Karel Häring
20. srpna 2012 • 13:33

Start na Nou Campu? Polibek smrti

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

5 ZAJÍMAVOSTÍ VÍKENDU | O víkendu se rozběhly nejsledovanější evropské fotbalové ligy, anglická Premier League a španělská La Liga, a proto se vrací i pravidelný blog „Pět věcí, které jsme se o víkendu naučili.“ Co přinesly uplynulé dny?



Tři měsíce? Ne, stačilo 90 vteřin
Majitel londýnské Chelsea Roman Abramovič si může lehce, zhluboka zatím ne, oddechnout. Zatímco na první zápis Fernanda Torrese, jehož přivedl

Eden Hazard těsně před penaltovým soubojem, který rozhodl zápas s Wiganem. Chelsea zvítězila 2:0.Foto Reuters
koncem ledna 2011 za 1,55 miliardy korun, čekal tři měsíce, v případě miliardy za Edena Hazarda se dočkal první splátky mnohem rychleji. Belgičan jej nechal čekat devadesát vteřin. Na půdě Wiganu se skvěle uvolnil a přihrál Branislavu Ivanovičovi na první gól. Chvíli poté zajistila nejdražší letní posila v Premier League pro „blues“ penaltu a Hazard si vysloužil v několika anglických denících titul Muž zápasu.

Tento risk se zatím Abramovičovi vyplácí. Otázka je, jestli se všemi obrovskými investicemi Chelsea splní v budoucnu podmínky UEFA Financial Fair Play. S tím totiž úřadující vítěz Ligy mistrů při utracených miliardách dost hazarduje…

Barca na úvod? Polibek smrti
Mít slavnou Barcelonu za soupeře v prvním kole, navíc na Nou Campu, rovnou se s myšlenkami na zisk tří bodů rozlučte. Katalánský gigant neprohrál při

Kapitán Barcelony Carles Puyol se raduje ze své branky do sítě San SebastianuFoto EPA
domácí ligové premiéře od roku 1939, tedy už třiasedmdesát let! Naposledy se to povedlo městskému rivalu, Espanyolu. San Sebastian se nedělní porážkou 1:5 zapsal na dlouhý seznam obětí, naopak Tito Vilanova, nový muž na lavičce Barcy, se dostal mezi vybranou smetánku. Stal se teprve třetím trenérem v historii klubu, který při debutu zažil pětigólovou výhru. Jeho předchůdci jsou Slovák Ferdinand Daučík (1950) a Rifé (1979).

O (ne)trefených prognózách
Předsezonní prognózy jsou krásná věc, atraktivní pro fanoušky, ovšem samotný redaktor se může celkem slušně znemožnit. Jednou se to povedlo

West Bromwich si na úvod poradil s LiverpoolemFoto EPA
kolegovi ze Sportu, který ve druhé české lize pasoval Ústí nad Labem na sestup a ono místo pádu do ČFL postoupilo do Gambrinus ligy.

Vynikající anglický magazín FourFourTwo vydal před sezonou velmi obsáhlou a špičkovou přílohu ke startu ligových soutěží, včetně tipů na celkové pořadí. Ironií je, že celky, které zařadili jeho redaktoři na devatenácté a poslední dvacáté místo, vstoupily do soutěže impozantně. West Bromwich rozdrtil Liverpool 3:0, Swansea deklasovala QPR na jejich vlastním hřišti dokonce 5:0. Samozřejmě oba kluby můžou nakonec sestoupit, ale noční můra mnoha novinářů ožívá…

O nejtěžším trenérském džobu v Anglii
Michael Appleton. Tohle jméno v Česku asi málokdo zná, přesto se stal tento trenér jedním z hlavních hrdinů prvního kola ligových soutěží v Anglii. Právem.

PortsmouthFoto spo
Má práci, kterou mu asi nikdo nezávidí. Vede Portsmouth. Bývalý ambiciózní klub Premier Leauge je nyní ve třetí lize a více než sedmnáct tisíc fanoušků, kteří přišli na premiéru s Bournemouthem, za to ještě musí být vděční. Vinou obrovských finančních problémů totiž klubu hrozí zánik.

Ještě v průběhu týdne nastoupili „pompeys“ v Ligovém poháru v sestavě s asistentem trenéra a devíti osmnáctiletými dorostenci. Prohráli s Plymouthem 0:3. Ovšem během osmačtyřiceti hodin před sobotním utkáním dostal klub svolení od správce konkurzní podstaty a mohl začít se sháněním hráčů. „Od čtvrtka jsme podepsali deset nebo jedenáct hráčů na krátkodobé smlouvy,“ přiznal Appleton. Soustředění? Sehranost? Na co? I tak Portsmouth uhrál remízu 1:1.

Liga bez 0:0? Ano, nebýt Teplic a Příbrami
Střelci v Gambrinus lize se k potěše fanoušků i expertů činí i nadále, přesto

Teplický hráč Václav Ježdík a příbramský Petr Trapp.Foto ČTK
bohužel o víkendu skončila jedna zajímavá série. Na vině jsou konkrétně fotbalisté Teplic a Příbrami, kteří jako v první v sezoně odehráli bezbrankový zápas. Je pravda, že k rekordu ze sezony 2005/2006, kdy první zápas skončil 0:0 až v 7. kole, ještě dost scházelo, a na pokutu to pro oba kluby není, ale malé bezvýznamné mínus si za zpackanou šňůru zaslouží.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud