28. prosince 2016 • 11:40

Oliseh se stal druhým africkým trenérem v evropském fotbalu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Někdejší záložník nigerijské fotbalové reprezentace a její pozdější trenér Sunday Oliseh se stane novým koučem nizozemské druholigové Fortuny Sittard. Bude tak v současnosti teprve druhým africkým lodivodem na lavičce evropského klubu.


Dvaačtyřicetiletý Oliseh, jenž nastoupí do funkce příští týden, uzavřel v Sittardu smlouvu na rok a půl. Fortuně se nedaří a poté, co se propadla na třetí místo od konce tabulky druhé nejvyšší soutěže, propustila dosavadního trenéra Bena van Daela.

Oliseh v únoru opustil reprezentaci své vlasti po osmi měsících, neboť údajně nedostával plat. Bývalá opora Ajaxu, Juventusu či Dortmundu a olympijský vítěz z Atlanty 1996 žije po kariéře v belgickém Eupenu, jemuž nedávno pomáhal coby technický ředitel.

Zatímco evropští trenéři proudí do Afriky ve velkém, opačný přesun je raritou. Jediným africkým odborníkem působícím na starém kontinentu v první či druhé nejvyšší soutěži předních evropských lig byl dosud dřívější angolský reprezentant Lito Vidigal. Rodák z Luandy, který však vyrůstal v Portugalsku, vede Aroucu, momentálně dvanáctý celek tamní ligy.

Nejslavnějším africkým koučem je Mario Wilson, jenž pochází z Mozambiku. V letech 1978 až 1980 působil u portugalské reprezentace, vedle toho třikrát zkoušel štěstí v Benfice Lisabon.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud