Miroslav Horák
28. prosince 2013 • 10:00

Pustit Kousala? Pardubice mizerně nakupují a ještě hůř prodávají

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Našlehaná aréna, přes deset tisíc fanoušků při jiskřivém šlágru Pardubic s Hradcem Králové. Kulisa dnešního východočeského derby bude skvělá, vyhecovaná, půjde o špičkovou podívanou. Už však bez přítomnosti Roberta Kousala. Stěžejní útočník domácího týmu opouští rozdělanou práci, mizí do Ruska. Síla pardubické družiny rázem poklesla. Byl jeho odchod nutný?



Derby Pardubice - Hradec ONLINE (17.00) zde:

MATCH OVERVIEW LEGACY
28. 12. • 17:00
HC ČSOB Pojišť. Pardubice
HC ČSOB Pojišť. Pardubice
3:5
ONLINE
28. prosince
17:00
Mountfield HK
Mountfield HK
Góly

Domácí: 12:59. Ďaloga, 45:32. Nosek, 48:15. Zohorna

Hosté: 09:04. Frühauf, 09:33. Vydarený, 15:30. Langhammer, 36:41. Šimánek, 40:27. Frühauf

Sestavy

Domácí: Hudáček (Salfický) – Ďaloga, Gregorc, Čáp, Píša, Kočí, Zdráhal – Radil, Nosek, Tybor – Sýkora, Zohorna, Kolář – Somík, Cetkovský, Endál – Semorád, Moučka, Nahodil. Trenéři: Zdeněk Venera a Miloš Říha ml.

Hosté: Kantor (Kacetl) – Harant, Vydarený, Pláněk, Mikuš, Frühauf, Jank, Plášil – Dej, Mertl, Šimánek – Květoň, Marha, Červený – Švagrovský, Tvrdík, Škoda – Švihálek, Langhammer, Rousek – Nedvídek. Trenéři: Peter Draisaitl a Jiří Kučera

Rozhodčí

Husička, Polák – Jindra, Skopal

Stadion

ČEZ Arena Pardubice.

Návštěva

10194 (vyprodáno) diváků

Jak oznamují stránky pardubického klubu, reprezentační útočník si nadělil pod stromeček nádherný sportovní dárek v podobě angažmá v Podolsku. Jde o nechtěnou nadsázku, někdejší nechvalně proslulý tým Čechova je vším, jenom ne vyhledávanou adresou pro výkonnostní růst.

Ten by vzhledem k výši ambicí a potenciálu Roberta Kousala mohly splnit štace v perfektně organizovaných klubech, které sídlí například v Magnitogorsku, Ufě, Kazani či Omsku.

Klub z Podolsku je řízen všelijak, jenom ne příkladně. Tým tvoří nahodilý mix hráčů v čele s vyhaslou ruskou hvězdou Maximem Afinogenovem a poměrně vážně hrozí, že Kousalův dobře rozvinutý talent přikryje deka špatných výsledků, kopírujících předchozí uzoufané sezony.

Jen pro připomenutí celkové umístění Viťazu v dosavadních ročnících KHL: 23, 23, 21, 23, 22...

Peníze v první řadě

Je nutné upřímně si přiznat, že v Kousalově transferu nešlo o nic jiného než o peníze. A to na úkor cílů pardubického klubu, které rázem dostaly mimořádně silnou trhlinu. Minimálně pro stávající ročník.

Třiadvacetiletému útočníkovi trval kontrakt do konce sezony, tudíž se námluvy s kluby KHL daly očekávat.

Ty ještě nabyly na intenzitě poté, co se šikovný centr výtečně uvedl na posledních dvou reprezentačních akcích. Díky předvedeným výkonům na Karjale a na turnaji v Soči si Kousal zajistil mnohonásobné navýšení platu a rovněž český klub mohl inkasovat výrazně vyšší odstupné - zdroje Sportu hovoří o sumě 4 až 5 milionů korun za přetržení kontraktu.

V nijak radostné situaci Pardubic, které ještě nedávno neměly daleko k finanční kalamitě, jde o sumu, po níž si nedovolí nesáhnout. Navenek jsou kluboví šéfové z obliga, fanouškům ozřejmili, že jejich zaměstnanec (nebrat doslova) využil klauzuli ve smlouvě, tudíž se nešlo nijak bránit.

Může to být pravda, nemusí. Veřejnost se detaily nedozví, tedy ani to, zda hráč zmiňovaný bod v kontraktu skutečně měl. Vzhledem k jeho věku by se jednalo o velice netypickou výsadu. Pravdě blíž bude spíš verze, že Kousalovi nebylo v odchodu nijak bráněno. Přesněji řečeno: hráč nedostal k rukám natolik přesvědčivé argumenty, které by jej udržely v týmu.

Robert Kousal je na tuzemské poměry drahokam, s kterým se podle toho musí zacházet. Nehledě na věk. A jestliže by měl činit skok v jeho mzdě ze dne na den třeba 300 procent, pořád jde o výrazně lepší investici, než vydržování starších a výkonnostně slabších hráčů týmu.

Koncepce dostává na frak

Aktuální extraligová hodnota reprezentačního útočníka může činit 250 až 300 tisíc korun měsíční gáže, řada klubů by si jej mohla dovolit. Pardubice do toho nešly, svůj šperk nechaly ruským sběratelům a svoje jediné úderné komando zbavily zásobovače nábojů.

Po koncepční stránce jde o výrazný skok do ofsajdu. A není zdaleka ojedinělý v poslední době. Zatímco do klubu za poslední období proudilo nákladné zboží, které na krámě okorávalo (útočníci Brendl, Beech, Marha), opačným směrem putovali hráči, které si jinde nemohou vynachválit. Hlavně na Spartě si libují, jaké posily získali v Janu Buchtelem a Tomáši Rolinkovi.

Kousalovým zmizením na venkov k Moskvě navíc nemusí skončit ztráty kvalitního materiálu. Zprávy ze Slovenska hovoří o eminentním zájmu Slovanu Bratislava o duo legionářů Marek Ďaloga - Radoslav Tybor. Udržet oba reprezentanty do konce ročníku může být opět velmi těžké, silná poptávka je i po Zohornovi.

Sečteno a podtrženo, Pardubice po loňském zisku titulu zvadly nejen na ledě. Stal se z nich klub, který mizerně nakupuje a ještě hůř prodává.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud