22. června 2018 • 23:01

Švýcaři na MS otočili po gólu v 90. minutě zápas se Srbskem

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Fotbalisté Švýcarska na mistrovství světa otočili zápas se Srbskem a vyhráli 2:1. Od páté minuty sice v Kaliningradu prohrávali po gólu Aleksandara Mitroviče, po přestávce ale nejprve vyrovnal Granit Xhaka a po úniku v 90. minutě rozhodl Xherdan Shaqiri.


Zápas, který měl i politický podtext, protože Srbsko neuznává samostatnost Kosova, z nějž pochází několik hráčů Švýcarska, začali lépe Srbové. Už v páté minutě zahrozil Mitrovič, který nejprve hlavičkoval vedle, ale vzápětí dostal šanci na reparát a po centru Tadiče otevřel skóre.

Ve svižné první půli poté převzali iniciativu Švýcaři a v 10. minutě mohl vyrovnat Dzemaili, který v dobré pozici střílel z voleje mimo. Po půlhodině hry se po rychlé kombinaci dostal za srbskou obranu opět Dzemaili, ale i když byl sám před brankářem, nedokázal v těžké pozici dobře zamířit.

Srbové se od úvodního gólu především bránili a v útoku se připomněli až v závěru prvního poločasu. Nejprve nedokázali po rohovém kopu zakončit Tadič ani Matič a chvíli na to neuspěl znovu Tadič, který pohotově vystřelil po přiklepnutí od Milinkoviče-Saviče.

"S první půlí můžeme být spokojení, protože takticky i technicky jsme ji zvládli. Pak jsme dostali naivní gól a vyrovnání nás rozhodilo," řekl srbský kouč Krstajič.

Krátce po přestávce nejprve hlavičkoval Mitrovič těsně nad a z protiútoku Švýcaři vyrovnali. Shaqiriho střelu ještě zblokoval obránce Kolarov, ale k míči se dostal Xhaka, který se prosadil ranou k pravé tyči. Chvíli poté už mohli Švýcaři vést, ale Shaqiriho střela z rohu vápna trefila tyč.

"Pro nás byl zápas jako jízda na horské dráze," uvedl kouč Švýcarska Petkovic. "Soupeř šel do vedení a myslím, že po prvním poločase nám moc lidí nevěřilo. Ale my jsme se zvedli a dokázali jsme se vyrovnat se srbskou bojovností, která nám dělala velké problémy především při centrech do vápna," dodal.

Srbové sice mohli cítit křivdu, když sudí místo penalty za jasné fauly hned dvou obránců na Mitroviče odpískal útočný faul, ale závěr zápasu vůbec nezvládli. V 90. minutě přišli při útočné akci o míč, soupeř rychle rozehrál, Shaqiri šel zcela sám na brankáře Stojkoviče a s přehledem rozhodl.

Po gólu si Shaqiri sundal dres a oslavil branku gestem, které připomínalo orlici z kosovského znaku. "Dostal jsem skvělou přihrávku a věděl jsem, že z toho může být velká šance, tak jsem co nejrychleji běžel dopředu. O oslavě gólu nechci mluvit. Všichni víme, že ve fotbale je hodně emocí. Nic víc bych v tom nehledal," řekl Shaqiri.

Švýcaři mají v tabulce skupiny E po dvou kolech čtyři body stejně jako Brazílie. Srbové, kteří dnes promarnili šanci zajistit si v předstihu místo v osmifinále, jsou o bod zpět na třetí příčce. Poslední je bez bodu i šance na postup Kostarika, s kterou se na závěr utkají Švýcaři. Srbové si zahrají o postup s Brazílií. "Musíme vyhrát, nic není nemožné. Soupeř je favorit, ale víme o několika jeho slabinách, které se pokusíme využít," uvedl Krstajič.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud