Lukáš Tomek
29. června 2015 • 19:28

Naplněný život a klidná duše – tak odcházel velikán Masopust

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jsou slavní a výjimeční hráči a jsou nesmrtelné legendy. A zdaleka ne každý výjimečný hráč se legendou stane. Mužem, který alespoň pro mne tuto definici naplnil bezezbytku, byl český fotbalista století - Josef Masopust.



Prakticky od chvíle, kdy jsem fotbal jako kluk začal vnímat, byl tento velikán s nezaměnitelným ježkem na hlavě součástí mého života. Nejdřív v příbězích mého táty, který ho obdivoval. „A v čem byl ten Masopust tak dobrej,“ ptal jsem se, protože na vlastní oči jsem žádný jeho zápas vidět nemohl. „On a Ruda Kučera hráli jako Brazilci. S úžasným přehledem, s jedinečnou technikou. A taky to byl na hřišti pokaždé gentleman,“ dala by se shrnout odpověď.

Později se k tomu přidal i příběh o tom, jak Masopust ve finále mistrovství světa 1962 fantasticky využil Pospíchalovu nahrávku do české uličky a vypekl všechny Brazilce. Čechoslováci sice finále nakonec prohráli 1:3, ale mně přesto přišlo, že tento gól nakonec předčil vše ostatní. A dodnes si říkám, že pokud by se měl vybrat jeden fotbalista a jeden okamžik, který nejlépe charakterizuje český fotbal v jeho podstatě, musel by to být právě Josef Masopust a jeho branka z Chile.

Ve dvanácti letech mi pak „zkřížil cestu“ znovu. Při dovolené v Krkonoších jsem v knihovně podnikové chaty nakladatelství Olympia náhodou narazil na knížku Dukla mezi mrakodrapy.

Takto Josef Masopust obtiskl své dlaně pro Síň slávy deníku SportFoto Jaroslav Legner (Sport)

Velký čtenář jsem tehdy nebyl, ale reportáž ze slavného zájezdu pražské klubu do Spojených států mě strhla. A vedle Masopusta, Pluskala, Nováka nebo Kučery jsem ten den pro sebe objevil i Otu Pavla. Takže od té chvíle jsem měl fotbalového mistra z Julisky s tímto jedinečným spisovatelem a sportovním novinářem v hlavě spojené.

Ano, takhle nějak se rodí legenda. I díky příběhům, které se o ní vyprávějí nebo dokonce píší.

O řadu let později jsem se stal sportovním novinářem sám a měl možnost Josefa Masopusta čas od času potkat. A zeptat se ho třeba i na Otu Pavla. To poslední setkání se pak uskutečnilo před necelým rokem v naší redakci a bylo obzvlášť dojemné.

Legendárního záložníka jsme tehdy uváděli do Síně slávy deníku Sport. Do redakce dorazil ještě před domluveným termínem společně s Petrem Procházkou z Klubu přátel Josefa Masopusta (právě Petr Procházka byl v posledních letech společně s Jiřím Horou člověkem, který se hodně zasloužil o důstojné odcházení tohoto slavného hráče).

V kostkované košili byl trochu pohublý, ale v dobré formě. A především s naprosto čistou hlavou. Těšil se tehdy na mistrovství světa v Brazílii. Dobře odhadl, že Neymarův šampionát to ještě nebude a brzdil i všeobecné nadšení po výměně reprezentačního trenéra českého nároďáku.

„Nové Rosické a Nedvědy tu teď nemáme. Zlepšení přijde, ale bude to na delší dobu,“ říkal s vychlazenou plzničkou v ruce, která mu hned připomněla pravidelné srazy s bývalými spoluhráči z Dukly. „Ještě pořád na pivko chodíme, ale je nás čím dál míň. Postupně se přesouváme na druhý břeh. I já už sem tam musím kvůli zdraví vynechat. A o čem se bavíme? To je pořád stejné. O ženských a o fotbale,“ usmál se.

Když pak v redakci na velké obrazovce sledoval video se slavnými momenty ze své kariéry podbarvené jeho oblíbenou písničkou Děti z Pirea, lehce se mu zaleskly oči. Víc dojatý jsem byl ale já. Tahle legenda z knížky Oty Pavla seděla vedle mě a vzpomínala na souboje se slavným Pelém...

Už tehdy mě napadlo, že je velké štěstí žít naplněný život a pak tak krásně zestárnout. S klidnou pozitivní duší, smířlivým pohledem na měnící se svět, bez zášti z toho, že mnohamilionové fotbalové kontrakty jeho generaci minuly, se starými kamarády kolem. Josef Masopust i podle jeho nejbližších odešel obklopený rodinou a smířený se sebou samým i se svým okolím. Takový poslední hvizd si rozhodně zasloužil.

Vzpomínka na Josefa Masopusta: Jak navštívil redakci Sportu
Video se připravuje ...

Josef Masopust přebírá na stadionu Dukly Zlatý míčFoto Profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud