu a jedou zase zpátky. Ti dobří, kteří to mají v hlavně srovnané, vydrží,“ ví Sivek.

Jiří paroubek na hokejovém MS ve Vídni Jiří paroubek na hokejovém MS ve VídniFoto Michal Beránek (Sport)

Teď důkaz potvrzující jeho slova. V NHL z tuzemských mladíků válí především tito – David Krejčí, Tomáš Fleischmann, Michal Neuvirth, Jakub Voráček, Ondřej Pavelec nebo Michael Frolík. Všichni mají jedno společné – slavnou soutěž dobývali přes severoamerické juniorky.

V zásadě ovšem je myšlenka udržení hokejistů v domácích soutěžích správná. „Ale musí se pro to připravit podmínky. Měli by dostat prostor v první lize, líbilo by se mi, kdyby museli v extralize hrát v každém týmu třeba tři kluci do dvaceti let. Bohužel, a je to smutné, tohle za komunismu fungovalo lépe,“ uvědomuje si Sivek.

Důležitou myšlenku nakonec zdůrazňuje Hašek. Z prostředků investovaných do sportu by měla těžit široká populace, ne jen pár vyvolených reprezentantů.

„Naprosto souhlasím s přísunem peněz do tréninkových center, do zlepšení podmínek pro mládež. Tady nejde ani tak o medaile z olympiády. Státu a společnosti se investované peníze vrátí desetkrát v tom, že více lidí bude sportovat, budou žít zdravěji a budou odolnější. Což potrvá deset, dvacet let. Ale jednou se to společnosti vrátí,“ říká věcně.

Vstoupit do diskuse
16


Články odjinud


Články odjinud