26. září 2018 • 17:35

Všichni čeští kanoisté a kajakářky jsou v semifinále MS slalomářů

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Stoprocentně úspěšní byli čeští vodní slalomáři v dnešních kvalifikacích na mistrovství světa v Riu de Janeiro. Na olympijském kanále hned z 1. kola postoupili do pátečního semifinále všechny kajakářky v čele s mistryní světa z roku 2015 Kateřinou Kudějovou a kanoista Lukáš Rohan. Jeho týmoví kolegové Vítězslav Gebas a Tomáš Rak využili druhou šanci. Kajakáři a kanoistky mají kvalifikaci ve čtvrtek.


Z kajakářek si nejlépe vedla Kudějová, která díky čisté jízdě obsadila šestou příčku. Na vítězku kvalifikace Jessicu Foxovou z Austrálie ztratila bezmála čtyři sekundy. "Jelo se mi dobře, ale moc mi nevycházely povody na válcích. Všude jsem se tam zasekla. Chtěla jsem si trochu pojistit bránu, kterou jsem minula na olympiádě, jela jsem úplně do válce a trochu jsem tam zůstala. Ale byla to hezká jízda, mám z ní dobrý pocit," uvedla v tiskové zprávě Kudějová, která se ve finále OH musela vracet do branky a skončila desátá.

Do postupové dvacítky se vedle ní vešly i dvanáctá Barbora Valíková a sedmnáctá Veronika Vojtová.

Třiadvacetiletý Rohan potvrdil, že by měl být podle světového žebříčku aktuálně nejlepším českým kanoistou. V úvodní kvalifikační jízdě obsadil osmnáctou příčku, což ho zařadilo mezi přímo postupující. Jel sice čistě, ale na nejrychlejší slovenskou legendu Michala Martikána ztratil přes pět sekund. "Cílem bylo dostat se do semifinále a nejet druhou jízdu. Nebylo to dokonalé, udělal jsem tam chybu ve středu, ale zaplaťpánbůh to i s tou chybou stačilo," komentoval svůj výkon Rohan.

Bronzový medailista z ME Rak i čtvrtý muž olympijského závodu Gebas skončili v prvním kole pod čarou a museli se na trať vydat znovu. Druhé kolo lépe sedlo Gebasovi, který se na rozdíl od toho prvního vyhnul "šťouchu" a skončil čtvrtý. Rak rovněž po čisté jízdě uzavřel postupovou desítku z druhého kvalifikačního kola.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud