Michal Koštuřík
17. srpna 2010 • 04:00

Skandál v osmnáctce: Za tabák je vyhodili

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tak takhle ne! Vedení reprezentace do 18 let tvrdě zasáhlo proti třem hráčům, kteří na Memoriálu Ivana Hlinky porušili disciplínu mimo led. Výtečníci Jaroslav Pavelka, Tomáš Kvapil a Matěj Beran byli po řádění na hotelovém pokoji po utkání s Ruskem vyřazeni z týmu. Tým následně prohrál semifinále s Kanadou 2:6, pak i se Švédskem 1:6 a skončil čtvrtý…



Mladíci si svými výkony a vystupováním dlouho říkali o pochvalu. Závěr skvostně obsazeného turnaje se jim ale vymknul z rukou.

Brankář Pavelka (Hradec Králové), bek Kvapil (švédská Lulea) a útočník Beran (Karlovy Vary) „ulítli“, v hotelu po sobě údajně rozverně házeli žvýkacím tabákem a zničili stěny pokoje.

Trest? Okamžitý odjezd domů! „Porušili celý systém, kterým jsme se vydali,“ prohlásil hlavní trenér Jiří Šolc.

Tomáš Kvapil, obránce švédské LuleyFoto Archiv Sport

Co konkrétně mladí reprezentanti provedli? Na veřejnost se dostala informace o „válce“ se žvýkacím tabákem. Jestli v tom hrál roli také alkohol, to ze zainteresovaných nevypáčíte.

„Pro nás to skončilo, nechceme to dál rozebírat a dělat z toho senzaci. Ti hráči porušili interní pravidla, udělali něco, co k národnímu týmu nepatří. Celý realizační tým se jednohlasně dohodl na jejich dočasném vyřazení z mužstva,“ uvedl včera Šolc.

„Ti kluci se k tomu nějak postavili. Šlo o vyřazení pro zbytek turnaje, cestu zpátky mají otevřenou. Všichni jsou relativně v pohodě. Záleží jen na jejich výkonech,“ doplnil.

Razantní řešení problému se nezamlouvá internacionálovi Jaroslavu Holíkovi, který dvakrát přivedl národní tým do 20 let k titulu mistrů světa.

Matěj Beran, útočník Karlových VarůFoto Archiv Sport

„Jestli šli na pivo anebo měli nepořádek na pokoji, to přece není důvod k vyhazovu. Proboha, vždyť to jsou osmnáctiletí kluci. To je blbost je takhle tvrdě trestat, já bych přimhouřil oko,“ řekl Holík.

Také ostatní hráči si přáli, aby hříšníci v kádru zůstali a dohráli nečekaně skvěle rozehraný turnaj. Za trenéry vyrazili kapitán Sedlák i s asistenty a pokoušeli se verdikt nadřízených diskuzí změnit. „Přišli s tím, jestli nechceme rozhodnutí přehodnotit,“ přiznal kouč.

Snaha byla marná, nadřízení si stáli za svým. „Vysvětlili jsme jim to a myslím, že vše pochopili. Víme, že je to dost tvrdý trest,“ připustil Šolc. Nebylo prý ale zbytí.

„Vyhlásili jsme, že chceme mít charakterní tým, který bude ctít systém a pravidla. Šli bychom sami proti sobě, kdybychom takové chování nepotrestali,“ argumentoval.

Jaroslav Pavelka, brankář Hradec KrálovéFoto Archiv Sport

Fakt je ten, že po vyřazení tří borců šel výkon celého výběru prudce dolů. Trenér však odmítá, že by to mělo souvislost s oslabením kádru. Ani nálada v kabině se podle něj nijak nezhoršila.

„Na mužstvu se ta událost nepodepsala,“ byl přesvědčen. Důvody dvou závěrečných debaklů vidí jinde. „Kanaďané, Američané a Švédové jsou zvyklí hrát kvanta zápasů rychle po sobě. My nikoliv,“ mínil kouč, který vede „osmnáctku“ společně s bývalým reprezentantem a televizním analytikem Martinem Hostákem.

Podobně nekompromisně řešil provinění proti kázni kouč Radim Rulík na mistrovství světa hráčů do 20 let v roce 2006. Tehdy chtěl po hráčích, ať v soubojích přitvrdí a obránce Michal Gulaši si to vyložil po svém. U mantinelu drsně atakoval spoluhráče Petra Pohla a trenér jej okamžitě vyřadil z mužstva. Neobměkčila jej ani Gulašiho omluva.

Na turnaji v Břeclavi a Piešťanech jinak zanechala mladá reprezentace dobrý dojem. Čtvrté místo označil svazový šéftrenér Slavomír Lener za obrovský úspěch. „Hráli jsme tady nejlepší hokej za poslední roky,“ tvrdil muž, jenž má nově na starosti mládežnické výběry.

Vstoupit do diskuse
2


Články odjinud


Články odjinud