Jaroslav Kalina
24. března 2018 • 09:00

Jágr efekt funguje. Ale Kladno dostala do baráže hlavně Hořavova práce

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtyřleté čekání na baráž zlomili pod dohledem svého krále. Družina Rytířů z Kladna konečně od roku 2014, kdy upadla do nevyzpytatelného bludiště první hokejové ligy, nemusí už jen doufat. Nyní mohou o návrat do extraligy i bojovat. U nečekaně hladkého proražení nástrah v cestě do baráže byl přítomen i Jaromír Jágr. Kladenská legenda v nejdůležitějších momentech nepomohla góly, ale radami a svým působením na hráče jako majitel. Pod takovou hokejovou osobností si hráči nedovolili nic vypustit. Tvář týmu však nevtiskl slavný hráč s č. 68, ale ostřílený stratég Miloslav Hořava.



Tři roky ve snaze vrátit klub do extraligy se v Kladně zkoušelo všechno možné. Drahé nákupy či sázka na zkušené odchovance a extraligové bardy. Nic z toho nepomohlo. Očekávání tradičního českého klubu upadalo a pozornost se čím dál víc začala upínat do Českých Budějovic.

Teprve před rokem si vedení Rytířů řeklo, že utáhne opasky, zacelí tým dravými domácími mladíky a především přivede kvalitního trenéra. Povedlo se. Otěže hlavního lodivoda převzal do rukou Miloš Hořava, a jak bývá u šestapadesátiletého kladenského rodáka pověstné, zbytečně neřečnil a vrhl se rovnou do práce.

K ruce si vzal svého předchůdce Pavla Pateru a spolu s ním rozjel nynější sezonu s heslem: Nechceme v týmu lenochy! Chvíli to trvalo, než Hořava nakazil svůj tým útočným a rychlým hokejem, v průběhu sezony se však začaly postupně ukazovat výsledky. Mužstvo předvádělo hokej s agresivním tahem dopředu a se zpevňujícím se obranným valem vzadu. Efekt práce dvou kladenských legend se projevil i v disciplinovanosti. Když před sezonou přicházel mezi Rytíře známý extraligový rebel David Štich, duo Hořava-Patera mu promluvilo do duše. Z raubíře se najednou stal pevný držák kladenské obrany.

Kladno s Hořavou si po celou dobu drželo solidní pozici mezi elitou první ligy a s blížícím se koncem základní části ladilo v tichosti formu na play off. Z Litvínova se vrátil Miloslav Hořava mladší a společně se svým otcem a bratrem Petrem vytvořili rodinný klan. Ofenzivu navíc ještě posílila posila z KHL v podobě Antona Kurjanova.  

V polovině února však přišel senzační šok! Návrat do Česka ohlásil nejslavnější odchovanec klubu Jaromír Jágr s cílem pomoct Rytířům zpět mezi elitu. Kolem středočeského města začala zběsilá mánie. Kamkoliv vkročili Kladenští se svou legendou, strhla se o ně vždycky obrovská poptávka. V tu chvíli jen málo kdo řešil, který trenér velí střídačce. Veškerá pozornost mířila na Jágra a Hořava se svou prací zůstal v ústraní.

Jágr v baráži? Neupínáme se na to, nám pomáhá i na střídačce, hlásí Hořava
Video se připravuje ...

Těžko říct, zda toto velké pozdvižení trenérského mazáka rušilo při práci. Zbytečně nevzrušující se zkušený kouč se přes to nejspíš přenesl. Nicméně po návratu hokejového velikána potkal Kladno zkrat a nedařilo se. Hráči nešli dravě dopředu a vzadu byli zmatení. Vypadalo to, jakoby ve všem spoléhali na šestačtyřicetiletého matadora.

Zlom přišel v pátém zápase s Jágrem na ledě, kdy kladenskou legendu poslal na marodku již bájným hitem havířovský Marek Sikora. Karta se obrátila a Rytířům to opět začalo jezdit. Ano, všechny neustále zajímalo, kdy a jestli vůbec se Jágr vrátí do hry, trenéři se však od těchto otázek oprostili a během toho všeho přesunuli tým do formy, kterou měl před příchodem velikána.

S výběrem, který Hořava s Paterou od léta piloval, odstartoval i rozhodující fázi sezony. O bleskové starty, které Jágr absolvoval od prvního utkání play off, se držitel olympijského stříbra a bronzu příliš nestaral. První série se vyvíjela příznivě a tak Hořava svému zaměstnavateli vyhověl. Tuto záležitost však nechal čistě na něm a soustředil se na další boje ve vyřazovací části.

Čtvrtfinále s Prostějovem Kladno přešlo bez větších problému a následně všichni z klubu věděli, že je čeká přetěžká zkouška s českobudějovickým Motorem. Uvědomovala si to i hvězdná 68. Od úvodního utkání semifinále tak k mžikovým nástupům přidal Jágr i setrvání na střídačce a začal sdělovat své poznatky svým spoluhráčům a trenérům. Spojení stratéga Hořavy a legendární dvojice Patera a Jágr fungovalo víc než skvěle. Přímo senzačně! Velkého favorita z jižních Čech dokázali obrovsky zaskočit a se skvěle tahajícím týmem dokráčet až k vysněnému postupu do baráže.

Předčasný návrat Jaromíra Jágra domů znamenal pro Kladno a jeho šanci vrátit se mezi elitu rozhodně velkou roli. Tu klíčovou však sehrál kouč pardál s týmovou ikonou po boku. Byli to oni, kteří s mužstvem odmakali celou sezonu a nestrpěli ve svých řadách žádného lenocha. Od příštího týdne se ukáže, zda spolupráce tria Hořava-Patera-Jágr přinese své ovoce i v poslední - a nejdůležitější - fázi sezony.

Baráž? Je to pro mě motivace dál trénovat a nekončit, prohlašuje Jágr
Video se připravuje ...

Bývalý osobní kouč Jaromíra Jágra a nynější kouč Budějovic Marian Jelínek gratuluje legendě k postupu
Bývalý osobní kouč Jaromíra Jágra a nynější kouč Budějovic Marian Jelínek gratuluje legendě k postupu

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud