Jaroslav Kalina
22. dubna 2022 • 21:26

Když nemáte Tomáška, dejte na to Řepík. Třinec pálí, ale Sparta potřebuje víc

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

BLOG JAROSLAVA KALINA | Ve chvíli, kdy se Spartě před velkým finále play off s Třincem nešťastně zranil David Tomášek, šlo o pořádně bolestivou ránu. To vám mohl potvrdit každý sparťan. Nikdo z Pražanů ale nepochyboval o tom, že zraněného tahouna dokáže kvalitou nabitý tým nahradit. A povedlo se. Této úlohy se slibně zhostil ten nejpovolanější - kapitán Michal Řepík. Sparťanský lídr se po řadě neproměněných šancí na závěr sezony solidně rozpálil. Podobně jako v průběhu ročníku, kdy jako řepík lékařský posiluje svými góly rudou mašinu a naopak otravuje soupeře, nyní nepříjemně pálí i Oceláře. Zatím dal dvě branky.



Že by si střelný prach v play off šetřil až na boj o Masarykův pohár? Ale kdepak. Michal Řepík patřil od začátku vyřazovací části mezi nejpilnější střelce, jeho projektily vypálené většinou v pokleku ale mířily ve většině případů vedle. Po řadě nezdárných šancí ve čtvrtfinále se odšpuntoval až v závěrečných bojích s Motorem, kdy se dvakrát trefil. Ze Sparty ani od hokejových expertů jste však neslyšeli negativní hlasy na absenci kapitánových branek. Trenéři i spoluhráči zkušenému útočníkovi věřili. Říkali, že týmu pomáhá jinak než brankami, že Řepíkův čas teprve přijde.

Nemýlili se. Zatímco Řepík na ledě bojoval a dostával Pražany do šancí, od střílení gólu bylo v dresu s rudým „S“ především smrtonosné duo David Tomášek - Filip Chlapík. Nicméně při postupu přes České Budějovice se kvůli hodně smolné zlomenině v kotníku rozpadlo. Před závěrečným soubojem dvou extraligových titánů byla Tomáškova absence považována za zřejmě klíčový faktor ve finále. „Bez Tomáška bude Sparta jiná, slabší,“ řekl například bývalý vynikající forvard Jiří Hudler.

Když už tedy rudé mašině ze seznamu ingrediencí pro finále zmizel Tomášek, přišla chvíle použít Řepík. Osvědčenou bylinu, která místo léčení soupeře v průběhu posledních sezon spíše otravovala. Ke štěstí Sparty nasazení „Řepíku lékařského“ zabírá. Extraligového hegemona z Třince třiatřicetiletý útočník pěkně pálí.

Řepíkův střelný prach je v boji o titul konečně účinný, ve třech zápasech dal dva góly. Jen šťastná náhoda? S tou na kapitána Sparty nechoďte. Pro góly v bitvě o titul má velký cit. Když už je blízko k triumfu, hlad po úspěchu je na něm zřetelný. Dává do nasazení maximum. Ve svém posledním finále v roce 2016 byl jedním ze strůjců historického úspěch Bílých Tygrů, když tehdy svůj současný klub v boji o pohár zpražil pěti góly.

Nyní ale finálový střelec válčí za Spartu a je hodně vidět. Nicméně na silné Slezany potřebují Pražané nasadit větší dávku této léčivé byliny. Po přesunu do Prahy se dokázal Třinec proti Řepíkovým jedovatým střelám (kromě jedné) a dalším sparťanským snahám obrnit a po výhře 3:2 získat zpět vedení v honbě za mistrovským hattrickem.   

HC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud