27. července 2010 • 15:33

Komentář Jaroslava Holíka: Hradec krachne

Autor: Jaroslav Holík
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pořád dokola se mluví o Hradci a jeho působení v KHL. Upřímně, já v tom pro český hokej nevidím nic moc přínosného. Ostatně jsem o tom mluvil minulý týden. Teď bych podepsal slova Miloše Říhy, trenéra Spartaku Moskva. Ten říká, že se bojí ostudy.



Jaroslav HolíkFoto Sport
Hovořili jsme spolu a já s jeho názorem musím souhlasit. Myslím, že to bude během dvou tří měsíců krach. Neříkám, že bych jim to přál, jsem rád, že mají čeští hráči kde hrát. Ale pro Hradec bude problém je vůbec sehnat takhle narychlo, dát je do kupy. To je jedno s druhým.

Ale teď k extralize. Rozjíždí se příprava na ledě a už s ní začaly i mistrovské Pardubice. Je to tedy hodně pozměněný mistr a já jsem zvědavý, co předvede. Loni se tam všichni neustále kasali, jaká jsou parta. Upřímně, myslím si, že ji dělal jen Dominik Hašek.

To on tam zavedl v kabině pořádek. Protože kolektiv je stejný už pár sezon a vždycky si tam hráči dělali, co chtěli. Až Hašek je stmelil. Jeho odchod do Ruska je pro Pardubice jednoznačně největší rána. Samozřejmě, odešel jim trenér, nejlepší střelec. Ale takovouhle osobnost nikdo nenahradí. A nemyslím si, že by v kabině zůstal nějaký Haškův duch. Jak znám českou povahu, tak tomu moc nevěřím.

Hráči u nás, to je jak v kopaný. Každý si dělá, co chce. Oni by je možná trenéři zpracovali, ale hlavní problém je v generálních manažerech, kteří vytváří různé tlaky. Pro ty trenéry to zkrátka není lehké. Jinak to je snad jen ve Slavii, kde je Růža absolutní šéf.



Tohle všechno zvládl Hašek v Pardubicích srovnat. Je to persóna, která dokázala dát mužstvo do kupy. Hráči se ho báli. Nebo báli - oni mu prostě nemohli nic říct. Vždyť ten člověk skoro dokázal změnit NHL. Teď je pryč a nevěřím, že bez něj to půjde tak dobře.

Dominik Hašek se na led vůbec netěšilFoto Michal Beránek (Sport)
Samozřejmě, přišli tam noví zkušení hokejisti. František Kaberle a Adam Svoboda. Ale já jsem k těmhle posilám všeobecně dost skeptický. Ať už přicházejí z NHL nebo Evropy, prostě nemám pocit, že pozvednou výkonnost toho mužstva. Měla by se dát šance mladým. Do branky bych hned poslal talentovaného Martina Růžičku. On má kvality, dokázal to vždy, když za někoho zaskakoval. Ale měl by dostat pořádnou příležitost, pak by ukázal, že může být oporou.

Na druhou stranu věřím kouči Josefu Jandačovi, že to v Pardubicích trošku podrží. Krach jeho angažmá v Kyjevě byl pro ně dar z nebes. On si s tím mužstvem nějak poradí, ale tak dobré jako v minulé sezoně prostě nebude.
Bude pokračovat klasická pardubická sinusoida. Jeden ročník úspěch, další zklamání.

Vstoupit do diskuse
5


Články odjinud


Články odjinud