31. ledna 2018 • 15:21

Forejtek byl na MS juniorů pátý ve sjezdu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Lyžař Filip Forejtek skončil pátý ve sjezdu na mistrovství světa juniorů v Davosu a vyrovnal nejlepší český výsledek v této disciplíně v historii. Od medaile ho ve dvoukolovém závodě dělilo 25 setin sekundy. Za vítězným Švýcarem Marcem Odermattem zaostal o 28 setin.


Forejtek napodobil Vlastimila Maxu, který byl pátý ve sjezdu v roce 1988. Do elitní desítky se v této disciplíně naposledy dostala z českých reprezentantů před devíti lety Klára Křížová, která byla devátá.

Forejtkova pátá příčka je zároveň vyrovnaným nejlepším umístěním českého juniora či juniorky na světovém šampionátu ve sjezdovém lyžování za posledních 13 let. Před šesti lety byla Kateřina Pauláthová pátá ve slalomu. Lépe si předtím vedli naposledy Šárka Strachová (ještě jako Záhrobská) a Filip Trejbal, kteří v roce 2005 v italské Bardonecchii vybojovali tituly ve slalomu.

Dvacetiletý Forejtek, který je v nominaci na olympijské hry v Pchjongčchangu, startuje na juniorském mistrovství světa počtvrté. Jeho maximem dosud bylo 15. místo v kombinaci z roku 2016, ve sjezdu skončil nejlépe loni v Aare na 24. pozici.

Ve Světovém poháru absolvoval Forejtek sjezd poprvé nedávno ve Wengenu, kde v proslulém závodě na Lauberhornu obsadil 51. místo.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud