20. ledna 2018 • 09:56

Mrkva dal gól, měl zákrok hlavou, ale narozeniny výhrou neoslavil

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Brankář Tomáš Mrkva předvedl v pátečním úvodním zápase čtvrtfinálové skupiny evropského šampionátu proti Německu deset zákroků včetně jednoho hlavou, vstřelil i gól, ale vítězný dárek k dnešním 29. narozeninám si nedal. Čeští házenkáři vinou dvanáctiminutového výpadku v závěru s obhájcem zlata prohráli 19:22 a na další senzaci po předešlých výhrách nad Dánskem a Maďarskem nedosáhli.


"Nemyslel jsem si, že Němce budeme mít tak na lopatě. Určitě je pro nás zklamání, že jsme to nedotáhli do vítězného konce. Ale myslím, že se nemáme za co stydět. Odvedli jsme výkon na hranici možností. Obrana stála perfektně, dostat 22 gólů od Němců, to hovoří za vše. Akorát 19 dát už je trochu míň, je to málo," citoval svazový web Mrkvu.

V brance nahradil Martina Galiu, který podal výborné výkony v předchozích dvou zápasech a byl jedním z hlavních strůjců nečekaného postupu. "My dva jsme super tým. Galoš odchytal dvě perfektní utkání a přeci jen už je trochu starší, musí si odpočnout," žertoval Mrkva. "Taková byla domluva, že půjdu na Němce. Fungovalo to dobře," doplnil už vážněji více než dvoumetrový rodák z Havířova.

Dnes slaví 29. narozeniny. "Škoda, že bez bodu. Aspoň jsem si dal gól," usmál se Mrkva, který v první půli skóroval přes celé hřiště střelou do prázdné branky.

Po změně stran zažil i méně příjemnou chvíli, když ho Patrick Wiencek trefil přímo do hlavy. Český brankář se skácel k zemi, ale po chvíli pokračoval. "Pecka to byla, ale v zápase to člověk nevnímá. To se v házené občas stává, myslím, že v tom určitě nebyl úmysl. Omluvil se mi i po zápase," podotkl Mrkva.

Litoval, že český tým při dvougólovém vedení několikrát nevyužil šanci více odskočit ve skóre. "Měli jsme je na lopatě, ale bohužel ve fázích, kdy jsme mohli odskočit na tři góly, jsme třeba zazdili trhák, nebo udělali blbou technickou chybu. Myslím, že to rozhodlo," mínil Mrkva, který od roku 2010 působí v Německu.

"Že bych měl hráče přečtené, to bych úplně neřekl, ale samozřejmě člověk to vidí častěji, než kdybych hrál někde jinde. Hrál jsem proti těm hráčům. V Německu jsou návyky v první i druhé bundeslize podobné a fixované od malička. Je to moje výhoda. Škoda, že jsme to nedotáhli do vítězného konce," litoval Mrkva.

Český celek má v šestičlenné čtvrtfinálové skupině na kontě dva body a je v tabulce pátý. Do semifinále postoupí první dva týmy. "Ve hře ještě určitě jsme, jestliže vyhrajeme dva zápasy, budeme mít šest bodů. Kdybychom teď měli dva navíc, bylo by to určitě lepší. Nebo alespoň bodík bychom si zasloužili za tento výkon," řekl Mrkva. "Teď si dopřejeme tři dny volna a pak na jdeme na Makedonce," dodal s dalšímu utkání.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud