20. srpna 2018 • 23:06

Obránce Jeřábek bude pokračovat v NHL, upsal se Edmontonu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Hokejový obránce Jakub Jeřábek bude v NHL působit v Edmontonu, se kterým uzavřel jako nechráněný volný hráč roční smlouvu. Klub finanční podmínky nezveřejnil. Sedmadvacetiletý odchovanec Plzně v minulé sezoně v nejlepší lize debutoval v dresu Montrealu a ve druhé polovině února přestoupil do týmu pozdějšího šampiona Washingtonu. Za Capitals ale neodehrál dostatečný počet zápasů, aby patřil mezi vítěze Stanley Cupu.


"O Jakuba byl v NHL zájem, určité nabídky se objevily, ale nebyly úplně optimální. V tomto období probíhá druhá vlna podpisů volných hráčů, nepochybovali jsme o tom, že to klapne. Šlo jen o to, aby spolupráce splňovala určité představy. Aby dávala smysl po hokejové i finanční stránce," řekl serveru hokej.cz Michal Sivek ze společnosti Eurohockey Services, která Jeřábka zastupuje.

Účastník dvou mistrovství světa zamířil do NHL loni po ročním angažmá v KHL v dresu Podolsku. Uzavřel s Montrealem jako nedraftovaný volný hráč roční dvoucestnou smlouvu na 925 tisíc dolarů. Za Canadiens sehrál 25 utkání a připsal si čtyři body za gól a tři asistence. Na farmě v Lavalu zaznamenal v 17 duelech 11 bodů za jednu trefu a 10 přihrávek.

Washington jej získal 21. února výměnou za právo volby v pátém kole draftu v příštím roce. Za Capitals nastoupil v základní části v 11 duelech a nasbíral čtyři body za gól a tři asistence. V play off se objevil jen v prvních dvou duelech a zaznamenal přihrávku. K tomu, aby jeho jméno nechybělo mezi držiteli Stanleyova poháru, bylo potřeba alespoň 41 utkání v základní části či nejméně jeden start ve finálové sérii.

Přestože měl Jeřábek finančně zajímavé nabídky na návrat do KHL, rozhodl se pokračovat v Severní Americe. "Z KHL jsme registrovali značný zájem od předních klubů, ovšem Kuba jednoznačně preferoval NHL. Chtěl tam pokračovat, návrat do Evropy tedy ve hře nebyl," podotkl Sivek.

Jednalo se i o možném pokračování ve Washingtonu. "Ovšem bylo to otevřené jen do chvíle, než klub podepsal Brookse Orpika. Pak už ne," řekl Sivek.

Edmonton hledal náhradu za zraněného slovenského beka Andreje Sekeru. "Je pravda, že Oilers pak hledali podobný typ obránce. Kuba je ofenzívním bekem s držením hokejky nalevo. Věříme, že by mu angažmá u Oilers mohlo vyhovovat. Jde do útočně laděného týmu s velkou perspektivou," dodal Sivek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud