Jan Vacek
27. prosince 2016 • 12:36

Kritika sparťanských legend: špatný směr, špatné načasování

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Budu upřímný. Počátkem října, kdy David Holoubek převzal první tým Sparty, jsem na jeho adresu zaslechl spoustu kritiky. Od kolegů, od známých, nyní i od samotných bývalých opor letenského klubu. Otevřeně říkám, že ji nechápu. Nejsem zastáncem toho, aby se kolem mladého kouče budovala gloriola dokonalosti, na druhou stranu je třeba zdůraznit jednu věc: Celá Sparta by měla Holoubkovi děkovat za to, co pro ni během tak krátké doby udělal.



Co vlastně David Holoubek udělal v nové roli špatně? Během necelých tří měsíců pod jeho vedením ztratila Sparta body ve třech ligových zápasech. Za remízu v Brně, kde inkasovala v poslední minutě nastaveného času po skandální chybě čárové sudí Lucie Ratajové. Za remízu v Liberci, kterou určil svým brzkým vyloučením lídr Bořek Dočkal . A za porážku v Plzni. Tady lze s čistým svědomím říct, že jde za Holoubkem. Nevhodným střídáním nedokázal svému týmu pomoci, Pražané navíc na duel nebyli dobře psychicky připravení. Jenže to je vše, jinak byla Sparta stoprocentní.

Evropa? Čtyři výhry v řadě, skalpy Interu i Southamptonu a suverénní postup do jarní části. To je úžasný úspěch. Navíc se neustále zapomíná, v jakém stavu Holoubek tým přebíral. Sparta byla po prohře v derby se Slavií na dně, navíc jí drtila obrovská marodka.

Samotný kouč před nástupem do funkce věděl, že strká hlavu od oprátky, že se vydává na téměř sebevražednou misi. Jenže obstál, Spartu si přehodil přes rameno a vyvedl ji z největší hloubky propasti do míst, kde se může alespoň trochu nadechnout. Kdyby při tom tuhle výzvu nepřijal, co by se Spartou bylo? Jindřich Trpišovský nabídku tým vést odmítl, další varianty klubové vedení na stole ani nemělo. Holoubek ho svým způsobem zachránil.

Jenže pro českou náturu je to zkrátka málo. Pokud jsme v něčem opravdu dobří, tak ve schopnosti kritizovat a shazovat to, co jiný dokázal. Zářným příkladem je legendární obránce Letenských Jiří Novotný a jeho postoj k obsazení trenérského postu Sparty. „Šanci měl dostat Michal Horňák, který vyhrál s juniorkou ligu. Holoubek je Hřebíkův kůň, rozhodují tam vztahy, což mě jako sparťana mrzí,“ nechal se před pár dny slyšet.

Není to náhodou tak, že Horňák je Novotného kůň? Hráli spolu, jsou dobří kamarádi... Aniž bych chtěl jakkoli snižovat trenérské schopnosti Michala Horňáka, stále platí, že juniorská soutěž má výrazně pošramocenou pověst. Ti opravdu nejtalentovanější hráči míří z kategorie U19 rovnou do seniorského fotbalu. V juniorské lize taková kvalita není. Mimochodem, kdo připravil Horňákovi hráče pro úspěch v juniorské soutěži? Ano, David Holoubek.

Legendární Novotný o Spartě: Někde je chyba, ale v titul věřím
Video se připravuje ...

Podivné je i načasování těchto ostrých slov, kterými nešetřil ani bývalý středopolař Lukáš Zelenka. Proč nyní? Proč tahle kritika nepřišla loni na jaře, kdy Sparta opět selhala v boji o titul? Proč nepřišla v létě, kdy tým zcela vyhořel v boji o Ligu mistrů proti Steaue Bukurešť? Proč se neobjevila v úvodu podzimu, kdy Sparta v lize rozdávala body po hrstech? Jednoduchá odpověď: Nebyl tam ten hlavní motiv: David Holoubek. Muž, který leží bývalým legendám Sparty v žaludku třeba proto, že dostal pověření vést tým na úkor asistenta Zdeňka Svobody. Mimochodem rovněž velkého kamaráda Jiřího Novotného a spol.

Holoubek byl napříč podzimem pod lehkou kritikou i vzhledem ke způsobu hry, jaký týmu ordinoval. Ano, Sparta nepůsobila v zápasech tak dominantně, neostřelovala branku soupeře z každé pozice a nevyžívala se ve vysokém držení míče. Jenže byla mimořádně účelná, údernější v koncovce a pevnější v defenzivě. Jenže pro mnohé je to stále málo. Je to zhruba podobné, jako byste poprosili kamaráda, aby vám pomohl vyměnit píchlé kolo u auta. On by nezaváhal, celou práci by odvedl za vás. A vy byste mu místo poděkování vyčinili, že mu to trvalo příliš dlouho.

Holoubek dělá maximum, aby Spartě pomohl. Není dokonalý, nikdo z nás není. Ale pracuje na sobě, je upřímný, hraje na rovinu. V české fotbalové džungli platí za naprosto ojedinělý úkaz. Místo slov kritiky si rozhodně zaslouží podporu a obdiv.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud