Jonáš Bartoš
16. března 2014 • 22:57

Plzeň se musí léčit. Rychle, pokud si Uhrin chce udržet pozici

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve fotbalové Plzni se trochu opakuje černý říjen. Vrbův soubor tehdy z pěti zápasů porazil jen v poháru Kladno a nervozita rostla. Obhájci titulu pod Dušanem Uhrinem nevyhráli už tři zápasy po sobě, mužstvo drtí vražedný program těžkých zápasů. Jenže na to se v Plzni nesmějí ohlížet. Dušan Uhrin naopak musí co nejrychleji vymyslet, jak zamést s lehkovážností v defenzivě a vyhnat únavu z nohou klíčových hráčů. Také kvůli sobě, pokud si chce zachovat pevnou pozici v ambiciózním klubu, kde nejsou zvyklí na porážky.



Podobná lavina se na západočeskou kabinu valila loni v říjnu. Prohra na CSKA Moskva, nášup na Bayernu, remíza se Slavií, prohra v Teplicích a jediná výhra nad Kladnem v poháru. Pavel Vrba se marně rozčiloval, když se začalo psát o krizi jeho pečlivě budovaného kolektivu.

Západočeši ale slabší období překonali, začali vyhrávat a pohárovou káru dotlačili až do jarních bojů. Za to Horváthova parta zaslouženě sklízela potlesk, uznání a nakonec přišlo dojemné rozloučení s úspěšným koučem Vrbou.

V podobné situaci je nyní Vrbův nástupce. Dušan Uhrin začal své angažmá vyřazením silného Šachtaru, jenže poté se plzeňská mašina zasekla. Prohrou na Spartě, nářezem v Lyonu a nyní remízou se Slováckem přišlo rychlé vystřízlivění z ukrajinské euforie.

Dušan Uhrin musí vyřešit zcela zásadní úkoly. Především hráčům vtlouct do hlav, že nebude tolerovat laciné chyby v defenzivě, kde jsou povážlivé díry. Že průměrné Slovácko mohlo ve Štruncových sadech nastřílet klidně pět gólů, to je věc takřka nevídaná.

Kouč domácích Dušan Uhrin neprožívá jednoduché období
Kouč domácích Dušan Uhrin neprožívá jednoduché období

Mužstvu chybí minimálně jeden střední záložník, který by byl schopný ulevit Pavlu Horváthovi. Uhrin svého kapitána vytěžuje prakticky maximálním počtem minut.

Jak sám připustil, zatím nenašel odvahu k tomu, aby svého lídra nechal na lavičce, což v létě Pavel Vrba při nabitém programu v klidu dělal. Mohl doprostřed postavit Daridu s Hořavou, což byla i tak velmi silná středová dvojice.

Uhrin by také měl plzeňské neduhy co nejdřív nahlas pojmenovat a začít hledat řešení. Schovávat se za náročný program je sice odraz reálné situace, ne ale hlavní příčina problémů. Západočeská kabina se musí rychle sebrat. Všichni hráči si sáhnout do svědomí, na hřišti začít svědomitě plnit úkoly, ne jen často bezhlavě létat dopředu a otvírat prostory pro rychlé protiútoky, jak to předvedli v posledních třech vystoupeních.

Po dlouhé době se ve slušně zaplněné Doosan Aréně na domácí tým pískalo. Příznivci na tribuně vášnivě debatovali o tom, co se děje s jejich hráči. A nebyly to moc pochvalné věty…

Pokud trenér Uhrin chce udržet důvěru vedení i fanoušků, potřebuje výsledky. Celé kabině důrazně promluvit do duše, mužstvo postavit do latě tak, aby hrálo svým „plzeňským způsobem.“

Horváth a spol. fotbal hrát nezapomněli. Musí si jen sednout na zadek a přiznat si, že bez disciplíny a tvrdé práce to tým daleko nedotáhne. A k tomu je musí nasměrovat jen přímý, kritický a nesmlouvavý trenér.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud