Lukáš Tomek
5. května 2015 • 19:00

Španělský sudí na Letné? Tak ať pískají zahraniční arbitři celou ligu!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už pár let Dagmar Damková horlivě mluví o tom, jak pracuje na zvyšování kvality českých ligových sudích. Nápad předsedy asociace Miroslava Pelty a šéfky komise rozhodčích povolat na zápas o titul mezi Spartou a Plzní španělského arbitra však působí jako gesto bezradnosti. A rovněž krok, který zásadním způsobem zpochybňuje a degraduje kvalitu rozhodcovské družiny, kterou má český fotbal k dispozici.



Pelta i Damková tímto krokem jakoby přiznávají: „Nemáme k dispozici rozhodčího, který by byl schopný vyhrocený zápas o titul zvládnout.“ Fakticky je ale situace trochu složitější...

Například Pavel Královec, muž otřískaný souboji v Lize mistrů, by duel měl bez problémů odpískat. Jenomže Damková nejspíš nechce svou hvězdu na Letné uškvařit. Dobře totiž předpokládá, že tento souboj bude především díky totální nedůvěře v její sbor vyhrocený víc než běžný zápas Ligy mistrů. A každá chyba arbitra bude okamžitě braná jako úmysl.

Pelta pak svůj krok vysvětluje tím, že u tak závažného zápasu chce eliminovat diskuze a pochybnosti o vlivu sudího na konečný výsledek souboje. Je to však v podstatě jasné přiznání toho, že současná důvěryhodnost rozhodčích v Synot lize je na bodu mrazu. A slušelo by se, aby Pelta ke svému prohlášení hned dodal, že situaci bude nejpozději po skončení sezony radikálně řešit. Protože standardní krok to rozhodně není. Nebo si snad dokážete představit, že by například Premier League kvůli regulérnosti souboje Chelsea - Manchester City zavolala o pomoc Pavlu Královcovi? Absurdní, že ano...

český fotbal fakticky nyní sklízí to, co v něm z velké části zasel Roman Berbr , životní partner Dagmar Damkové. Kontroverzní místopředseda asociace, kterého titulují čeští sudí „táto“ nebo „náčelníku“, je pro šéfku komise rozhodčích zásadní i základní diskvalifikací.

Zvlášť když se téměř absolutním vlivem na muže s píšťalkou dlouhodobě chlubí. A když před sezonou sudí vyrazili do Emirátů na soustředění, on jejich výpravu pod záminkou spolupráce s tamním svazem v klidu vedl. A přesně toto všechno společně s podivnými rozhodnutími i fatálními hrubkami sudích, které už bohužel patří k ligovému koloritu, se nyní honí v hlavách všech, koho se bitva o titul týká.

Navíc pokud byste vzali Berbrovy výroky doslova, není ani nominace Španěla zárukou toho, že vše bude čisté jako lilie. Byl to přece právě místopředseda FAČR, kdo se ve svazovém plátku Gól na podzim chlubil tím, že Damková umí díky konexím na UEFA ovlivnit i zahraniční sudí. A to jak při zápasech v evropských pohárech, tak při reprezentačních duelech.

Na druhou stranu - možná je v angažování rozhodčích z cizích krajin do budoucna opravdu cesta. I když proč se místo do Španělska nepodívat trochu blíž za hranice? Například by šlo požádat a zaplatit Německému fotbalovému svazu za to, aby Synot ligu pískali výhradně bundesligoví arbitři. A to tak dlouho, dokud se tu nenastaví normální prostředí.

Na západ od hranic se sice občas ve fotbale podivnosti také objeví, ale na rozdíl od Česka bývají v zárodku rázně šetřeny i potrestány. Takže vlastně je poslední krok dua Pelta - Damková i v něčem inspirativní…

Témata: 
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud