15. října 2010 • 14:30

Nová soutěž: Euro Hockey Challenge

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejová reprezentace nebude v příštích dvou letech hrát před mistrovstvím světa přátelská utkání, všechny duely se budou započítávat do oficiálních soutěží. Vedle Euro Hockey Tour (EHT) se totiž nově stane součástí mezinárodního kalendáře Euro Hockey Challenge (EHCH), turnaj vypsaný pro dvanáct evropských národních týmů.



Podle žebříčku Mezinárodní hokejové federace (IIHF) bylo dvanáct evropských reprezentací rozděleno do dvou šestičlenných skupin, ve kterých sehrají vždy tři dvojutkání, a to i se soupeři z opačné skupiny. Nenarazí na sebe ale zástupci silné čtyřky Rusko, Česko, Finsko a Švédsko, kteří se v sezoně pravidelně utkávají v turnajích EHT.Hrát se bude v dubnu, kdy v jednotlivých domácích soutěžích postupně vrcholí boje play off.

"Po celé Evropě se v té době hrají přípravné zápasy, pro které se složitě hledají soupeři. Teď bude vše dané a bude to mít i hodnotu produktu," řekl generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Martin Urban na dnešním neformálním setkání s novináři v Praze.

Zástupci všech účastníků podepsali smlouvu na kongresu mezinárodní federace v druhé polovině září v Portoroži. Česká republika se představí ve skupině A společně s Ruskem, Slovenskem, Německem, Lotyšskem a Dánskem.

V béčku budou hrát Švédsko, Finsko, Švýcarsko, Bělorusko, Norsko a Rakousko."Země byly rozděleny podle takzvaného hada, aby obě skupiny byly stejně silné," řekl Urban. S ohledem na složení skupin na MS došlo jen k prohození Dánska a Rakouska, podle žebříčku IIHF nejslabších evropských týmů, které se v EHCH představí.

Česká reprezentace v dubnu příštího roku sehraje po dvou zápasech v Norsku a Bělorusku a doma proti Švýcarsku. O rok později přivítá Německo a Slovensko a bude hrát v Lotyšsku. Každoročně bude utvořena i konečná tabulka.

"Zvažovali jsme, že bychom ji dělali po dvou letech, až budou hrát všichni se všemi, ale dohodli jsme se, že tak učiníme každý rok. I když bude poměr domácích a venkovních zápasů nevyvážený," řekl Urban.

Zápasy budou z ekonomických důvodů netradičně řídit domácí rozhodčí s mezinárodní licencí. "Po dvou letech vše vyhodnotíme a pokud bude zájem, bude se v tom pokračovat a opět nabídneme účast nejlepším dvanácti zemím v Evropě," dodal Urban.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud