Adam Nenadál
7. června 2016 • 05:30

LeBron nehraje jen o prsten, ale také o pozici mezi nesmrtelnými

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pokud vás letošní finále NBA vábilo představou těsných a napínavých bitev, které rozhodují až dramatické střely v posledních vteřinách, musíte cítit zklamání; já se mu ubránit nemohu. Golden State Warriors zatím demolují Cleveland Cavaliers s historickou razancí: po prvních dvou zápasech série je rozdíl ve skóre těžko uvěřitelných 48 bodů. Pro Cavs je to pohroma – žádný jiný klub v dějinách NBA nedostal na úvod finále takový výprask...

 



Ani všemocný LeBron James na všechno nestačí. „Král“ prohrál s Warriors v součtu s loňským finále (které mělo stejné obsazení) a letošní základní částí už sedm zápasů v řadě – tak otřesnou bilanci nemá s žádným jiným týmem NBA.

James ale nehraje jen o třetí mistrovský prsten; jde i o jeho místo v basketbalovém panteonu superhvězd, kde má bezpochyby své čestné místo. V téhle elitní společnosti (jakkoliv je to kruté) rozhodují jen a pouze prsteny – a také finálová bilance. Bohužel, tou se LeBron mezi legendami chlubit nemůže. Pokud se bude letošní finále i dál hrát podle not ostrostřelců z Golden State (a nic nenasvědčuje tomu, že by Cavaliers našli vlastní rytmus), podepíše si James následující statistiku: dvě vyhraná finále NBA, ale také pět prohraných...

To je mezi „nesmrtelnými“ rarita. Žádná z novodobých osobností NBA, které LeBron v individuálních statistikách předehnal či brzy předežene, nemá ve finále pasivní skóre. Jen namátkou: Kobe Bryant 5 : 2, Magic Johnson 5 : 4, Tim Duncan 5 : 1, Shaquille O´Neal 4 : 2, Larry Bird 3 : 2, a samozřejmě Michael Jordan 6 : 0... Jinými slovy: na tom nejvyšším levelu neprohrála žádná superhvězda tolikrát, jako James.

Finále NBA, Warriors vs. Cavaliers. LeBron neztratí dvě finále, věří expert
Video se připravuje ...

Jistě, tento výčet lze brát i jako důkaz LeBronovy výjimečnosti – a v tomto ohledu se ho nedávno zastal i legendární Jerry West. James často nese nejtěžší břemeno a dokáže i z průměrného kádru vymačkat maximum. Je lídr, inspiruje své spoluhráče, táhne je jako nikdo jiný. Jenže ani sebelepší individualita nedokáže sama strhnout finále NBA na svou stranu (viz Allen Iverson, 2001).

Jakkoliv je to trochu nefér, z pohledu basketbalových puristů se Jamesův historický „škraloup“ bude připomínat vždy, když přijde jeho jinak famózní kariéra na přetřes.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud