Jonáš Bartoš
24. března 2016 • 23:06

Poosmnácté bez nuly. Vrbův tým má problém, chyby budou na ME smrtící

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V české fotbalové reprezentaci se rozmohl jeden nešvar, který se opakoval i ve čtvrtek se Skotskem. Tým vedený Pavlem Vrbou není schopný odehrát zápasy bez obdržené branky. Během dvou let, přesně osmnáct zápasů, dokázal český soupeř pokaždé alespoň jednou skórovat. Kde je problém? Velmi často ve zbytečných individuálních chybách, které jinak úspěšné mužstvo sráží.



Proti Skotsku se opakovala stará známá písnička. Běžela teprve desátá minuta utkání. Tomáš Sivok prohrál osobní souboj, gólman Koubek zbytečně couval do brány a soupeř neměl problém trestat. Český tým inkasoval a zcela zbytečně prohrával 0:1.

Podobné situace se s touhle partou táhnou celé dva roky pod Pavlem Vrbou. Trenér sice správně nutí své hráče do ofenzivního pojetí, z toho ale vyplývají mezery v defenzivě. Bohužel takové, které nejdou na vrub systému, ale spíš zaváháním samotných hráčů.

Velmi často jde o individuální chyby. Namátkou lze jmenovat Petra Čecha (Nizozemsko, Malta, s Daridou měl prsty v inkasovaném gólu od USA), Filipa Nováka (Turecko), Jaroslava Plašila (Lotyšsko), Václava Procházku (Nizozemsko) nebo Tomáše Vaclíka (Finsko). Naposledy se Skotskem zaváhali Sivok a Koubek.

V kvalifikaci to českému týmu většinou procházelo, kvalitní ofenzivou podpořenou i jistou dávkou štěstí zápasy dokázal zvládat. Jenže Pavel Vrba musí být z individuálních zaváhání už velmi mrzutý. Celá herní strategie se mu bortí ve chvílích, kdy přichází hloupé kiksy.

V obranné čtveřici český kouč protočil řadu hráčů, rébus defenzivní řady nevyřešil ani duel se Skotskem. Kadeřábek s Limberským si zejména dopředu své celkem odehráli, ale zkušená dvojice stoperů Sivok, Kadlec určitě pamatuje lepší zápasy.

Trenér Vrba sám říká, že na trénincích věnuje víc času nácviku ofenzivy, to prosazuje celou svou trenérskou kariéru. Do startu EURO ale jeho svěřenci musí zapracovat směrem dozadu. Pokud se totiž nepodaří odehrát zápasy bez chyb, těžké váhy typu Španělska či Chorvatska budou trestat. Tam už prostor na zaváhání opravdu nebude.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud