23. ledna 2018 • 16:09

Krasobruslařka Dušková od operace doufala v olympiádu a vyšlo to

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Od úspěšné operace kolena, kterou podstoupila na začátku listopadu, krasobruslařka Anna Dušková navzdory všem obavám doufala, že olympijské hry stihne. Plán léčby byl sestavený směrem k tomuto cíli a rehabilitace byla úspěšná. Dušková už může naplno trénovat společně s Martinem Bidařem a dnes nafasovali olympijské oblečení, aby mohli v Pchjongčchangu reprezentovat v kategorii sportovních dvojic.


Juniorští mistři světa z roku 2016 si olympiádu zajistili při zářijové dodatečné kvalifikaci v Oberstdorfu. Jejich sen jim ale na konci října málem zhatil nešťastný pád při rozcvičce na suchu, kdy zkusili trojitý twist. Dušková po nezdaru dopadla na koleno, které ji rozbolelo. Nejdřív to považovali za naraženinu, ale po pár dnech odpočinku bylo koleno při tréninku nestabilní a magnetická rezonance odhalila přetržený vaz.

Dušková musela na operaci a bála se. "Nejdřív jsem si říkala, že se bojím, že se ta operace nějak pokazí. Když jsem byla po operaci, tak jsem se bála, že se nevrátím k normálnímu bytí, protože jsem nemohla ani chodit. Bylo to strašně těžký," vyprávěla dnes novinářům.

Nervózní byl také její partner a trenérka Eva Horklová, ale za olympijským snem si šli dál. "Celou dobu jsme doufali, že se to povede, a všechno jsme dělali pro to, abychom mohli na tu olympiádu. I pan doktor naplánoval operaci co nejdřív a takovou metodou, aby se to stihlo co nejrychleji a abych stihla aspoň měsíc přípravy," řekla Dušková.

Ještě před Vánoci se vrátila na led a 23. prosince si vyzkoušela první jednoduchý axel. I když tou dobou ještě skákat neměla. "Nedala jsem si říct a chtěla jsem to všecko vyzkoušet, protože jsem měla strašnou radost, že konečně jdu na trénink," vyprávěla. Po Vánocích přišly na řadu dvojité a krátce po začátku nového roku i trojité skoky.

Dušková zároveň musí posilovat operovanou pravou nohu, protože právě na ni při výjezdech dopadá. Tréninkové i závodní manko je znát. V olympijské sezoně kromě zářijové kvalifikace neabsolvovali žádný závod. Zhruba tři měsíce spolu navíc nebruslili. "Když najíždíme ty jízdy, krátký program a volnou jízdu, tak to musíme trénovat pravidelně a vcelku. Když se to dlouho nejezdí, tak se ztratí ten cvik. Ti dva se musejí sehrát a potom se ta souhra vytratí," popsala Dušková hlavní úskalí.

Bidař dlouho trénoval sám. "Zase jsem zapracoval na sólových skocích, v tom to bylo dobré. Teď už můžeme jezdit všechno, tak už to bude dobrý," poznamenal. Aktuálně jsou v podobné situaci jako před olympijskou kvalifikací. "Vrátili jsme se k tomu, co už jsme uměli. Nechtěli jsme ani nějaký větší nebo těžší prvek zařazovat. Chtěli jsme zlepšovat kvalitu toho, co umíme, a to si myslím, že teď děláme," uvedl Bidař.

Osmnáctiletí krasobruslaři se na olympijskou premiéru těší. Chtějí zajet čistou jízdu a touží po postupu do volných jízd. Duškovou nadchlo i olympijské oblečení. "Jsem holka, mám ráda oblečení, módu. Vždycky sleduju všechny ty olympijské kolekce, které tam jsou. Potom se mi líbí, že si ti sportovci nějaké to oblečení i vyměňují. Mají pak suvenýr z jiné země."

Do Pchjongčchangu Dušková s Bidařem odletí 5. února, krátký program sportovních dvojic je na programu 14. února.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud