11. listopadu 2018 • 17:02

O účasti na MS v Dauhá nakonec ještě žebříček rozhodovat nebude

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Způsob kvalifikace na atletické mistrovství světa v příštím roce v Dauhá bude nakonec stejný jako dosud. Mezinárodní federace IAAF odložila zamýšlený systém účasti na základě světového žebříčku, byť na zavedení oficiálního rankingu v jednotlivých disciplínách od nového roku se nic nemění.


IAAF to vysvětlila tím, že přes všeobecnou podporu vzniku žebříčku je třeba nový systém ještě nechat "uzrát", případně doladit, aby byl spravedlivý vůči všem sportovcům i regionům. První rok tedy bude svým způsobem zkušební a jako hlavní kritérium kvalifikace bude sloužit až v sezoně 2020, v níž budou vrcholem olympijské hry v Tokiu.

"Jsme pevně přesvědčeni, že žebříček je pro atlety nejlepší způsob, jak se kvalifikovat na budoucí šampionáty. Zavedení změn ale vyžaduje čas, protože je důležité, aby sportovci a svazy tento komplexní systém pochopili," uvedl na webu IAAF její prezident Sebastian Coe. "Umožníme tím všem zažít světový žebříček v praxi a pochopit ho, dřív než bude systém naplno spuštěn," dodal.

Kvalifikační systém pro šampionát v Kataru tak bude stejný jako doposud. Hlavním kritériem budou vypsané účastnické limity a divoké karty obdrží mistři světa (včetně oštěpařky Barbory Špotákové) či celkoví vítězové Diamantové ligy 2019. Mistrovství světa v Dauhá začne 27. září 2019.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud