16. února 2018 • 19:16

Horolezci dnes v Liberci ocenili dva mimořádné výkony

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Lezec Adam Ondra a tandem Marek Holeček a Zdeněk Hák obdrželi dnes v Liberci od Českého horolezeckého svazu (ČHS) ocenění Výstup roku s hvězdičkou. Takové ocenění označuje mimořádný výkon na světové úrovni.


Ondra loni posunul hranici obtížnosti sportovního lezení, když vylezl v norském Flatangeru nejtěžší cestu světa a zavedl nový stupeň obtížnosti 9c. Unikátní byl také prvovýstup jihozápadní stěnou na vrchol jedenácté nejvyšší hory světa Gašerbrum I v Himálaji. Holeček se o zdolání osmitisícovky touto cestou pokoušel neúspěšně čtyřikrát, povedlo se mu to až loni s Hákem.

Předseda horolezeckého svazu Jan Bloudek označil za symbolické, že ocenění dostal Holeček dnes, kdy se v nedalekém Bedřichově konal Memoriál Zdeňka Hrubého - závod v běhu na lyžích. Hrubý byl partnerem Holečka při prvních dvou neúspěšných výstupech a druhý se mu stal osudným. Při sestupu se v roce 2013 zřítil a zahynul.

Výstupem roku ocenil svaz, který má 20.000 členů, i dalších pět počinů. Z toho dva se povedly v pouštní oblasti Jordánska. Prvním ženským přelezem cesty Rock Empire obtížnosti 8A se mohou chlubit Tereza Svobodová a Petra Růžičková. Matěji Svojtkovi a Jáchymovi Srbovi se zase povedl prvovýstup cesty Sultan Al Mujahidin 8b+. "Což je nejtěžší cesta v té oblasti," dodal Bloudek.

V ledolezení získala ocenění Lucie Hrozová za prvovýstup Arya v jeskyni islandského ledovce a skialpinistickým výkonem loňského roku se stal sjezd Karla Svobody a Rostislava Tomance jihozápadní stěny Kežmarského štítu ve Vysokých Tatrách. Talentem roku se stala šestnáctiletá Eliška Adamovská. "V mladém věku už leze i těžké cesty ve skalách," dodal předseda horolezeckého svazu. Adamovská zvládla už i cestu obtížnosti 8C.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud