Jiří Punčochář
26. srpna 2010 • 05:00

Trvaj, nebo Hovi? Brno hledá jedničku

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ani pozice nejlepšího gólmana minulé základní části extraligy nezajišťuje místo v brance Komety Brno. Finský čaroděj Sasu Hovi se naopak bude muset hodně ohánět, aby na svoje jarní výkony mohl od září navazovat. Jeho konkurent Jiří Trvaj totiž chytá výborně, v přípravě je zatím lepší. Není vyloučeno, že se budou znovu střídat podle losu doma a venku.



Když v kopačkách a fotbalovém dresu stál na tréninkovém hřišti, vypadal smířeně s tím, že fotbal může být jediným sportem, ve kterém si jako brankář Komety pořádně zachytá.

„Musím být realista. Budu dvojka, která čeká na šanci,“ povídal Jiří Trvaj na začátku letní přípravy v Brně.

Jen co ale přišel na led, působí spíš jako bojovník na začátku velké cesty. Kometě vychytal dvě ze tří výher a jeho výkon v úterý proti Zlínu (4:1) byl famózní. Po zákrocích spokojeně lapačkou zdraví fanoušky, vyvolávající jeho jméno.


„Perfektní,“ zhodnotil ho stručně brněnský trenér Vladimír Jeřábek. „Nicméně do konce přípravy je budeme ještě střídat. Pak se uvidí.“

I jeho zlínský protějšek Rostislav Vlach nadhodil, že Jeřábek může mít z rozhodování, koho do brankoviště poslat, těžkou hlavu. Sasu Hovi sice v přípravě nezáří tak jako na jaře, kdy Brnu vychytal záchranu, jeho bilanci hyzdí hlavně debakl z prvního zápasu na Slovanu Bratislava. Tam dostal sedmičku. Na sezonu se ale bude umět nachystat. A pak?

Brankář Komety Sasu Hovi zasahuje proti Jaroslavu Hlinkovi ze SpartyFoto Michal Beránek (Sport)


Vloni to Jeřábek vyřešil chytře: Hovi chytal doma, kde mu fanoušci leží u nohou, zkušený Trvaj pracoval venku. Letní příprava naznačuje, že takový model by nemusel být špatný ani v další sezoně. Jenže taky je možné, že Trvaj pojme větší porci zápasů.


Proti Zlínu dal vzpomenout na výkony, které ho dovedly až do reprezentace a k angažmá v Rusku. Takhle byl několik sezon zvyklý držet Znojmo. Poslední sezona pro něho připomínala katastrofu, zakončil ji nemocí vnitřního ucha. Ovšem teď je zpět.

„Nejsem překvapený. Jirka je výborný brankář. Vidím to na každém tréninku. Pro mě to neznamená nic jiného než tlak na to, abych makal. To mám rád,“ nevzrušuje se Hovi nad tím, že by měl přijít o roli jasné jedničky.

Přestože po minulé sezoně neodmítal výhodné nabídky s tím, aby pak seděl na lavičce. „Jasné je, že chytat bude ten lepší,“ říká smířlivě.

Na to, kdo to podle nich bude, mají trenéři Komety ještě čtyři zápasy k dobru.

Jiří Trvaj Sasu Hovi
4 Zápasy 3
9 Inkasované góly 11
0 Čistá konta 1
2,25 Gólů na zápas 3,66

Michal Mikeska před Jiřím Trvajem
Michal Mikeska před Jiřím Trvajem

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud