20. prosince 2017 • 17:51

Ouředníček se pokusí na Dakaru překonat své maximum z roku 2009

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Vylepšit na Dakaru sedmé místo z roku 2009 v kategorii osobních automobilů bude cílem Tomáše Ouředníčka. Do náročné soutěže vstoupí s navigátorem Davidem Křípalou v barvách německého týmu South Racing Central Europe s vozem Ford Ranger. Tréninkovou verzi tohoto vozu dnes představil brněnský rodák Ouředníček hokejovým fanouškům Komety při dnešním extraligovém duelu s Chomutovem. Ostrý závodní vůz se tou dobou už plavil na lodi do Jižní Ameriky.


"Kometa je pro mě automatické spojení s mým městem. Chtěl jsem, aby její příznivci mohli fandit v lednu i motorismu. Na Dakar pojedu s klubovou vlajkou Komety, kterou vztyčím před startem. A rád bych to zopakoval v případě úspěšného výsledku i v cíli," řekl Ouředníček na dnešní tiskové konferenci v Brně.

Nejlepšího výsledku ze čtyř dosavadních startů na Dakaru dosáhl při své premiéře, kdy byl navigátorem Miroslava Zapletala. Jejich sedmé místo je historicky nejlepším českým výsledkem v kategorii automobilů.

"Očekávám, že se bude výsledková listina oddělovat hned na začátku. Ne v prologu, který je kousek od Limy. Ale hned další velký den se pojedou Peruánské duny. Ty jsem zažil a jsou hrozně zrádné," poznamenal Ouředníček.

Jihoamerické duny jsou podle jeho slov odlišné od afrických. "Jsou strašně nafoukané. Když vyjíždíte na dunu, tak nevíte, zda se za ní objeví nějaká malá dunka nebo trychtýř. Je to zrádné, v dunách někdy nezáleží na tom, jak jste dobrý pilot. Důležité je štěstí, že najedete dobrou stopu a nepromrháte spoustu času. Jedno zapadnutí v duně může znamenat deset až dvacet minut času. To už může být pro výsledek fatální," řekl Ouředníček.

Další záludnosti vidí brněnský pilot po dni volna v horách v Bolívii. "Tyto etapy se jedou ve velké nadmořské výšce. Připravujeme se na to už nyní. Každý máme doma alpský stan, který simuluje vysokohorské prostředí a už dva týdny v něm spáváme. Mám nastavenou výšku 3700 metrů, navigátor Křípala zvolil čtyři tisíce metrů. A pokud navíc v Bolívii zaprší, tak bude obtížné projet řečiště. Osobně mám taky problém v horách na úzkých cestách," přiznal Ouřednícek, který letošní Dakar vynechal a v roce 2016 skončil na 46. místě.

"Tehdy jsem v Bolívii zažil nejhorší chvíle ve své závodnické kariéře. Když se venkovní teplota pohybuje přes padesát stupňů a ve dvoutisícové nadmořské výšce už auto nechce jet. Ale doufám, že všechna úskalí překonáme a úspěšně dorazíme 20. ledna do cíle v Córdobě," dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud