Jakub Hlaváč
3. prosince 2013 • 12:50

Lev hrál proti Petrohradu možná nejlepší zápas své historie. Chvála mu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hrozili pěstmi hvězdám Petrohradu. Fanoušci se ve středu na Lvu rozlítili do ruda a někteří přecházeli až do běla. Cítili nespravedlnost, cítili se SVÝM mužstvem. Jak důležitý to pro pražský klub jev. Lidi za něj chtěli bojovat. A tým si to zasloužil. Protože hrál jako tým. Výtečně.



Pozor, tady se neobhajuje pivo letící na střídačku SKA. Ačkoliv její osazenstvo potřebovalo poněkud zchladit, není na publiku, aby se o to staralo. Nicméně pocit sounáležitosti mezi tribunami a muži se lvem na prsou byl příkladný.

Však si také ochozy užívaly jeden z nejlepších a dost možná ten úplně TOP zápas v nepříliš dlouhé historii prvního českého celku v KHL. Takhle bitva opravdu nepostrádala nic, liga se jí může chlubit a sestřihat ji do reklamních spotů.

Že bude bavit Petrohrad, to se při pohledu na jeho soupisku očekává tak nějak automaticky. Ijla Kovalčuk, Roman Červenka a další a další. Souhvězdí umístěné na hokejovou oblohu za účelem zářit nezklamalo.

Ale byl tu i druhý soubor. Lev. A odehrál představení ještě o něco vyšší úrovně. Diváci od něj vyžadují, že se bude prát. Že se bude schopný obětovat za hymnu, která mu hraje před zápasy. Za hymnu České republiky.

Ve středu nebylo možno navzdory prohře vytknout nic. Už první dvě minuty stály za to, hráči SKA nemohli seskočit z kolotoče, na který je útočná formace Jiřího Novotného posadila. Na nějaké velké vydechnutí pak nebyl čas další tři hodiny. Na ledě se prakticky neustále něco dělo.

Když už jsme zmínili Jiřího Novotného. Dlouho se v sezoně trápil, nemohl se trefit. Bylo vidět, jak ho to na ledě žere i vinnou zranění se nedostával na svůj obvyklý level. Ovšem co předvedl proti Petrohradu… Poklona, pane kapitáne.

V oslabení tří proti pěti trvajícím 94 sekund neslezl z ledu po prvním zásahu pukem do brusle. Neslezl ani po druhém. I tyhle dva bloky hodně pomohly k přežití kritického momentu bez úhony. Novotný pak do střely padl ještě jednou, tentokrát ji po sprintu do obrany chytil do boku. Příkladné chování.

Stejně jako když se šikula Jakub Klepiš zastával svého gólmana v mele na brankovišti. V potyčce s Viktorem Tichonovem si počkal na správný okamžik a následně mu nadělil několik dobře mířených direktů. Jeden za všechny, všichni za jednoho.

Platilo to i po konci prodloužení, v jehož závěru inkasoval Novotný úder do hlavy, což si následně jel vysvětlovat se soupeřovou střídačkou i s rozhodčími. Poměrně oprávněně běsnil. V tu chvíli se postavily i tribuny. Za něj.

Vzápětí je ještě víc vyhecoval mstitel Nathan Oystrick, který dal poměrně jasně najevo, že na jeho šéfa se beztrestně sahat nebude. V dresu hostí se mu byl ochotný postavit Igor Makarov, nicméně sudí s vypjetím všech sil hrozící řeži zabránili.

VIDEO: Takhle zuřil Oystrick

A přišel vrchol večírku. Samostatné nájezdy. Jak dopadly, asi víte. Jakub Klepiš dvakrát úspěšně ukázal svou precizní kličku do bekhendu, potřetí ho brankář Alexandr Salák vychytal. Na druhé straně excelovali Roman Červenka a Ijla Kovalčuk. Oba měli dva pokusy, oba byli stoprocentní.

Odcházelo se domů. Ale tenhle zápas se ještě dohrával. V hlavách návštěvníků, u piva, na sociálních sítích. Zasloužil si to. Nezbývá, než si přát více takových.

Sekáč v šanci před Salákem
Sekáč v šanci před Salákem

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud