Jiří Punčochář
12. srpna 2017 • 07:30

Hokejová osmnáctka zase jede. Letošní tažení je ještě cennější než loňské

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po roce se za letním hokejovým plezírem znovu vyplatí cestovat do Břeclavi. Reprezentační osmnáctka je na jihu Moravy podruhé za sebou ve finále Hlinkova memoriálu, dříve Světového poháru hráčů do 18 let, což je samo o sobě ohromnou zprávou. Naposled se to českému výběru povedlo v letech 2004 a 2005. Ještě cennější je letošní výsledek tím, že se s ním moc nepočítalo. Tento tým mohl jen překvapit. A přesně to se mu podařilo.



Čeští hokejoví mladíci prominou, kolem současné osmnáctky nepanovala taková zvědavost jako vloni kolem Martina Nečase a spol. Týmový výkon, využití naskytnutých šancí, musí zachytat brankář – tak se formulovaly obavy, že letošní mládežnická sešlost nebude mít takové individuality jako ta předchozí.

Nakonec je tahle parta v Břeclavi zase ve finále. Po strhujícím semifinálovém představení s Ruskem, nad nímž bouřilo bezmála tři tisíce fanoušků. Po bitvě, po níž kapitán týmu Libor Zábranský řekl: „Rusové nevěděli, co s námi.“ Parádně vystavěná česká obrana zachytávala ruské kličkování, nadšení domácí překonávali soupeře bojovností. Chytře využili horší kvality letního ledu, Rusové se o ně rozbili.

Není na škodu, že atributy, o nichž se před turnajem mluvilo, tedy kolektivní práce a vynikající výkony gólmana, skutečně zdobí Zábranského partu. Bonusem navíc je velmi slušná produktivita, což se nečekalo, vyjádřením je první místo Jana Jeníka (autor šesti gólů) v tabulce střelců turnaje.

Vyrovnávací trefa z hole Jana Jeníka nastartovala obrat českého týmu
Vyrovnávací trefa z hole Jana Jeníka nastartovala obrat českého týmu

Pořád ještě tahle parta musí hrát bojovně, týmově, s oporou s brankovišti. Ale taky má svoje hvězdičky. Vedle gólmana Lukáše Dostála, o němž se mluví jako o obřím talentu své generace, nebo střelce Jeníka, má třeba extraligou prověřeného útočníka Jakuba Lauka. Ale zaujmou vás i další.

Cenným motivem mladých reprezentantů je předobraz loňského vítězného ročníku před očima. I proto je moc dobře, že se vloni Hlinkův memoriál podařilo vyhrát; nastartovalo to proces i pro další ročníky, jimž ujištění, že „to jde“, dopuje do žil hokejový endorfin. Dodávají kuráž i výběru s menším startovacím potenciálem, než měli Nečas, Galvas, Škarek a spol. před rokem. Na škodu není ani to, že hned šest borců je letos z kádru Komety, kde se v minulé sezoně úspěch nasával denně přímo od ledu.

Pokud se tohle všechno sejde na jednom místě, pak i podceňovaný celek může něco zažehnout.

Je potřeba říct: český mládežnický výběr zasluhuje potlesk.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud